Booking Kroatië

Bezienswaardigheden in Pula, Kroatië

Amfitheater van Pula

Het Amfitheater is een van de bezienswaardigheden in Pula dat je niet mag missen. Het bouwwerk behoort tot de zes grootste nog bewaard gebleven Romeinse amfitheaters ter wereld, waar 22.000 toeschouwers de gladiatorengevechten konden aanschouwen. De bouw is in de eerste eeuw begonnen onder keizer Augustus en werd afgerond onder de leiding van keizer Vespasianus.

Romeins amfitheater in Pula

De ellipsvormige arena werd tot de vierde eeuw gebruikt, en verviel daarna tot een steengroeve. Niettemin is de buitenste ring van drie verdiepingen nog goed bewaard gebleven. De 33 meter hoge buitenmuren staan nog opmerkelijk fier overeind en vormen een prachtig decor voor de concerten die hier in de zomer plaatsvinden. ► Lees hier meer over het Amfitheater van Pula

Archeologisch Museum van Istrië

In de binnenstad van Pula vind je het Archeologisch Museum van Istrië, waar de vondsten uit de Romeinse tijd worden tentoongesteld. Je ziet er onder meer Romeinse sieraden, munten en wapens. Ook zie je er opgegraven vondsten uit andere tijdperken, zoals keramiek, fossielen, mozaïeken en sarcofagen uit de prehistorie en de middeleeuwen.

Archeologisch Museum in Pula

Het museum ging in 1930 al open en de collectie wordt nog voortdurend uitgebreid met vondsten van archeologische vindplaatsen in Istrië (zoals prehistorische grotten, Romeinse begraafplaatsen en ruïnes). In het museumpark bevinden zich de fundamenten van een mausoleum, een theater en een Romeinse waterput. Het museum is in 2015 tijdelijk gesloten vanwege een renovatie. Het is onbekend wanneer het weer opengaat. Adres: Carrarina ul. 3, 52100, Pula, Kroatië. Website: www.ami-pula.hr

Aquarium van Pula

Een voormalig (en wat versleten) Oostenrijks-Hongaars fort uit 1886 biedt nu onderdak aan het Aquarium van Pula. In ruim zestig aquaria vindt je vissen en zeedieren uit de Adriatische Zee, de Middellandse Zee en tropische wateren. In de bassins zwemmen ook zoetwatervissen uit de Europese rivieren en er is een opvangcentrum voor gewonde zeeschildpadden. Een fototentoonstelling laat de oude forten van Pula zien.

Pula Aquarium

Je kunt ook helemaal naar het dak van het fort, waar je een mooi uitzicht hebt op Pula en de baai. Je vindt het aquarium op de landpunt Verudela, ongeveer 3 kilometer ten zuiden van het centrum. Dit is een van de leukste bezienswaardigheden voor kinderen, maar neem wel de auto of een taxi, vanuit de binnenstad is het beetje te ver om te lopen. Adres: Verudela 33, 52100, Pula, Kroatië. Website: www.aquarium.hr

Tempel van Augustus

Naast het amfitheater is de Tempel van Augustus een van de bekendste Romeinse bezienswaardigheden van Pula. Deze tempel werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus tijdens het bewind van keizer Augustus. Met de 8 meter hoge zuilen was het in de Romeinse tijd al behoorlijk indrukwekkend. In latere eeuwen was de tempel onder meer in gebruik als kerk en graanschuur. Een bombardement in 1944 zorgde voor flinke verwoestingen, maar meteen na de Tweede Wereldoorlog is het bouwwerk gerestaureerd.

Tempel van Augustus in Pula

Tegenwoordig herbergt de tempel een verzameling van oude Romeinse sculpturen. Van Pasen tot september kun je een bezoek brengen. Kaartjes koop je bij de ingang. De Tempel van Augustus bevindt zich aan het Forum-plein in het historische hart van Pula, dat in de Romeinse tijd het belangrijkste plein was in de stad. Ooit stonden aan dit plein drie tempels, waarvan er eentje overeind is gebleven. Ernaast vind je het middeleeuwse stadhuis met vijf wapperende vlaggen: van Pula, Istrië, Kroatië, Italië en de Europese Unie. Adres: Forum b.b, 52100, Pula, Kroatië. Website: www.ami-pula.hr

Boog van de Sergii

Een ander prachtig overblijfsel uit de Romeinse tijd is de Boog van de Sergii, ook wel bekend als de ‘Gouden Poort’. Deze fotogenieke triomfboog werd tussen de jaren 27 en 29 voor Christus gebouwd door de rijke en machtige adellijke vrouw Salvia Postuma Sergii ter ere van drie overleden broers in haar familie. Bijzonder is dat ze het monument helemaal zelf heeft betaald. Op twee plekken op de boog staat haar naam dan ook vermeld omdat te benadrukken.

Boog van de Sergii in Pula

De triomfboog werd gebouwd in Korinthische stijl en is aan de westelijke kant rijkelijk versierd, onder meer met het reliëf van een gevecht tussen een adelaar en een slang. De oostzijde is niet versierd omdat deze tegen een stadspoort en -muur aanleunde. Die zijn in de 19e eeuw afgebroken door de stadsuitbreiding van Pula. Op het plein naast de boog vinden regelmatig culturele evenementen plaats, zoals theatervoorstellingen. Adres: Trg Portarata 8, 52100, Pula, Kroatië.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Pula, Kroatië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam