Parlementsgebouw van Hongarije, Boedapest

De beste bezienswaardigheden in Boedapest

Parlementsgebouw van Boedapest in HongarijeHet parlementsgebouw in Boedapest is het grootste gebouw van Hongarije, maar tot 1904 was het zelfs het grootste gebouw ter wereld. In het indrukwekkende neogotische gebouw aan de Pestzijde van de rivier de Donau kun je bijna een halve marathon lopen. Het heeft 20 kilometer aan gangen, het is liefst 268 meter lang en het telt bijna 700 kamers. Het interieur is verfraaid met 40 kilo goud, duizenden edelstenen, gebrandschilderd glas, 162 beeldhouwwerken, schilderijen en wandtapijten. Daarvoor werden de beste kunstenaars van Hongarije ingehuurd.

Momenteel is het nog altijd ‘s werelds derde grootste parlementsgebouw, waar ook de Hongaarse kroonjuwelen worden bewaard. Hoogtepunt is de Stefanskroon, de kroon die de Hongaarse koning droeg toen het land nog een koninkrijk was (van 1000 tot 1526). De kroon is een nationaal symbool van Hongarije. De kroonjuwelen zijn een paar keer gestolen en verloren geraakt, maar doken iedere keer weer op. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de schatten in bewaring gegeven aan de Amerikanen om te voorkomen dat de Sovjets ze zouden meenemen. In 1978 keerden de kroonjuwelen terug naar Hongarije.

Je kunt het parlementsgebouw bezoeken als er geen zittingen zijn en er is een museum over de Hongaarse parlementaire geschiedenis. Tijdens een 45 minuten durende rondleiding zie je ook de Stefanskroon, die tentoongesteld wordt in de centrale koepelzaal. Om wachttijden te voorkomen is het raadzaam online al kaartjes te bestellen. Inwoners van de Europese Unie krijgen flinke korting, dus neem je paspoort of identiteitskaart mee. Adres: Kossuth Lajos tér 1-3, Boedapest. Metrostation: Kossuth Lajos tér (metrolijn M2). Website: www.parlament.hu

Parlementsgebouw in Boedapest bij nacht

Voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Parlementsgebouw van Hongarije in Boedapest, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam