Bezienswaardigheden in Athene top-10

Athene bezienswaardighedenAthene is de oudste hoofdstad van Europa, met een geschiedenis die minstens 3000 jaar teruggaat. Logisch dus dat je struikelt over de historische bezienswaardigheden in de hoofdstad van Griekenland. Overal zie je tempels, monumenten en kerken van lang vervlogen beschavingen.

Bewonder de vele schatten uit de Griekse oudheid, met de Akropolis als letterlijke hoogtepunt. Zeker ‘s avonds zie je de sfeervol verlichte tempel overal bovenuit steken, statig gelegen op een 156 meter hoge heuvel in het midden van de stad. De tempel uit 448 voor Christus is gewijd aan de Griekse godin Athena, zodat er meteen een naam was voor de stad. En passant werd hier ook de democratie uitgevonden.

Bekijk de overblijfselen van Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen, hoewel de laatsten ook veel verwoestingen op hun geweten hebben. In musea liggen de mooiste archeologische vondsten uitgestald, van Athene, het Griekse vasteland en de eilanden.

Ruim zeker wat uurtjes in voor het Nationaal Archeologisch Museum, een van de topattracties van Athene. Dwaal door de smalle straatjes van de oude wijk Plaka, met een mix van toeristische cafés, souvenirshops en verborgen steegjes met bloemen, graffiti en (goed verzorgde) zwerfkatten. Ga ‘s avonds keuvelen met de locals in een cocktailbar of bezoek een van de 150 theaters – nergens anders in de wereld zijn er zoveel als hier. Wil je weten wat je allemaal kunt doen in de Stad van de Goden? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Athene!

Akropolis

De Akropolis behoort tot de beroemdste bezienswaardigheden in Athene en van heel Griekenland. De Akropolis is een fort op een 156 meter hoge heuvelachtige rots die boven de hoofdstad uitstijgt en van kilometers ver al is te zien. Rond de 5e eeuw voor Christus is de nederzetting gebouwd als hoofdkwartier van de koningen in het democratische Athene en als ‘thuisbasis van de goden’.

Athene Akropolis bezienswaardigheden

Het grootste en meest opvallende bouwwerk op de ‘heilige rots’ is de Parthenon, de witte marmeren tempel voor Pallas Athena, de beschermgodin van de Griekse hoofdstad. De tientallen metershoge zuilen van de tempel staan nog fier overeind. Naast indrukwekkende overblijfselen staat je boven op de rots ook een panoramisch en adembenemend uitzicht over Athene te wachten. Dat is de moeizame klim naar boven meer dan waard! ► Lees hier meer over het bezoeken van de Akropolis

Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is het grootste oudheidkundige museum van Griekenland en een van de grootste van zijn soort in de wereld. Het museum is gehuisvest in een indrukwekkend neoclassicistisch gebouw met 8000 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte. De verzameling bestaat uit 11.000 objecten, van de prehistorie in het 6e millennium voor Christus tot de late Griekse oudheid.

Archeologisch Museum in Athene

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is gebouwd tussen 1866 en 1889 om alle archeologische vondsten te herbergen en hun historische, artistieke en culturele betekenis te laten zien. Een van de hoogtepunten is het Masker van Agamemnon, een gouden dodenmasker dat in 1876 is opgegraven en ook wel de ‘Mona Lisa van de oudheid’ wordt genoemd. Het zou gemaakt zijn rond 1500 voor Christus. Tijdens het laatste weekend van september en op de eerste zondag van de maand tussen 1 november en 31 maart is de toegang van het museum gratis. Adres: 28is Oktovriou 44, Athene 106 82, Griekenland. Website: www.namuseum.gr

Ontdek de bezienswaardigheden van Athene op de fiets!
Boek hier een fietstour langs de hoogtepunten van Athene

Agora van Athene

Aan de voet van de Akropolis ligt de Agora van Athene, de best bewaarde marktplaats van het oude Griekenland. In de 6e eeuw voor Christus was dit het politieke, culturele, bestuurlijke en economische centrum van de stad Athene. Dit was het hart van het openbare leven waar burgers bij elkaar kwamen om aankondigingen van de regering te horen en met elkaar te debatteren.

Agora tempel in Athene

De Agora was het toneel van verkiezingen, maar ook van markten, atletiekwedstrijden en religieuze evenementen. Door de politieke discussies staat deze plek in Athene ook wel bekend als ‘de geboorteplaats van de democratie’. Vanaf het midden van de 19e eeuw hebben archeologen het gebied ontgraven en verschillende tempels, heiligdommen en andere monumenten blootgelegd.

Athene Agora

Sommige bouwwerken hebben de tand des tijds goed doorstaan, zoals de Tempel van Hephaistos uit 449 voor Christus. Dit is een van best bewaarde tempels uit de Griekse oudheid. Met de 34 zuilen ziet deze marmeren tempel er imposant uit. Nog tot 1833 was deze tempel in gebruik als Grieks-orthodoxe kerk, dus dat verklaart waarom die nog zo goed bewaard is gebleven.

Agora zuilengalerij in Athene

Tot de andere bezienswaardigheden op de archeologische vindplaats behoort de Stoa van Attalos, een 120 meter lange zuilengalerij van twee verdiepingen. Op elke verdieping waren 21 winkels. In het oude Griekenland was dit het grootste gebouw met een dak. Het werd volledig verwoest, maar van 1953 tot 1956 is een getrouwe replica neergezet. Hier bevindt zich nu het Museum van de Agora. Vlakbij staat de Byzantijnse kerk van Agioi Apostoloi (Heilige Apostelen), maar die dateert uit de 10e eeuw.

Bezoek het politieke hart van het oude Athene
Boek hier je entreetickets voor de Agora van Athene

Benaki Museum

Een van de mooiste neoklassieke gebouwen van Athene herbergt het Benaki Museum. In deze witgepleisterde villa uit 1860 zie je de ontwikkeling van de Griekse cultuur, van 3000 voor Christus tot het begin van de 20e eeuw. De uitgebreide verzameling omvat onder meer schilderijen, tekeningen en kunstvoorwerpen uit de tijd van de oude Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en de Ottomanen. Ook zijn er voorwerpen die verband houden met het moderne Griekenland, zoals antieke wapens, nautische instrumenten en medailles van belangrijke Griekse figuren.

Benaki Museum in Athene

Hoogtepunten zijn enkele schilderijen van kunstenaar El Greco (1541-1614), de entreehal van een 17e-eeuws Egyptisch paleis en het bureau van de Britse dichter Lord Bryson, die samen met de Grieken streed voor hun onafhankelijkheid. Bijzonder is de reconstructie van twee ontvangstruimtes van statige herenhuizen uit Grieks Macedonië uit de 18e en 19e eeuw. Bewonder hier de houten lambriseringen en goudkleurige plafonds.

Benaki villa in Athene

Het museum is in 1929 opgericht door Antonis Benakis, een rijke katoenhandelaar en zoon van een Griekse koopman in het Egyptische Alexandrië. Door de omvangrijke verzameling zijn er inmiddels talloze satellietmusea van Benaki in Athene. Zo is er op andere locaties een speelgoedmuseum en een museum van islamitische kunst. In het hoofdmuseum mag je het café niet missen. Vanaf het terras heb je uitzicht op de Akropolis. Adres: Koumpari 1, Athene 106 74, Griekenland. Website: www.benaki.org

Syntagmaplein

Het Syntagmaplein (Platía Syntágmatos) is het belangrijkste, drukste en bekendste plein van Athene. Hier kwamen inwoners van Athene in 1843 in opstand tegen koning Otto I om een grondwet te eisen. Door die opstand besloot de koning in september 1843 de eerste grondwet uit te vaardigen. Hij deed dat vanaf het balkon van het koninklijk paleis dat hij net daarvoor aan dit plein had laten bouwen.

Athene Syntagmaplein

Daarom staat deze plek ook bekend als het ‘Constitutieplein’ of het ‘Plein van de Grondwet’. Het paleis aan de oostkant van het plein is sinds 1934 het parlementsgebouw van Griekenland. Daarvoor bevindt zich het Graf van de Onbekende Soldaat dat 24 uur per dag wordt bewaakt door twee zogeheten evzones. Dat zijn soldaten van de presidentiële garde, gekleed in een traditioneel Grieks uniform met twee kolderieke klompschoenen met pompons aan hun voeten.

Athene parlementsgebouw

Je mag de twee bewakers fotograferen en aanstaren, maar dichtbij komen is ten strengste verboden. Om het uur worden ze afgewisseld door twee andere soldaten. Het grootste spektakel vindt plaats op zondagochtend 11.00 uur, met een ceremoniële wisseling van de wacht. Dan worden er ook nieuwe kransen bij het graf gelegd.

Presidentiële garde in Athene

Door de jaren heen is het Syntagmaplein het toneel geweest van demonstraties, festivals, concerten en andere evenementen. Zo werd hier tussen 2010 en 2012 massaal geprotesteerd toen Griekenland diep in de schulden zat. Ook is het plein een populaire ontmoetingsplek om met elkaar af te spreken. Aan de noordkant van het plein zit het luxe Hotel Grande Bretagne, waar regelmatig beroemdheden verblijven.

Museum voor Cycladische Kunst

Het Museum voor Cycladische Kunst laat je kennismaken met de eeuwenoude kunst van de Cycladen, de 56 eilanden die verspreid liggen in de Egeïsche Zee. Marmeren beeldjes, vazen, kunstvoorwerpen van klei, wapens en bronzen werktuigen werpen een licht op de Cycladische cultuur op de eilanden, die bloeide van 3200 tot 2000 voor Christus. Er zitten vooral veel vrouwelijke beeldjes in de verzameling, die ontdekt zijn in graven op de Cycladen.

Athene Museum Cycladische Kunst

Historici zijn het er niet helemaal over eens waarom dat is. Mogelijk zijn het afbeeldingen van de overledene, maar de vrouwenbeeldjes kunnen ook symbool staan als vervangers voor concubines, bedienden, voorouders en zelfs mensenoffers. Daarnaast heeft het museum een van de belangrijkste collecties Cypriotische oudheden ter wereld, van 4000 jaar voor Christus tot de middeleeuwen. Tot slot zie je hier nog oude Griekse kunst.

Athene Museum kunst Cycladen

Het museum is in 1986 opgericht om de collectie Cycladische Kunst te herbergen die een Grieks echtpaar bij elkaar had verzameld. Er zijn regelmatig archeologische tentoonstellingen en er worden veel activiteiten georganiseerd, ook voor families en kinderen. Op de begane grond bevindt zich het elegante Cycladisch Café, waar je in een atrium tussen weelderig groen kunt genieten van een kop koffie of een lunch. Adres: Neofitou Douka 4, Athene 106 74, Griekenland. Website: www.cycladic.gr

Vermijd wachtrijen voor het bewonderen van de Cycladische kunstcollectie
Boek hier alvast je entreetickets voor het Museum voor Cycladische Kunst

Nationale Tuin van Athene

Direct achter het parlementsgebouw ligt de Nationale Tuin van Athene, een groene oase om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. De tuin van 160.000 vierkante meter is aangelegd in 1839 en was het initiatief van koningin Amalia, de vrouw van de Griekse koning Otto I. De eerste tientallen jaren was dit nog de ‘Koninklijke Tuin’ omdat alleen leden van de koninklijke familie hier mochten vertoeven. Pas in 1927 werd de tuin opengesteld voor het publiek.

Nationale Tuin van Athene

De tuin heeft meer dan 500 soorten planten, bomen en struiken uit de hele wereld, waaronder zo’n 100 inheemse soorten uit Griekenland. Het meest opvallend zijn de metershoge palmbomen die je meteen ziet als je vanaf de straat Vasilissis Amalias de tuin binnenkomt. Dit zijn zogeheten Washingtonia’s, vernoemd naar de Amerikaanse president George Washington. Koningin Amalia zou deze iconische palmbomen zelf hebben geplant. Er groeien ook ontzettend veel sinaasappelbomen waar de grond bezaaid ligt met sinaasappels.

Sinaasappelbomen Nationale Tuin Athene

Tussendoor kronkelen verschillende wandelpaden en vind je watervalletjes, gazons en vijvers waarin schildpadden zwemmen. Er is veel schaduw, dus ideaal om op hete dagen op een bankje even bij te komen onder de bladeren van een boom. De Nationale Tuin van Athene is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Adres: Leof. Vasilisis Amalias 1, Athene 105 57, Griekenland. Website: www.cityofathens.gr

Romeinse Agora

Niet ver van de Griekse Agora ligt de Romeinse Agora, die vroeger met elkaar verbonden waren. Deze marktplaats is in de 1e eeuw voor Christus aangelegd door de Romeinen, met financiële steun van Julius Caesar en keizer Augustus. Het was een grote binnenplaats die aan alle kanten was omgeven door een zuilengalerij. Helaas is het meeste verloren gegaan. Vooral de Venetianen en de Ottomanen hebben veel verwoest.

Romeinse Agora in Athene

Een van de weinige intacte overblijfselen is de Toren der Winden. De achthoekige marmeren toren van 12 meter hoog werd gebouwd als zonnewijzer en later gebruikt als kapel. Waarschijnlijk is dat de reden dat de toren zo goed bewaard is gebleven. Op het terrein van de Agora staat ook de Fethiye-moskee uit 1458, gebouwd tijdens de Ottomaanse bezetting. Dit is de oudste moskee van Athene, hoewel het later dienstdeed als kerk, kazerne, gevangenis en bakkerij. In 2017 is de moskee in oorspronkelijke staat gerestaureerd. Adres: Polignotou 3, Athene 105 55, Griekenland.

Monastirákiplein

Het Monastirákiplein is een van de levendigste pleinen van Athene, net ten noorden van de oude wijk Plaka. Het is er altijd druk met toeristen, verkopers, straatartiesten, zwervers en locals die op weg zijn naar het metrostation. Tieners ontmoeten elkaar hier en walmen van geroosterde souvlaki vullen het plein vanaf de terrasjes.

Athene Monastirakiplein

Monastiráki betekent letterlijk ‘klein klooster’ en verwijst naar de Griekse orthodoxe kerk Panagia Pantánassa aan de noordkant van het plein. In de 10e eeuw is dit gebouwd als nonnenklooster. Aan de andere kant van het plein staat de Tzisdarakis-moskee, gebouwd in 1759 tijdens de Ottomaanse periode. Hier bevindt zich nu het Museum voor Moderne Griekse Cultuur (www.mnep.gr), met onder meer het enige Turkse badhuis in de stad dat bewaard is gebleven.

Athene Monastirakiplein moskee

Vanaf het Monastirákiplein loop je zo naar de Griekse vlooienmarkt, hoewel het eerder uitziet als een Arabische souk. Bij de winkeltjes in het smalle straatje wordt van alles en nog wat verkocht, van lederwaren en orthodoxe iconen tot ‘handgemaakte’ nepjuwelen en de gebruikelijke toeristische snuisterijen als T-shirts en koelkastmagneetjes. Op zondag is er een echte rommelmarkt op het plein met boeken, antiek, kleding en verzamelobjecten. Hou goed je bezittingen in de gaten in de drukte, want zakkenrollers slaan vaak toe op het plein.

Attica Zoological Park

Niet alle bezienswaardigheden in Athene hebben met de oudheid te maken. Plan een bezoekje aan Attica Zoological Park als je vakantie viert met de kinderen. Dit is de enige dierentuin van Griekenland met ruim 2000 dieren van zo’n 300 verschillende soorten. De zoo heeft onder meer de derde grootste vogelcollectie ter wereld met 1100 vogels. Je ziet bijzondere soorten als de neushoornvogel en de secretarisvogel, al zitten ze wel in kleine hokken.

Athene dierentuin

Enkele andere dieren die je kunt bekijken zijn leeuwen, witte neushoorns, giraffen, Perzische luipaarden, chimpansees, Sumatraanse tijgers en komodovaranen. De twee Aziatische olifanten zijn afkomstig uit het dierenpark in Emmen. Met zeeleeuwen en dolfijnen worden shows opgevoerd en de dierentuin organiseert voedersessies waarbij een verzorger meer over de dieren vertelt.

Athene dierentuin dwergnijlpaard

Tot de bijzondere dieren behoren de Skyros pony’s die afkomstig zijn van het Griekse eiland Skyros. Dit is een van de meest zeldzame paardenrassen ter wereld. Ook heeft de dierentuin algazellen, een antilope die in het wild is uitgestorven. In februari 2024 is een schattige babydwergnijlpaard geboren. Attica Zoological Park ligt 20 kilometer ten oosten van het centrum van Athene, vlak bij het vliegveld. Voor een bezoek is het handig een huurauto te hebben. Adres: At Yalou Spata, Athene 190 04, Griekenland. Website: www.atticapark.com

Voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Athene, Griekenland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Wereldreizigersclub; Flickr.com/Gary Todd (CC0 1.0 DEED).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam