Booking Frankrijk

Bezienswaardigheden in Bordeaux, Frankrijk

Bordeaux bezienswaardighedenBordeaux heeft genoeg bezienswaardigheden voor een stedentrip van een paar dagen. De stad in het zuidwesten van Frankrijk heeft meer dan 20 musea en prachtige monumenten, parken, pleinen, historische gebouwen en tal van culturele attracties. Wil je meerdere bezienswaardigheden bezoeken, dan is het handig de Bordeaux Métropole CityPass aan te schaffen.

Deze pas is te koop voor één, twee of drie dagen. Daarmee krijg je gratis toegang tot de belangrijkste musea en bezienswaardigheden in Bordeaux, kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, kun je deelnemen aan wandelingen met een gids en kun je een rondrit maken met rode dubbeldekkerbus langs alle toeristische trekpleisters. Wil je een bezoek brengen aan deze bourgondische havenstad in de Franse regio Aquitaine? Hier vind je de beste bezienswaardigheden in Bordeaux!

Place de la Bourse

Place de la Bourse in BordeauxPlace de la Bourse, dat ook bekendstaat als Place Royale, is een van de mooiste pleinen van Bordeaux en een symbool van de Franse stad. Het Beursplein ligt in het oude centrum van Bordeaux en was ooit aangelegd ter ere van de Franse koning Lodewijk XV. Een hoogtepunt is het Miroir d’Eau, een enorm bassin van 3450 vierkante meter. ► Lees meer over Place de la Bourse

Kathedraal van Bordeaux

De kathedraal van Saint-André (Cathédrale Saint-André) is de grootste kerk van Bordeaux, waarvan de twee 81 meter hoge spitse kerktorens fier boven de oude binnenstad uitsteken. De bouw van de kathedraal begon al in de 12e eeuw. Aan de zuidkant staat de losstaande 15e eeuwse klokkentoren Tour Pey-Berland, die je ook kunt beklimmen. De gotische kathedraal is net iets kleiner dan zijn grote Franse broer, de Notre Dame in Parijs, maar heeft dezelfde grandeur en een indrukwekkende versierde gevel met gebeeldhouwde voorstellingen van het Laatste Avondmaal, de Hemelvaart en Christus.

Bordeaux kathedraal

In juli en augustus is de kathedraal de thuisbasis van een internationaal orgelfestival, wanneer bezoekers gratis orgelconcerten kunnen bijwonen van Europese musici. Sinds 1998 staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De kerk is gratis te bezichtigen, maar voor de 47 meter hoge klokkentoren moet je entree betalen. Adres: Pl. Pey Berland, 33000 Bordeaux, Frankrijk. Website: www.cathedrale-bordeaux.fr

Le Grand Théâtre

Het Grand Théâtre is een van de mooiste en meest karakteristieke gebouwen van Bordeaux. Vooral de indrukwekkende voorkant spring in het oog. De façade bestaat uit twaalf kolossale Korinthische zuilen met daarboven de standbeelden van negen muzen en Romeinse godinnen Juno, Venus en Minerva. Het monumentale neoclassicistische theater is gebouwd in 1780 op een plek waar ooit een Romeins marktplein was.

Bordeaux theater

Binnen raak je onder de indruk van de prachtige foyers, grote trappen en goud, blauw en wit geschilderde plafonds. Het Grand Théâtre is de thuisbasis van het orkest en ballet van Bordeaux, dus (tijdig) een kaartje kopen is een ideale gelegenheid om de pracht en praal binnenin te ervaren. Daarnaast worden ook rondleidingen gegeven. Adres: Place de la Comédie, 33000 Bordeaux, Frankrijk. Website: www.opera-bordeaux.com

Museum van Schone Kunsten

Het Museum van Schone Kunsten (Musée des Beaux-Arts), gelegen in een aangenaam openbaar park, biedt een overzicht van de Europese kunstgeschiedenis. Het museum heeft een collectie schilderijen, tekeningen en sculpturen van Hollandse, Vlaamse, Italiaanse en Duitse meesters uit de 15e tot de 20e eeuw. Je kunt er meesterwerken bewonderen van beroemde kunstenaars als Titiaan, Veronese, Rubens, Delacroix, Renoir en Rodin.

Museum voor Schone Kunsten in Bordeaux

Er is een grote afdeling met Nederlandse schilderijen uit de 17e eeuw van meesters als Cuyp, van Goyen, Hals, Maes en Ruysdael. De aangrenzende Galerie des Beaux-Arts biedt tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Het Musée des Beaux-Arts de Bordeaux, geopend in 1801, is een van de grootste kunstmusea buiten Parijs. Het is gevestigd in Palais Rohan, het stadhuis van Bordeaux. Adres: 20 Cours d’Albret, 33000 Bordeaux, Frankrijk. Website: www.musba-bordeaux.fr

Sint-Michielsbasiliek

De Sint-Michielsbasiliek (Basilique Saint-Michel) is een extravagante gotische kerk in de gelijknamige wijk St. Michel in Bordeaux. De bouw van de kerk duurde 200 jaar, van het einde van de 14 eeuw tot de 16e eeuw. In de 15e eeuw kwam daar een losstaande klokkentoren bij, die met zijn 114 meter een van de hoogste is van Frankrijk. In 1881 werden onder deze toren een Gallo-Romeinse begraafplaats en catacomben ontdekt, waarin zich nog een aantal natuurlijke gemummificeerde lichamen bevonden.

St-Michel Basiliek in Bordeaux

Vanaf de top van de toren – na het beklimmen van 228 treden – heb je een panoramisch uitzicht over Bordeaux. Op het plein rond de toren vindt maandag- en zaterdagochtend een markt plaats. De basiliek van Saint-Michel staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Adres: 16 Place Meynard, 33000 Bordeaux, Frankrijk. Website: www.sacrecoeurbordeaux.info

La Cité du Vin

Dompel je onder in de wijn in La Cité du Vin, oftewel de ‘wijnstad’. Het grootste wijnmuseum ter wereld neemt je over 10 verdiepingen op een speelse manier mee langs de geschiedenis van de drank. Via 18 exposities kom je alles te weten over het maken van wijn, wijnstokken en wijnregio’s – en niet alleen in Frankrijk, maar in de hele wereld. Uiteraard komen ook de wijngaarden van Bordeaux uitgebreid aan bod.

Bordeaux wijnstad

Minstens zo verleidelijk is het museumgebouw zelf, met zijn kronkelende vormen, gedurfde rondingen en glazen toren van 55 meter hoog. De ‘totem van Bordeaux’, zo wordt dit architectonische pareltje al genoemd, al doet het ook denken aan een knoestige wijnstok. In het museum kun je ook terecht voor workshops en wijnproeverijen, waardoor je er al snel een paar uur kunt vertoeven.

Probeer zeker aan te schuiven in Restaurant Le 7 op de zevende etage. Je hebt er een prachtig panoramisch uitzicht over de stad, maar het restaurant heeft ook een wijnkaart met 500 wijnen uit 50 landen. Ook op de 8e etage is een uitkijktoren waar je van het uitzicht kunt genieten. La Cité du Vin is pas geopend in 2016 en nu al uitgegroeid tot een van de populairste bezienswaardigheden van Bordeaux. Je vindt het wijnmuseum langs de Garonne-rivier, ten noorden van het stadscentrum. Adres: 134 Quai de Bacalan, 33300 Bordeaux, Frankrijk. Website: www.laciteduvin.com

Geniet van deze wijnattractie met wijnproeverij
Boek hier je voorrangsticket voor La Cité du Vin

Stadspoort La Grosse Cloche

In de middeleeuwen was Bordeaux een ommuurde stad omgeven door stadswallen en toegangspoorten. Van die poorten staan er nog vijf overeind, maar La Grosse Cloche is wel de bekendste. De indrukwekkende stadspoort met de twee kegelvormige daken is gebouwd in de 15e eeuw als klokkentoren van het stadhuis. Ook deed de verdedigingspoort dienst als gevangenis. Jeugdige criminelen werden opgesloten in de kerkers achter 10 centimeter dikke muren.

La Grosse Cloche in Bordeaux

Het meest imposant is echter de enorme bel: die weegt maar liefst 7750 kilo! De bel is gegoten in 1775 en wordt geluid tijdens bijzondere evenementen, zoals op de Franse nationale feestdag Le Quatorze Juillet (14 juli) en tijdens de Dodenherdenking (8 mei). Ook klinkt de bel elke eerste zondag van de maand om 12.00 uur. Een paar keer per maand kun je een rondleiding krijgen van een halfuur door de stadspoort. Hiervoor is reserveren noodzakelijk via de website van het toeristenkantoor van Bordeaux. Adres: Rue Saint-James, 33000 Bordeaux, Frankrijk.

Pont de Pierre

Lange tijd was Bordeaux een soort eilandstad die alleen te bereiken was via veerpontjes over de Garonne-rivier. De bouw van de Pont de Pierre bracht daar verandering in. In 1810 gaf Napoleon Bonaparte opdracht voor de bouw van deze stenen brug. Twaalf jaar later, in 1822, had Bordeaux eindelijk haar eerste brug die beide oevers van de Garonne met elkaar verbindt.

Pont de Pierre in Bordeaux

De brug kreeg 17 gewelfde halfronde bogen, evenveel als het aantal letters in de naam van de Franse keizer. Voor Napoleon was het door de brug een stuk makkelijker om Spanje te veroveren, wat nog altijd op zijn wensenlijstje stond. Het was destijds echter ook een architectonisch hoogstandje en bij de opening zelfs de grootste stenen brug ter wereld. Vooral het feit dat de brug gebouwd was in een snelstromende rivier met een bewegende bodem zorgde voor bewondering. Tegenwoordig zinken de 500.000 stenen elk jaar 2 tot 3 millimeter, dat voor het stadsbestuur van Bordeaux wel een punt van zorg is.

Pont de Pierre brug in Bordeaux

Bordeaux heeft momenteel zes bruggen, maar de Pont de Pierre is uitgegroeid tot een icoon van de stad. Er rijdt een tram overheen, maar het leukste is het om er overheen te fietsen. Je kunt een rondje fietsen via de nieuwe brug Pont Jacques-Chaban-Delmas die iets noordelijker ligt. Langs de linkeroever van de rivier is een brede promenade waar je zicht hebt op prachtige 18e-eeuwse gebouwen. In augustus en september is de Pont de Pierre overigens afgesloten voor auto’s om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ontdek de bezienswaardigheden van Bordeaux op de fiets!
Boek hier een fietstour langs de hoogtepunten van Bordeaux

Jardin Public

Ten noorden van het oude centrum ligt Jardin Public, het eerste publiek toegankelijke stadspark van Frankrijk. Het park is in 1746 aangelegd om de inwoners van Bordeaux een groene openbare ruimte te geven, waar ze konden ontsnappen aan de toegenomen drukte van de stad. Rondom het park verrezen statige honingkleurige herenhuizen. Het park werd in Engelse stijl aangelegd, met smeedijzeren bruggen, fonteinen en standbeelden. Daar tussendoor vind je grasvelden, planten, struiken, bloemen en meer dan 150 verschillende soorten bomen.

Jardin Public in Bordeaux

Door het scannen van QR-codes krijg je botanische informatie en kun je zelfs naar vogelgeluiden luisteren. In 1855 kreeg de botanische tuin van Bordeaux (Jardin Botanique) een plek aan de westkant van het park. Hier deden apothekers en artsen onderzoek naar de geneeskrachtige werking van planten. Nog steeds is Jardin Public een plek om te ontspannen, voor zowel inwoners als toeristen. Je kunt er wandelen, joggen, picknicken, eenden en zwanen bekijken in de vijver of luieren op een gazon om een boek te lezen.

Bordeaux stadspark

Er zijn talloze attracties voor de kids, waaronder speeltuinen, een ouderwetse draaimolen en een poppentheater. Voor koffie met taart of lunch kun je neerstrijken bij L’Orangerie (www.lorangeriejardinpublic-bordeaux.fr) aan de zuidkant van het park. Dit restaurant is inderdaad gevestigd in de voormalige Orangerie. Website: www.bordeaux.fr

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Bordeaux, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/hfng08; Goodluz.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam