Booking Luxemburg

Reizen naar Luxemburg

Luxemburg reizenBen je van plan om van Nederland naar Luxemburg te reizen? Dat is niet heel ingewikkeld. Luxemburg is nog net geen buurland, maar ligt praktisch naast de deur. Het snelst kom je in het land met je eigen auto. Vanuit het zuiden van Limburg is het slechts 1½ uur rijden naar het groothertogdom, maar ook vanuit andere plaatsen in Nederland ben je in enkele uren in Luxemburg. Je hoeft alleen door België te rijden.

Als je lekker wilt ontspannen, kun je de trein nemen naar Luxemburg. Er zijn goede verbindingen en je reist op een duurzame manier. Reizen per bus is de goedkoopste manier om naar Luxemburg te reizen.

De snelste optie is het vliegtuig, maar dat is eigenlijk alleen zinvol als je dichtbij luchthaven Schiphol woont. Je moet ook de tijd voor het inchecken en de security meerekenen. En vliegen heeft natuurlijk de grootste impact op het milieu. In dit artikel vind je uitgebreide informatie over alle mogelijkheden om naar Luxemburg te reizen.

Reizen met de trein naar Luxemburg

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks met de trein naar Luxemburg, maar het land is via de spoorwegen evengoed gemakkelijk te bereiken. Met vertrek vanuit Amsterdam CS kun je in ruim 5½ uur met de trein in Luxemburg-Stad zijn met een overstap op het station Bruxelles-Midi (ook wel Brussel-Zuid geheten) in België.

Luxemburg reizen trein

Er rijden de hele dag door treinen van Amsterdam naar Brussel. Het snelste reis je met de Thalys, die doet er 2 uur en 20 minuten over. Vanuit Brussel-Zuid vertrekt elk uur een directe trein naar Luxemburg-Stad. De reistijd met de Intercity is zo’n 3 uur en 15 minuten. Onderweg stopt deze ‘sneltrein’ bij 50 stations. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.

Reis comfortabel met de trein naar Luxemburg
Boek hier een treinticket naar Luxemburg bij NS International

Met vertrek vanuit Maastricht ben je in 4 uur in Luxemburg-Stad. Je moet dan overstappen in de Belgische stad Luik. De treinrit van Maastricht naar Luik duurt een halfuur. De Intercity van Luik naar Maastricht doet er 2½ uur over.

Wil je eenmaal in Luxemburg verder reizen met de trein, dan is dat helemaal gratis! Sinds maart 2020 is al het openbaar vervoer in Luxemburg gratis, waaronder de trein, de tram en de bus. Tenminste, als je 2e klasse reist. Voor de 1e klasse betaal je € 3 per enkele reis.

Reizen met de auto naar Luxemburg

Met de auto kun je gemakkelijk binnen een dag in Luxemburg zijn. Van Amsterdam naar Luxemburg-Stad is het minimaal 4 uur en 15 minuten rijden. De snelste route loopt via de snelweg E19 in België, langs Antwerpen en Brussel. Na de Brusselse ring neem je autosnelweg E411 richting Luxemburg.

Luxemburg reizen auto

Afhankelijk van de verkeersdrukte kun je ook via Maastricht en Luik naar Luxemburg rijden. Dit is sowieso de meest ideale route als je in het noorden van Luxemburg moet zijn. De hoofdstad Luxemburg-Stad ligt in het zuiden van het land.

Luxemburg is niet heel groot, in 1½ uur rij je van de noordelijke naar de zuidelijke grens en heb je het hele land doorkruist. Toch heeft Luxemburg een dicht netwerk van wegen, bruggen en tunnels dat het hele land beslaat. De meeste snelwegen beginnen in Luxemburg Stad en lopen over de grens: richting Trier (A1), de Franse steden Metz en Straatsburg (A3), Brussel (A6) en Saarbrücken (A13).

Alleen in het noorden zijn geen snelwegen. Met uitzondering van hele zware voertuigen hoeft er geen tol betaald te worden. Ook heeft het groothertogdom geen milieuzones, dus de aanschaf van een milieusticker is niet nodig.

Verkeersregels in Luxemburg

De meeste verkeersregels zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Je moet minimaal 18 jaar zijn om er te mogen autorijden en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Je moet het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren van de auto bij je hebben als je naar Luxemburg gaat rijden.

Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht voor zowel de bestuurder als alle passagiers. Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille, ongeveer twee glazen (hetzelfde als in Nederland). Automobilisten dienen verplicht een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidshesje bij zich te hebben. Bij pech moet de gevarendriehoek minstens 30 meter achter de auto worden geplaatst. Gebruik op snelwegen is verboden omdat dit te gevaarlijk is.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Luxemburg
➽ Een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Luxemburg op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

De snelheidslimiet is 50 km/u binnen de bebouwde kom en 90 km/u op openbare wegen. Op snelwegen is dat 130 km/u, dat bij regen of sneeuw teruggebracht tot 110 km/u. Het gebruik van dimlicht wordt aanbevolen als je overdag rijdt.

Luxemburg reizen auto en verkeersbord

Gebruik van een smartphone is strikt verboden achter het stuur, tenzij je je mobieltje gebruikt als navigatie en deze stevig ergens aan zit vastgeklemd (je mag dus ook je scherm niet aanraken met je handen). De boete voor smartphonegebruik tijdens het autorijden bedraagt € 145 in Luxemburg (in 2023).

Vliegen naar Luxemburg

Vliegen is veruit de snelste manier om van Nederland naar Luxemburg te reizen – als je tenminste in de buurt van Schiphol woonachtig bent. Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Luxemburg Stad. Dit is een vlucht van amper een uurtje. KLM vliegt met de Embraer 175, oftewel de Cityhopper. Dit is het kleinste toestel van de vloot.

Een KLM-vliegticket naar Luxemburg is te koop vanaf € 215
Boek hier een vliegticket naar Luxemburg bij KLM

Vluchten komen aan op Aéroport de Luxembourg (LUX) bij Luxemburg-Stad. Dit is de enige internationale luchthaven in het land. Het vliegveld, dat ook bekendstaat als Findel-Aéroport, ligt ongeveer 8 kilometer ten oosten van het centrum van de hoofdstad. Vanaf Aéroport de Luxembourg gaan vluchten naar bijna 70 bestemmingen in de wereld.

De luchthaven bestaat uit twee terminals. Reizigers kunnen via een overdekte verbinding wandelen tussen de terminals. Het vliegveld beschikt over geldautomaten, geldwisselkantoren, enkele duty free winkels, bars en een panoramarestaurant. Er is gratis wifi en in de aankomsthal zijn balies van autoverhuurbedrijven. Website: www.lux-airport.lu

Vervoer van de luchthaven naar Luxemburg-Stad

Voor het vervoer van de luchthaven naar Luxemburg-Stad kun je gebruik maken van de bus of de taxi. Bussen vertrekken ongeveer elke 10 minuten en doen er een kwartiertje over om in het centrum te komen. Op zaterdag en zondag rijden de bussen wat minder vaak. Het gebruik van het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis sinds maart 2020 (behalve in 1e klasse). Voor informatie over de dienstregeling: www.mobiliteit.lu

Luxemburg reizen taxi

Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats. Een taxirit naar het centrum van Luxemburg-Stad duurt ongeveer 15 minuten. Taxi’s in Luxemburg zijn niet goedkoop, een rit naar het centrum kost minstens € 30. Zonder reservering mogen alleen officiële taxi’s met een vergunning passagiers oppikken vanaf het vliegveld. Zij zijn herkenbaar aan een embleem met een ‘T’ aan de voorkant van het voertuig.

Handige tickets en tours voor je trip naar Luxemburg

Reizen met de bus naar Luxemburg

Je kunt op de kosten besparen door met de bus naar Luxemburg te reizen. Dit is een van de goedkoopste opties, en je bent bijna net zo lang onderweg als met de trein (circa 6 uur). Busmaatschappij FlixBus verzorgt een rechtstreekse busdienst van Amsterdam Sloterdijk naar Luxemburg Stad. Onderweg stopt de bus alleen op het treinstation Brussel-Noord.

Een enkeltje Luxemburg is te koop vanaf € 23
Boek hier een busticket naar Luxemburg bij FlixBus

De eindhalte van Flixbus in Luxemburg Stad is P+R Bouillon, zo’n 3 kilometer ten westen van het centrum. Je moet dan nog een lokale stadsbus nemen om in de binnenstad van Luxemburg Stad te komen.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Luxemburg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam