Bezienswaardigheden in Boedapest, Hongarije

Boedapest bezienswaardighedenMet zijn eeuwenoude geschiedenis is het niet verwonderlijk dat Boedapest uitblinkt in bezienswaardigheden. In de hoofdstad van Hongarije vind je meer dan 100 musea en galerieën, waarvan enkele tot de top van de wereld behoren.

De meeste musea in Boedapest zijn gesloten op maandag, met uitzondering van het Joods Museum, dat gesloten is op zaterdag. Ben je van plan meerdere bezienswaardigheden en musea te bezoeken, dan is het raadzaam The Budapest Card aan te schaffen. Met de kaart krijg je gratis toegang tot verschillende musea en korting bij andere bezienswaardigheden, restaurants, tours en openbaar vervoer. Informatie over de kaart vind je op www.budapestinfo.hu. Wil je een bezoek brengen aan de Hongaarse hoofdstad? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Boedapest!

Wil je meer hoogtepunten ontdekken van Boedapest?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Boedapest

Top bezienswaardigheden in Boedapest

Koninklijk Paleis

Op de Burchtheuvel in Boedapest vind je het voormalige Koninklijk Paleis (Budavári Palota), dat uit de 13e eeuw dateert en vele oorlogen heeft overleefd. Binnen de gedeeltelijk herstelde muren van het paleis zijn verschillende musea en galeries, waaronder het Budapest History Museum (ook bekend als Castle Museum) en de Hongaarse Nationale Galerie (het nationale kunstmuseum van Hongarije).

Boedapest Burchtheuvel

Het Castle Museum toont de geschiedenis van de stad vanaf Boeda’s bevrijding van de Turken in 1686 tot de jaren ’70. De Hongaarse Nationale Galerie bevindt zich in het hart van het paleis. De enorme verzameling Hongaarse kunst uit de 10e eeuw tot heden geeft een aardig inkijkje in de Hongaarse nationale identiteit. Website Budapest History Museum: www.btm.hu. Website Hungarian National Gallery: www.mng.hu

Museum Huis van de Terreur

Om meer te weten te komen over de afschrikwekkende daden van de nazi’s en het communistische regime moet je naar het Museum Huis van de Terreur (Terror Háza Múzeum – House of Terror Museum). Het is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de wrede regimes. Het museum is gehuisvest in het gebouw waar de nazi’s in 1940 hun Hongaarse hoofdkwartier vestigden. De kelder werd gebruikt als gevangenis. Na de machtsovername door de communisten namen zij het gebouw over en hebben er misschien wel duizenden politieke gevangenen mishandeld. Website: www.terrorhaza.hu

Boedapest Terreurmuseum

Museum voor Schone Kunsten

Gevel van Museum voor Schone Kunsten, BoedapestHet Museum voor Schone Kunsten (Szépművészeti Múzeum – Museum of Fine Arts) beheert sinds de opening in 1906 de belangrijkste collectie internationale schilderijen en beeldhouwwerken in Boedapest. De verzameling bevat meer dan 120.000 kunstwerken uit alle Europese perioden, uit Egypte en uit de oudheid. Lees hier meer over het Museum voor Schone Kunsten

Parlementsgebouw van Hongarije

Parlementsgebouw van Boedapest in HongarijeHet parlementsgebouw in Boedapest is het grootste gebouw van Hongarije, maar tot 1904 was het zelfs het grootste gebouw ter wereld. In het indrukwekkende neogotische gebouw aan de Pestzijde van de rivier de Donau kun je bijna een halve marathon lopen. Het heeft 20 kilometer aan gangen en het telt bijna 700 kamers. Lees hier meer over het Parlementsgebouw van Hongarije

Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilikais de grootste en beroemdste kerk van Boedapest, die gebouwd werd tussen 1851 en 1905. De kathedraal is opgedragen aan de heilige Stefanus, die in 1000 de eerste koning werd van Hongarije. In een speciale kapel links van het hoofdaltaar wordt nog zijn gemummificeerde rechterhand bewaard. Hongaren dichten wonderbaarlijke machten toe aan het lichaamsdeel, waarmee de hand de belangrijkste relikwie is van het land.

De basiliek is een populaire bezienswaardigheid vanwege de indrukwekkende architectuur, de schoonheid van het interieur en het panoramische uitzicht vanaf de 96 meter hoge koepel. Je kunt de lift nemen of een trap beklimmen van 364 treden voor een 360-graden uitzicht over Boedapest en de Donau. Op doordeweekse dagen kun je in de kerk terecht voor rondleidingen en ook zijn er regelmatig orgelconcerten en klassieke concerten bij te wonen. De Sint-Stefanusbasiliek ligt achter het Parlementsgebouw in het stadsdeel Pest, aan het Sint-Stefanusplein. Adres: Szent István tér 1, 1051 Budapest, Hongarije. Website: www.bazilika.biz

Vissersbastion

Voor een spectaculair uitzicht over Boedapest en de Donau ga je naar het Vissersbastion (Halászbástya), een van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Met de prachtige verzameling torens, binnenplaatsen, zuilengalerijen en kantelen zou je dit ook zomaar in Disneyland kunt tegenkomen. Het sprookjesachtige bastion is gebouwd tussen 1895 en 1902 om de duizendste verjaardag van Hongarije te vieren. De zeven torens staan symbool voor de zeven stammen die de Hongaarse staat in het jaar 895 hebben gesticht.

Boedapest Vissersbastion

Als vesting is het nooit in gebruik geweest, het Vissersbastion is puur gebouwd als uitkijkpunt voor de inwoners van Boedapest. Het zou vernoemd zijn naar een oud vissersgilde dat de stad tijdens middeleeuwen tegen invasies beschermde. Voor de torentjes en hoger gelegen uitkijkterrassen moet je entree betalen. De lagere terrassen zijn gratis, en het uitzicht is hier even mooi. Het Vissersbastion ligt op de Burchtheuvel in Boedapest, aan de westkant van de Donau.

Széchenyibaden

Boedapest staat bekend om de vele thermische warmwaterbronnen, spa’s en badhuizen. De stad heeft meer baden dan enige andere hoofdstad in Europa. Als je zin hebt in een paar verkwikkende uurtjes, breng dan een bezoek aan de Széchenyibaden. Dit is het grootste badcomplex van Europa, met 15 binnenbaden en drie grote buitenbaden.

Boedapest Szechenyibaden

Het badhuis werd gebouwd in 1913 en sindsdien hebben al meer dan 100 miljoen bezoekers genoten van de geneeskrachtige werking van het water, dat zou helpen tegen gewrichtspijn en andere aandoeningen. Ook zonder klachten is het een belevenis je onder te dompelen in de baden van dit neobarokke paleis. Vooral ‘s avonds is het een bijzondere ervaring, als het dampende water in een koude nacht voor een mysterieus sfeertje zorgt.

Boedapest Szechenyibad

Je kunt er trouwens ook genieten van sauna’s, stoombaden, massages en schoonheidsbehandelingen. Of proef bij een fontein het water dat op een diepte van 1000 meter uit de grond wordt gehaald. Alles kan worden gehuurd, maar je kunt natuurlijk ook je eigen handdoek en badkleding meenemen. De Széchenyibaden behoren tot de populairste bezienswaardigheden van Boedapest, dus tickets zijn snel uitverkocht. De meeste rust vind je in de vroege uurtjes.

Ontspan in Széchenyi, de beroemdste spa in Boedapest
Boek hier alvast je tickets voor een dag in de Széchenyibaden

Kettingbrug

Een belangrijk symbool van Boedapest is de Kettingbrug, de eerste brug over de Donau die de stadsdelen Pest en Buda met elkaar verbond. De 375 meter lange brug werd tussen 1842 en 1849 gebouwd op initiatief van graaf István Széchenyi, een van de leidende figuren in het 18e-eeuwse Hongarije. Voorheen gebruikten de inwoners een pontonbrug om aan de overkant te komen, maar in strenge winters was die buiten gebruik.

Boedapest Kettingbrug

De Kettingbrug stond na de opening bekend als een technisch wonder. Het was de één na langste hangbrug ter wereld. Twee 48 meter hoge pijlers houden de ijzeren kettingen vast waaraan het wegdek hangt. Aan beide bruggenhoofden staan twee beelden van leeuwen. Je kunt over de Kettingbrug wandelen voor een prachtig uitzicht over de Donau en beide rivieroevers van Boedapest. Althans, als de grootschalige renovatie voltooid is in de loop van 2023. Door werkzaamheden is de beroemde brug nu even gesloten.

Centrale Markthal van Boedapest

De Centrale Markthal is de grootste, mooiste en oudste van de vijf overdekte markthallen in Boedapest. De enorme neogotische hal werd gebouwd in 1897 om een oogje te kunnen houden op de hygiënische verkoop van voedselwaren. Op de drie verdiepingen kun je nog steeds een enorm scala aan verse waren scoren, van groente en fruit tot vis en zuivel.

Centrale Markthal in Boedapest

Je kunt er ook typisch Hongaarse delicatessen krijgen als paprika’s en Tokaj-wijnen. Op de tweede verdieping zijn eetkraampjes waar locals en toeristen goedkoop hun honger stillen met goulash, gestoofde kool of andere lokale gerechten. Het is altijd levendig in de markthal en een geweldige plek om mensen te kijken, vooral in de ochtend als inwoners van Boedapest hun inkopen doen. De Centrale Markthal is elke dag geopend vanaf 06.00 uur, behalve op zondag. Adres: Vámház krt. 1-3, Boedapest, 1093 Hongarije.

Eet je een weg door de culinaire scene van Boedapest!
Boek hier een food tour met 10 proeverijen met locals

Andere bezienswaardigheden in Boedapest

Voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Boedapest, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/ungorf; depositphotos.com/danileon2; Pixabay; basiliek – Flickr.com/Clark & Kim Kays; Anna Dunlop/Shutterstock.com; majicphotos/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam