Booking Kroatië

Museum of Broken Relationships, Zagreb, Kroatië

Het Museum of Broken Relationships is een beetje een buitenbeentje tussen de talrijke kunstmusea en historische monumenten waar Zagreb rijk aan is. Het museum toont honderden persoonlijke bezittingen van mensen die te maken kregen met een verbroken relatie, afkomstig uit de hele wereld. Met de objecten worden meeslepende en hartverscheurende verhalen verteld van de vroegere geliefden. Je ziet er de voorspelbare knuffelberen en brieven over liefdesverdriet, maar ook aangrijpende en verontrustende spullen. De collectie bevat bijvoorbeeld een klein flesje gevuld met de tranen van een vrouw, een beenprothese en een bijl waarmee iemand de meubels van haar ex kort en klein heeft geslagen.

Het Museum of Broken Relationships is in 2003 als grap begonnen door twee kunstenaars uit Zagreb nadat hun 4-jarige relatie op de klippen liep. Ze verzamelden hun eigen overgebleven spullen en vroegen vrienden hun voorwerpen en herinneringen te delen als ze te maken hadden met een stukgelopen relatie. Met een expositie toerden ze door verschillende landen, waardoor de verzameling steeds meer werd uitgebreid. In 2010 werd een permanent museum geopend in de Kroatische hoofdstad. Mensen met een gebroken hart kunnen hun spullen nog steeds doneren.

Het Museum of Broken Relationships is een van de populairste bezienswaardigheden in Zagreb, wellicht omdat we ons willen verkneukelen om het leed van anderen of omdat we hiermee onze eigen ervaringen ‘verwerken’. Vanwege het succes is er in 2016 ook een zustermuseum geopend in Los Angeles in de Verenigde Staten.

Het museum bevindt zich in de historische wijk Gornji Grad in Zagreb en is elke dag geopend, van 09.00 uur ‘s ochtends tot in de avond. Er is een museumwinkel en het Brokenships Museum Café met zomerterras waar je weer bij kunt komen van de emotionele achtbaan die de tentoonstelling mogelijk heeft veroorzaakt (of om je relatie weer bij te leggen). In de zomer en in de herfst worden ‘s avonds jazzavonden georganiseerd. Adres: Ćirilometodska ul. 2, 10000, Zagreb, Kroatië. Website: www.brokenships.com

Voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Museum of Broken Relationships in Zagreb, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Mare Milin; Ana Opalic.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam