Booking Luxemburg

Overnachten in Luxemburg

Voor overnachten heb je in Luxemburg een ruime keuze, ook al is het een van de kleinste landen van Europa. Je kunt terecht in honderden hotels, appartementen en bed & breakfasts. In het hele land zijn vakantiewoningen, bungalows en chalets te vinden. Voor goedkoop overnachten kun je de nacht doorbrengen in hostels en op campings.

Het hoogseizoen loopt in Luxemburg van de Paasdagen tot en met september. Accommodatie is dan het snelste volgeboekt en de prijzen liggen hoger, vooral in toeristische streken. Het is raadzaam tijdig te reserveren als je in deze periode vakantie viert in Luxemburg. De hoofdstad Luxemburg-Stad is een geval apart. Daar kun je in de zomermaanden en in de weekenden juist goedkoper overnachten, wanneer er minder zakenreizigers zijn.

Hotels in Luxemburg

Luxemburg heeft meer dan 200 hotels, met de grootste concentratie in Luxemburg-Stad. In de hoofdstad overnachten altijd veel politici, ambtenaren, diplomaten en zakenreizigers, waardoor je hier relatief veel internationale hotelketens tegenkomt. Buiten de hoofdstad zijn hotels kleiner en soms al vele generaties in handen van dezelfde familie. Ze zijn in het algemeen vriendelijker en minder formeel dan de grote ketens.

De hotels buiten Luxemburg-Stad zijn vaak landelijk gelegen en daarmee ook een goede uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in de natuur. In alle steden en dorpen zijn wel hotels te vinden, vooral in de Luxemburgse Ardennen en in de regio Müllerthal (ook wel het ‘Klein Zwitserland’ van Luxemburg genoemd). Er is genoeg accommodatie in toeristische plaatsen als Vianden, Clervaux en Echternach.

Onder de hotels zitten prachtige juweeltjes om te overnachten. Zo kun je in het dorp Urspelt terecht in Château d’Urspelt (www.chateau-urspelt.lu), het enige kasteelhotel van Luxemburg. Het kasteel is meer dan 300 jaar oud en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als commandopost en veldhospitaal. Het is nu gerenoveerd tot romantisch 4-sterrenhotel. In Echternach zijn drie middeleeuwse vestingtorens omgetoverd tot moderne vakantieverblijven.

Bedenk dat je goed tussen steden en dorpen in Luxemburg kunt reizen, wat je flexibeler maakt bij het kiezen van de locatie. De kwaliteit van de voorzieningen varieert, hoewel je in Luxemburg in het algemeen een nette en schone hotelkamer kunt verwachten. De meest luxueuze hotels hebben een fitnessruimte, een zwembad en eersteklas restaurants. Bijna alle hotelkamers hebben een eigen badkamer, maar airconditioning is een zeldzaamheid. Bij kleinere familiehotels is het ontbijt meestal bij de prijs inbegrepen. In zakenhotels moet je vaak extra betalen voor het ontbijt.

Hotels worden in Luxemburg geclassificeerd volgens een classificatiesysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Zelfs in hotels met 1 ster heb je nog een eigen badkamer, een televisie en dagelijkse schoonmaak. In hotels vanaf 2 sterren kun je als gast van wifi gebruikmaken. Voor een tweepersoonskamer ben je gemiddeld tussen de € 120 en € 200 kwijt. Een kamer in een luxe hotel kost je minimaal € 200 per nacht.

Vakantiehuizen in Luxemburg

Voor een langere vakantie in Luxemburg kun je in het hele land terecht voor vakantiewoningen, villa’s, chalets en bungalows. Dat is ideaal als je met een familie of een groep vrienden bent. Vakantiehuizen hebben meerdere slaapkamers en er is een keuken om je eigen maaltijden te bereiden. Een vakantiehuis huur je meestal voor één week en is goedkoper dan een hotel.

Ook liggen vakantiehuizen meestal in een landelijke omgeving, in de buurt van golvende heuvels, bossen en rivieren. Steden en dorpen zijn nooit ver weg in Luxemburg. De vereniging APTR stimuleert plattelandstoerisme en beheert verschillende vakantieverblijven die bekendstaan als gîtes (www.gites.lu). Hier kun je ook terecht voor het huren van een privékamer bij een particulier, inclusief ontbijt.

Een groot aanbod vakantiehuizen in Luxemburg vind je bij Booking.com en Interhome.

Hostels in Luxemburg

Luxemburg is niet echt een bestemming voor backpackers, maar toch heeft het land een netwerk van hostels. Bij Youth Hostels Luxembourg (www.youthhostels.lu) zijn negen hostels aangesloten, in alle regio’s van het land (waaronder ééntje in Luxemburg-Stad). Je kunt er terecht in slaapzalen of privékamers. Vanuit de hostels worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals wandelingen en tochten per fiets, motor of mountainbike. Het hostel in Esternach heeft zelfs een 14 meter hoge klimmuur.

Je krijgt een korting per overnachting van € 3 als je lid bent van de internationale organisatie Hostelling International. Je krijgt dan ook korting op attracties en als je gaat overnachten in hostels elders in de wereld. Beddengoed is meestal inbegrepen in de prijs, maar niet-leden betalen mogelijk een toeslag.

Overnachten in Luxemburg Stad

Hotels en overnachten in Luxemburg StadLuxemburg Stad is dan wel een relatief kleine hoofdstad, toch is er een groot aanbod aan accommodatie. Er zijn ruim 50 hotels en daarnaast kun je overnachten in talloze bed & breakfasts of in appartementen van particulieren. Lees hier meer over overnachten in Luxemburg Stad

Tips over kamperen in Luxemburg

Voor een klein land heeft Luxemburg volop mogelijkheden om te kamperen. Je kunt terecht op meer dan 80 campings en kampeerterreinen, in alle regio’s van het land. De natuur is altijd dichtbij en de kwaliteit van de campings is hoog. Lees hier alle tips over kamperen in Luxemburg

Voor het laatst bijgewerkt op 9 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Luxemburg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/AlenaKr; Flickr.com/Greg Tee.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam