Griekenland 728x90

Tips voor een vakantie op Naxos, Griekenland

Vakantie op NaxosEen vakantie op Naxos beleef je op het grootste, groenste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen in de Egeïsche Zee. Het eiland is net iets kleiner dan Texel en wat minder toeristisch dan de andere Griekse eilanden in de omgeving. Met zijn groene en bergachtige landschap steekt het sterk af tegen de buureilanden, met een spectaculaire noordkust, intrigerende valleien en verborgen ravijnen. Schrijvers hebben Naxos al regelmatig bestempeld als het mooiste eiland van Griekenland, dat een grote populariteit geniet onder eilandhoppers.

Naxos kan het echter ook wel zonder toeristen redden, met de productie van aardappelen, citroenen, druiven en olijven. Het eiland is bekend om zijn wijnen, kaas en Kitron, een zoete likeur die is gedistilleerd uit de bladeren van de citrusboom. Deze likeur moet je zeker een keer uitproberen tijdens een vakantie op Naxos. Het eiland biedt uitgebreide mogelijkheden om te wandelen, maar tijdens je vakantie kun je ook relaxen op de prachtige witte zandstranden in het zuidwesten.

Naxos wordt al 6000 jaar bewoond, dus er zijn genoeg historische bezienswaardigheden op het eiland. Je ziet er onder meer klassieke tempels, middeleeuwse kloosters, Byzantijnse kerken en Venetiaanse torens. De hoofdstad is Naxos-Stad (ook wel Chora genoemd), waar je terecht kunt voor de meeste bars, cafés, restaurants en winkels.

De leukste bezienswaardigheden tijdens een vakantie op Naxos

Portara Poort op NaxosPortára Poort

Wat je niet kunt missen tijdens je vakantie op Naxos is de Portára Poort, het belangrijkste icoon van het Griekse eiland. Zeker als je met de veerboot komt, kun je deze poort moeilijk over het hoofd zien. De 60 meter hoge marmeren poort domineert de haven van Naxos stad. Het werd rond 530 voor Christus gebouwd als de ingang van een tempel, vermoedelijk voor de god Apollo. De marmeren delen wegen 20 ton per stuk, dus het is een raadsel hoe die oude Grieken dat op elkaar gestapeld hebben gekregen. De tempel is echter nooit voltooid. De Portára Poort staat op het eilandje Palatia, dat via een voetpad is verbonden met Naxos-Stad. De wandeling naar de poort is één van de populairste, vooral bij zonsondergang als het monumentale bouwwerk er zeer fotogeniek bijstaat.

Kastro

Kastro is de oudste wijk in Naxos-Stad. Je betreedt een wereld van rust, met een wirwar van kleine, kronkelende straatjes en steegjes, binnenplaatsen versierd met bloemen en oude herenhuizen met familiewapens op hun gevels. De romantische wijk is in de middeleeuwen aangelegd door de Venetianen. De huizen in Kastro bieden nu onderdak aan boutique hotels, studio’s, winkels en cafés, waardoor er altijd een levendige sfeer heerst. In het hart van de wijk ligt bovenaan een Venetiaans kasteel (Kastro betekent ook letterlijk ‘kasteel’), met één van de twaalf vestingtorens die de tand des tijds heeft overleefd. In het Venetiaans Museum zie je met antieke meubels en erfstukken hoe er vroeger werd geleefd. Kastro is een leuk cultureel uitstapje tijdens je vakantie.

Stranden van Naxos

De westkust van Naxos heeft de beste stranden van het eiland, van de badplaatsen Agios Georgios en Agios Prokopios naar het zuidelijker gelegen Plaka en Mikri Vigla. Bij al deze stranden vind je zacht zand en kristalhelder water. Sommige stranden zijn vrijwel verlaten, terwijl je op andere delen strandstoelen en parasols kunt huren. Op enkele plekken liggen hotels en accommodatie direct aan het strand.

Praktische informatie over een vakantie op Naxos

Overnachten op Naxos

Het eiland heeft uitgebreide mogelijkheden om te overnachten, van hotels en appartementen tot vakantiehuizen en villa’s. Er zijn hotels met traditionele kamers, maar ook met moderne luxe suites. Je kunt overnachten aan de zee, in Naxos-stad of in pittoreske dorpjes in het binnenland. Lees hier meer over overnachten en hotels op Naxos

Reizen naar Naxos

Voor je vakantie op Naxos kun je het hele jaar door zowel met het vliegtuig als de veerboot naar het eiland reizen. Ongeveer 3 kilometer ten zuiden van Naxos-stad ligt een kleine luchthaven, Naxos Island National Airport (JNX). Aegean Airlines vliegt een paar keer per week van de Griekse hoofdstad Athene naar Naxos. In het hoogseizoen zijn er meer vluchten. De vliegtijd is 1 uur. Het is raadzaam tijdig te reserveren, deze binnenlandse vluchten zitten snel vol.

Vanaf Pireaus, een havenplaats bij Athene, vertrekken elke dag snelle veerboten, draagvleugelboten en catamarans naar Naxos. De reistijd is 3½ tot 6 uur, afhankelijk van het type boot en de veerdienstmaatschappij. Blue Star Ferries vaart het gehele jaar van Athene naar het eiland. Voor de dienstregeling en boekingen: www.bluestarferries.gr

Meer informatie over een vakantie op Naxos vind je op de website van het toeristenbureau: www.naxos.gr

Voor het laatst bijgewerkt op 28 mei 2016. Heb je aanvullingen, opmerkingen of tips over een vakantie op Naxos, Griekenland, laat het dan aan ons weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/tepic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam