Vakantie in Bordeaux, Frankrijk

Tips voor een vakantie in Bordeaux

Een vakantie in Bordeaux beleef je in een paradijs voor wijnliefhebbers. Er is waarschijnlijk geen stad ter wereld die zo met haar regio is verbonden als Bordeaux. Het is al tientallen jaren de hoofdstad van de wereldberoemde wijnstreek die haar naam draagt, en dat is te merken ook. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan één of meerdere wijnmakers in de omgeving en er is keuze te over. Er zijn honderden wijngaarden, kastelen, wijnhuizen en wijnbouwgebieden die je kunt bezoeken, waarbij je uiteraard de wijn kunt proeven (en kopen). In de stad zelf kun je meedoen aan een wijntoer en sinds 2016 kun je ook terecht in het Cité du Vin, een nieuwe attractie die helemaal aan het nationale Franse genotsmiddel is gewijd.

Maar de wijn- en havenstad in het zuidwesten van Frankrijk biedt meer dan wijngaarden. De historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de intacte, goed bewaard gebleven 18e eeuwse architectuur. Bordeaux heeft zelfs meer beschermde monumenten dan enige andere stad in Frankrijk, met uitzondering van Parijs. Je vindt er het Place de la Bourse, een van de mooiste pleinen van Frankrijk, en een kathedraal die de Parijse Notre Dame bijna evenaart.

Het centrum met zijn 5000 sierlijke en barokke gebouwen is voetgangersvriendelijk (wel oppassen voor fietsers!) en heeft een bloeiende waterkant. De halvemaanvormige stad ligt aan de oevers van de rivier Garonne waarlangs een gloednieuwe 4 kilometer lange promenade is aangelegd. Dit vormde een onderdeel van een verjongingskuur die de stad heeft ondergaan. In een niet al te ver verleden werd Bordeaux nog geplaagd door vervuiling, files, en verloedering. De mooiste gebouwen waren een schaduw van hun origineel. La Belle Endormie, werd de Franse stad ook wel genoemd – de slapende schoonheid.

Na het opknappen van verpauperde pakhuizen is de stad mooier dan ooit tevoren. Waar monumenten eerst koud en grijs waren, domineert nu het warme zandsteen. Industriële en braakliggende terreinen zijn vervangen door groene parken. Het prachtige en historische centrum is nu een en al levendigheid, met uitnodigende geplaveide straatjes en elegante boulevards. De kades langs de rivier zijn het domein van genietende fietsers, wandelaars en skaters. De verjongingskuur uit zich ook in de bevolking: Bordeaux is een van de populairste steden onder Franse jongeren en studenten om te wonen.

Bereid je ook voor om geld uit te geven tijdens een vakantie in Bordeaux, want het is een plaats die allure uitstraalt. Je vindt er chique boetieks, trendy clubs en luxe restaurants die floreren door de stroom jonge chef-koks die de laatste jaren naar de stad is gestroomd. Shoppen doe je in de Rue Sainte-Catherine, wat wel de langste winkelstraat van Europa wordt genoemd. Toeristen komen naar Bordeaux om geld uit te geven, dus verwacht niet dat een verblijf er goedkoop is. Niettemin is het een van de mooiste plaatsen van Frankrijk, en vooral als je van wijn houdt.

Bezienswaardigheden in Bordeaux

Place de la Bourse in BordeauxBordeaux heeft genoeg bezienswaardigheden voor een stedentrip van een paar dagen. De stad in het zuidwesten van Frankrijk heeft meer dan twintig musea en prachtige monumenten, parken, pleinen, historische gebouwen en tal van culturele attracties. Het Place de la Bourse in Bordeaux is een van de mooiste pleinen van Europa. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Bordeaux

Reizen naar Bordeaux

Voor een vakantie kun je gemakkelijk vanuit Nederland naar Bordeaux reizen. KLM vliegt dagelijks meerdere keren rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar de Franse stad. Daarnaast vliegt Easyjet een paar keer per week van Amsterdam naar Bordeaux. De vliegtijd is ongeveer anderhalf uur. Met de trein ben je vanuit Amsterdam in 9 uur in Bordeaux, waarbij je moet overstappen in Lille. Vanuit Lille rijdt de snelle TGV naar Bordeaux, een rit van 5½ uur.


Voor meer informatie over een vakantie in Bordeaux kun je kijken op de website van het lokale VVV-kantoor: www.bordeaux-tourisme.com

Voor het laatst bijgewerkt op 23 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bordeaux, Frankrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Wereldreizigersclub; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam