Hôtel des Invalides, Parijs

De Franse militaire strijd van de afgelopen eeuwen komt samen in Hôtel des Invalides, een enorm militair complex net ten zuiden van de Seine. Het meest opvallende onderdeel is de Église du Dome, een bombastische kapel met een gouden koepel waar in 1840 het lichaam van Napoleon is bijgezet. Maar je kunt je ook urenlang de militaire geschiedenis opsnuiven in het Musée de l’Armée, het nationale legermuseum van Frankrijk.

Koning Lodewijk XIV liet Hôtel des Invalides in 1670 bouwen in het centrum van Parijs om onderdak te bieden aan zo’n 4000 gewonde oorlogssoldaten (vandaar ook de naam). Er lagen echter ook vele wapens opgeslagen, waar op 14 juli 1789 dankbaar gebruik van werd gemaakt. Een woedende menigte betrad Hôtel des Invalides om 32.000 geweren buit te maken, waarmee de gevangenis van Bastille werd bestormd. Dit betekende het begin van de Franse revolutie en het einde van de monarchie.

Sinds 1905 bevindt het legermuseum zich in Hôtels des Invalides. Het museum bezit met ruim 500.000 objecten een van ‘s werelds grootste militaire verzamelingen, waaronder wapens, harnassen uit de tijd van de ridders, uniformen, schilderijen en foto’s. Alle grote militaire ‘helden’ komen voorbij, onder wie Charles de Gaulle en Napoleon Bonaparte.

Van Napoleon is de zwarte baret te zien die hij altijd droeg en Le Vizir, zijn trouwe paard dat de generaal op zijn veldslagen vergezelde. Het paard ging zelfs mee toen Napoleon in 1814 naar Elba werd verbannen. Le Vizir stierf in 1826, waarop hij naar Engeland werd gebracht om te voorkomen dat het nieuwe politieke regime het dier zou slachten. In Engeland is het paard opgezet en in 1868 keerde hij terug naar Frankrijk. Aanvankelijk stond hij in het Louvre gestald, maar in 1905 kreeg de trouwe metgezel van Napoleon een plek in het nieuwe legermuseum.

Het hoogtepunt van Hôtels des Invalides is ongetwijfeld de koepelkerk met de extravagante donkerbruine graftombe van Napoleon (1769-1821). Het praalgraf ligt pontificaal in het midden van de kerk, met 107 meter daarboven een glazen dak. Je kunt de kist van boven en van onder bekijken. Rond de graftombe staan twaalf beelden, die elk symbool staan voor een overwinning van Napoleon. De voormalige Franse keizer stierf op het eiland Sint-Helena, maar zijn lichaam werd in 1840 naar Parijs gebracht.

Met één toegangskaartje kun je alle onderdelen van Hôtel des Invalides bezoeken, inclusief het legermuseum en de tombe van Napoleon. Het museum is elke dag geopend en kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang. Er is een restaurant, een theesalon en een museumwinkel. Met 4 miljoen bezoekers per jaar is het een van de populairste musea van Parijs, maar je kunt online alvast kaartjes kopen (toonbaar met je smartphone, printen is niet nodig). Adres: Place des Invalides, 75007 Paris, Frankrijk. Website: www.musee-armee.fr

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Hôtel des Invalides in Parijs, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam