Tips voor een vakantie in Luxemburg

Luxemburg: een introductie

Een vakantie in Luxemburg beleef je in het kleinste land van de Europese Unie en het één na rijkste land ter wereld (na Qatar). Op dit kleine stukje land, omsloten door België, Duitsland en Frankrijk, wonen ruim een half miljoen mensen die elk gemiddeld ruim een ton per jaar verdienen. Bij Luxemburg denken we al snel aan Europese instellingen, banken en zwart geld, een land waar we doorheen rijden op weg naar Frankrijk of Zwitserland.

Ga je van de snelweg af, dan zie je een sprookjesachtig landschap met groene heuvels, dichte bossen, middeleeuwse dorpjes, burchten en kastelen en wijngaarden langs de Moezel. Dan merk je dat Luxemburg een vakantie op zijn eigen territorium rechtvaardigt, en niet als tussenstop of tripje vanuit een buurland. In Luxemburg zijn genoeg bezienswaardigheden en activiteiten om het er even vol te houden, deels met dank aan de eeuwenlange machtsstrijd van vele veroveraars om het slaan van deze pion.

De hoofdstad Luxemburg Stad begroet je met zijn vele historische gebouwen en vestingwerken die op de Werelderfgoedlijst staan van Unesco. Echternach, gesticht in de zevende eeuw, is de oudste plaats van het land met een pittoreske binnenstad. In het noorden van Luxemburg vind je de Ardennen, een gebied met beboste valleien en glinsterende rivieren dat ideaal is om te wandelen. In de uitlopers van de Ardennen vind je vakantiepark La Sapinière in Luxemburg, ideaal als je wilt mountainbiken.

Het land heeft zelfs zijn eigen nationale keuken, met gerechten als ferkelsrippchen (gegrilde spareribs). Mogelijkheden om te overnachten zijn er ook genoeg. Ga een vakantiepark boeken in Luxemburg of slaap in een romantisch boutique hotel. Kortom, verlaat je auto en vier vakantie in het enige en vriendelijke Groothertogdom dat ooit onderdeel was van Nederland.

Luxemburg in een notendop

– Oppervlakte: 2600 vierkante kilometer (een vijftiende deel van Nederland);
– Inwoneraantal: 582.291 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 224 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Groothertogdom;
– Hoofdstad: Luxemburg Stad;
– Talen: Luxemburgs, Frans, Duits, Engels;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 102.000 (2016).

Tips voor een vakantie met kinderen in Luxemburg

Luxemburg is ideaal voor een vakantie met kinderen. In pittoreske dorpjes kunnen ze op speurtocht door de smalle straatjes, in de hoofdstad Luxemburg-Stad kunnen ze letterlijk de eeuwenoude geschiedenis opsnuiven en in kastelen kunnen ze hun fantasie over ridders en prinsessen tot leven laten komen. Lees hier meer over een vakantie met kinderen in Luxemburg

Bezienswaardigheden in Luxemburg Stad

Kathedraal van LuxemburgLuxemburg Stad, de hoofdstad van Luxemburg, is een belangrijk Europees en financieel centrum met tal van moderne gebouwen. Toch heeft Luxemburg Stad enkele bijzondere musea en bezienswaardigheden, waar je gemakkelijk een dag of twee kunt spenderen. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Luxemburg Stad

Overnachten in Luxemburg Stad

Hotels en overnachten in Luxemburg StadLuxemburg Stad is dan wel een relatief kleine hoofdstad, toch is er een groot aanbod aan accommodatie. Er zijn ruim 50 hotels en daarnaast kun je overnachten in talloze bed & breakfasts of in appartementen van particulieren. Lees hier meer over overnachten in Luxemburg Stad

Informatie over visum Luxemburg

Reizen en vakantie in LuxemburgStaatsburgers van Nederland en België kunnen met een paspoort of identiteitsbewijs zonder problemen Luxemburg bezoeken voor een vakantie, net zoals dat geldt voor de burgers van de andere lidstaten van de Europese Unie.

Voor het huren van een auto is een rijbewijs verplicht, maar dat hoeft niet persé een internationaal rijbewijs te zijn. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Luxemburg in Den Haag.

Communicatie in Luxemburg

Internationaal toegangsnummer: +352.
Collect call naar Nederland: 800 200 31.
Alarmnummer ambulance, brandweer: 112.
Alarmnummer politie: 113.

Tijdsverschil met Luxemburg

Er is geen tijdsverschil tussen Luxemburg en Nederland. Luxemburg kent ook een zomertijd, van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.

Elektriciteit in Luxemburg

De elektriciteit in Luxemburg is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt dezelfde stopcontacten als in Nederland, die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen. Een wereldstekker is dus niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Luxemburg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/jehoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam