Vakantie in Athene, Griekenland

Tips voor een vakantie in Athene

Een vakantie in Athene beleef je in de ‘Stad van de Goden‘ en de bakermat van de Europese beschaving. De hoofdstad van Griekenland werd al meer dan 5000 jaar geleden gesticht en heeft haar naam te danken aan Pallas Athena, de godin van de wijsheid, krijgskunst, vrede, wetenschap en schone kunsten. Athene is nog altijd een symbool van vrijheid, kunst en democratie, wellicht met dank aan haar beschermgodin. De stad is er trots op de oorsprong te zijn van democratie, de westerse filosofie, de Olympische Spelen, politicologie, de westerse literatuur, de grote wiskundige principes en het theater.

Tijdens een bezoek aan de stad zul je zien dat veel bezienswaardigheden nog van de eerste democratische staat in de geschiedenis getuigen. Een vakantie in Athene is niet compleet zonder een bezichtiging van de Akropolis, het op een heuvel gelegen symbool van de Griekse hoofdstad. De Griekse mythologische kunst is verweven met Athene – waar je je ook bevindt, altijd zul je met de rijke geschiedenis van de stad worden geconfronteerd. Met de verschillende tempels en archeologische ruïnes is het een paradijs voor fans van kunst, architectuur en de Griekse oudheid.

Ontdek de bezienswaardigheden van Athene op de fiets!
Boek hier een fietstour langs de hoogtepunten van Athene

Vandaag de dag denk je bij Athene al snel aan de negatieve krantenkoppen van de eurocrisis, maar het is nog altijd een belangrijke Europese stad met een lange geschiedenis die bijdraagt aan het begrip voor de westerse cultuur. Het grootstedelijke Athene is ook het economische, financiële, politieke en culturele centrum van Griekenland. De hoofdstad is een levendige en kosmopolitische metropool met meer dan drie miljoen inwoners die de vreugde en uitbundigheid van het oude Hellas weerspiegelt. In Athene wisselen tradities en moderniteiten elkaar af, de stad is een zee van cement waar oude monumenten warempel weten te overleven en voor een verrassende schoonheid zorgen.

Het is echter niet alleen de oudheid die zijn sporen in de stad heeft achtergelaten. Ook de middeleeuwen zijn vereeuwigd in het straatbeeld, met het byzantijnse Kaisariani klooster uit de elfde eeuw als prachtig overblijfsel. En we kunnen het niet ontkennen: Athene is een chaotische stad, met eeuwig vaststaand verkeer, zakkenrollers, hitte en smog. De straten zijn vergeven van de graffiti, maar er zitten ook pareltjes tussen van lokale kunstenaars waardoor de bekladding op sommige plekken tot street art is verheven. Gedraag je tijdens je vakantie hetzelfde als de locals, die door de recente financiële crisis een bijzondere vorm van solidariteit hebben ontwikkeld. Met humor en flexibiliteit weten ze te overleven in de machtigste stad van het oude Griekenland.

Bezienswaardigheden in Athene

Athene bezienswaardigheden
Athene is al meer dan 3000 jaar bewoond en beroemd om haar archeologische ruïnes en monumenten. De indrukwekkende Akropolis is het onbetwiste hoogtepunt, maar de stad heeft veel meer dan overblijfselen uit de oudheid. Er zijn ook musea voor moderne kunst, groene oases en attracties voor kinderen. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Athene

Praktische tips voor een vakantie in Athene

Overnachten in Athene

Er is ongelooflijk veel keuze om te overnachten in Athene, van luxe 5-sterrenhotels tot appartementen en goedkope hostels. Een hotelkamer in de Griekse hoofdstad is bovendien relatief goedkoop, zeker in vergelijking met andere steden in West-Europa. Het kan echter overweldigend zijn om je accommodatie te kiezen in Athene, want de stad is groot en uitgestrekt.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Athene?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Athene, tegen de laagste prijzen

Als je maar een paar dagen vakantie viert in Athene, is het raadzaam accommodatie te zoeken in de historische binnenstad. Een populaire wijk is Plaka, aan de voet van de Akropolis. Het is een charmante buurt met kleurrijke gebouwen, smalle straatjes en tal van lokale bars en restaurants. Het is zeker een toeristische wijk, maar desondanks heeft het de oude charme niet verloren. Plaka is ook een goede uitvalsbasis om bezienswaardigheden van Athene te ontdekken.

Ook de levendige wijk Monastiraki is een prima plek om te verblijven in de oude binnenstad van Athene. Hier vandaan kun je lopend naar de Akropolis en andere bezienswaardigheden. Monastiraki heeft talloze bars en restaurants en is een van de beste buurten van Athene om te winkelen, met een grote vlooienmarkt en de Ermou-winkelstraat die helemaal door de buurt loopt. Accommodatie in Monastiraki is wat minder duur dan in Plaka en er is een metrostation.

Bij het vertrek van een vroege ferry kun je overwegen in de haven van Piraeus te overnachten. Hier vertrekken de meeste veerboten naar de Griekse eilanden. Het is echter gezelliger om in het centrum van Athene de nacht door te brengen, want Piraeus is niet bepaald mooi of interessant. Met de metro ben je in een halfuur van de binnenstad van Athene in de haven.

Vliegen naar Athene

KLM en Transavia vliegen meerdere keren per week van Amsterdam Schiphol naar Athene. Sinds enkele jaren verzorgt ook de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines vijf keer per week een vlucht van Amsterdam naar Athene. Transavia vliegt verder twee keer per week van Eindhoven naar Athene. De vliegtijd is ongeveer 3 uur en 15 minuten.

Vliegticket KLM enkele reis vanaf € 149.Boek hier een vliegticket met KLM naar Athene
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 49.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Athene

De internationale luchthaven ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van Athene. Voor het vervoer van het vliegveld naar de hoofdstad kun je gebruikmaken van trein, metro, bus of taxi. ► Lees hier meer tips over vliegen naar Athene

Voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Athene, Griekenland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam