Booking Luxemburg

Bezienswaardigheden in Luxemburg: de top-10

Luxemburg bezienswaardighedenBen je benieuwd naar de beste bezienswaardigheden in Luxemburg? Denk maar niet dat je zo klaar bent in een van de kleinste landen van Europa. En saai is het allerminst, in dit rijke land dat bekendstaat als bankenwalhalla. Er zijn zoveel leuke dingen te zien en te doen in Luxemburg, dat je je geen moment zal vervelen tijdens een vakantie in het land!

Luxemburg heeft alleen al meer dan honderd kastelen, waarvan enkele tot de mooiste van Europa behoren. Je kunt er ronddwalen in schattige middeleeuwse stadjes, met een geschiedenis die soms teruggaat tot de Romeinse tijd. De natuur is enorm gevarieerd, van groene valleien en wijngaarden tot bizarre rotsen die je eerder in een écht bergland verwacht aan te treffen.

Je kunt er wijnen proeven in het kleinste wijnbouwgebied van Europa en topmusea bezoeken in Luxemburg Stad. En Luxemburg is veel dichterbij dan je denkt, op anderhalf uur rijden van Maastricht. Wil je weten waar dit kleine land groot in is? Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Luxemburg!

Luxemburg Stad

Luxemburg Stad is de beste plek voor het verkennen van de bezienswaardigheden in het land. De kosmopolitische hoofdstad van Luxemburg is een belangrijk Europees en financieel centrum met moderne glanzen gebouwen en liefst 170 nationaliteiten. Voorbij de drukdoende bureaucraten, bankiers en diplomaten zie je echter een charmante en compacte stad met elegante pastelkleurige gebouwen, boeiende musea, groene parken en fraaie uitzichten.

Wandel er langs de historische huizen in de oude wijk, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Die oude stad was ooit omringd door sierlijke vestingwerken die zo onneembaar waren, dat Luxemburg Stad ook wel het ‘Gibraltar van het Noorden’ werd genoemd. Bewonder er het groothertogelijk paleis, de prachtige kathedraal en musea van wereldklasse, zoals het museum voor moderne kunst MUDAM. Je kunt makkelijk een week doorbrengen in Luxemburg Stad als je alles wil zien. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad

Kasteel van Vianden

Het Kasteel van Vianden is een van de populairste bezienswaardigheden in Luxemburg, dat je eigenlijk niet mag missen tijdens een vakantie in het land. Het is een van de mooiste kastelen van Europa dat vanaf een rots over het middeleeuwse stadje Vianden uitkijkt. Het kasteel werd tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd op de resten van een oude Romeinse vesting en was jarenlang de residentie van de graven van Vianden. Ook koning Willem I uit Nederland had het kasteel even in bezit. Je kunt de verschillende zalen bewonderen, waaronder de eetzaal, de feestzaal, de studeerkamer en de ridderzaal. ► Lees hier meer over het Kasteel van Vianden

Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre is een adembenemend mooi dorp in het noordoosten van Luxemburg. De witte huisjes liggen op een steile heuvel ingesnoerd door een scherpe bocht van de Sûre-rivier en zijn omringd door beboste berghellingen. Door deze spectaculaire ligging wordt het tot een van de mooiste dorpen van Europa gerekend.

Esch-sur-Sûre in Luxemburg

Trots boven de stad staan de ruïnes van het Kasteel van Esch-sur-Sûre, een burcht die in het jaar 927 is gebouwd. Het kasteel is al meer dan honderd jaar verlaten, maar geven het dorp nog steeds een magische sfeer. Vlakbij ligt Naturpark Öewersauer (www.naturpark-sure.lu), een natuurgebied met stuwmeer waar je kunt wandelen, zwemmen en varen.

Kasteel van Clervaux

Ook het Kasteel van Clervaux, gelegen in het uiterste noorden van het land, behoort tot de mooiste van Luxemburg. Het elegante witte kasteel ligt op een 365 meter hoge rots, aan drie kanten omgeven door de Clerve-rivier. Het werd in de 12e eeuw gebouwd en in latere eeuwen regelmatig uitgebreid voor de Luxemburgse adel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel grotendeels verwoest, maar het is daarna steen voor steen weer opgebouwd.

Kasteel Clervaux in Luxemburg

In het kasteel bevinden zich nu drie musea, waarvan de fototentoonstelling The Family of Man zeker een bezoek waard is. Hier zie je ruim 500 historische foto’s van 273 beroemde fotografen uit 68 landen. Door de grote betekenis is de foto-expositie opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst van cultuurgoederen.

Echternach

Echternach is de oudste stad van Luxemburg, een uitzonderlijk juweeltje dat tegen de grens van Duitsland is aangeplakt. Een van de beroemdste en oudste bezienswaardigheden in het stadje is de Abdij van Echternach, een klooster dat al in 698 door een Engelse monnik is gesticht. Ook niet te missen is St. Willibrordbasiliek, het belangrijkste religieuze monument van Luxemburg. Verwonder je over de Springsprocessie en trek je wandelschoenen aan, want Echternach ligt midden in het natuurgebied ‘Klein Zwitserland’. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Echternach

Echternach abdij

Moezelvallei

Ben je een wijnliefhebber? Dan is de Moezelvallei een van de bezienswaardigheden die je beslist op je lijstje moet zetten voor een vakantie in Luxemburg. Deze 39 kilometer lange vallei ligt in het zuidoosten van Luxemburg aan de westelijke oever van de Moezel-rivier, met Duitsland aan de andere kant. D’Musel, zoals de locals het liefkozend noemen, is bezaaid met glooiende heuvels, wijngaarden en idyllische dorpjes.

Luxemburg Moezelvallei

Het begint in Schengen, bekend van het Europese verdrag uit 1985, en loopt door tot Wasserbillig. Dit is de belangrijkste wijnstreek van Luxemburg en tegelijkertijd het kleinste wijnbouwgebied van Europa. Hier kun je een wijnroute volgen (Route du Vin) en onderweg bij wijnhuizen witte Luxemburgse wijnen proeven als Riesling en Pinot Gris. Ook vind je in dit gebied het dorp Mondorf-les-Bains, het bekendste kuuroord van Luxemburg met thermale bronnen. Website: www.visitmoselle.lu

Kasteel Bourscheid

Op een 137 meter hoge heuvel boven de Sûre-rivier ligt het imponerende Kasteel Bourscheid, het grootste kasteel van Luxemburg. De burcht werd waarschijnlijk gebouwd rond het jaar 1000, op de resten van een houten fort. In de 14e en 15e eeuw werd het versterkt met een vestingmuur en vier gotische ronde torens. Tijdens een audiotour kom je meer te weten over de ridderlijke bewoners, maar je kunt ook genieten van het uitzicht over de Sûre-vallei. In de avond is het kasteel sfeervol verlicht, waardoor het er sprookjesachtig uitziet. Website: www.castle-bourscheid.lu

Bourscheid kasteel in Luxemburg

Mullerthal

Natuurliefhebbers hebben de tijd van hun leven in het Mullerthal, een regio in het oosten van Luxemburg die ook wel ‘Klein Zwitserland’ wordt genoemd. Met de glooiende heuvels, rivierstroompjes en bijzondere rotsformaties doet het een klein beetje denken aan het bergachtige Alpenland.

Luxemburg Mullerthal

Je kunt de spectaculaire rotsen, kloven en spleten het beste ervaren met de Mullerthal Trail, het langste wandelpad van Luxemburg. De route van 112 kilometer voert je over een golvend landschap van bossen, open weilanden, beekjes en bizarre rotsen. Er zijn drie verschillende lussen die je kunt lopen, elk van zo’n 37 kilometer. Website: www.mullerthal-trail.lu

Diekirch

Diekirch is een lieflijk stadje aan de rivier de Sûre, aan de rand van de Luxemburgse Ardennen. Met een gezellig autovrij voetgangersgebied is het een fijne plek om te winkelen en een terrasje te pakken voor een koel blond Diekirch-biertje. Het staat bekend als ‘ezelstad’, dus de ezel zie je overal. Maar Diekirch is ook doordrenkt van geschiedenis.

Diekirch ezelfontein

Er zijn restanten gevonden van een Romeinse villa en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Diekirch het decor voor de bloedige Slag om de Ardennen. Tot de bezienswaardigheden behoren het grootste oorlogsmuseum van Luxemburg en de oudste kerk van het land. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Diekirch

Parc Merveilleux

Voor kinderen is Parc Merveilleux ongetwijfeld een van de beste bezienswaardigheden van Luxemburg. Het is de enige echte dierentuin van het land, maar ook een pretpark, speeltuin en sprookjesbos. Je zal er geen grote dieren als olifanten en leeuwen tegenkomen, maar er is toch veel te ontdekken. Verdeeld over vijf ‘continenten’ kun je meer dan 200 soorten dieren bewonderen. Zo biedt het vochtige Mahajanga-huis onderdak aan exotische dieren uit Madagascar, van maki’s tot tomaatkikkers.

Parc Merveilleux in Luxemburg

Het sprookjesbos is er vooral voor de kleintjes, waar ze kunnen kennismaken met de verhalen van Sneeuwwitje en Doornroosje. Ook het pretpark is vooral gericht op jonge kinderen, met attracties als een mini-trein en de pony express. Parc Merveilleux ligt in het stadje Bettembourg in het uiterste zuiden van Luxemburg, slechts 5 kilometer van de Franse grens. Website: www.parc-merveilleux.lu

Voor het laatst bijgewerkt op 21 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Luxemburg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © GenOMart/Shutterstock.com; Ilona Lablaika/Shutterstock.com; Valery Shanin/Shutterstock.com; Pixabay; LFT_ParcMerveilleux.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam