Tips voor een vakantie in Ohrid, Macedonië

Een vakantie in Ohrid beleef je in het ‘Jeruzalem van de Balkan’, met dank aan de 365 kerken die er ooit waren in de stad. Zoveel kerken zijn er al lang niet meer, maar Ohrid blijft een van de mooiste plaatsen van Macedonië. De stad heeft enkele van de beste culturele en historische bezienswaardigheden van het land, waar je met gemak een paar dagen kunt doorbrengen.

Ohrid is een van de oudste nederzettingen van Europa, waar zich 400 jaar voor Christus al de eerste mensen vestigden. In de vele eeuwen die volgden hebben verschillende koninkrijken en dynastieën zich over de stad ontfermd, dat geresulteerd heeft in een rijke verzameling kerken, kapellen, kloosters, tempels, basilieken en moskeeën. Ohrid heeft het oudste Slavische klooster ter wereld en één van de grootste verzamelingen Byzantijnse iconen ter wereld (liefst 800 stuks). De stad claimt de oudste universiteit van Europa te hebben, opgericht in 839.

Bekijk hier de beste aanbieders van een vakantie naar Ohrid:
Boek een goedkope vakantie naar Ohrid bij Corendon
Een voordelige vakantie Ohrid boek je snel bij TUI.nl

Ohrid krijgt extra glans door de ligging aan het schitterende Meer van Ohrid, het ‘juweel van de kroon van Macedonië’. Het 30 kilometer lange Meer van Ohrid is een van de oudste en diepste meren van Europa met verbazingwekkend schoon en helder water. Met de serene stilte van de bergachtige omgeving wekt het al sinds de prehistorie fascinatie op bij bezoekers. In de zomer is het een favoriete plek om te zwemmen en wat afkoeling te zoeken. Liggend in het water kun je aan de overkant Albanië zien liggen. Ook voor watersporten, vissen en boottochtjes is het Meer van Ohrid geliefd.

Gezien de lange geschiedenis is het niet zo gek dat zowel de stad Ohrid als het meer al sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De laatste jaren is Ohrid ook de populairste plaats in Macedonië om vakantie te vieren. Met directe vluchten weten steeds meer Nederlandse vakantiegangers Ohrid te vinden. Ohrid biedt de perfecte combinatie voor een 2-in-1 vakantie. In de oude stad kun je wandelen door het doolhof van oude geplaveide straatjes, uit eten in vele restaurants of dansen in een van de nachtclubs. Voor ontspanning en het lezen van een boek leg je je handdoek neer aan een van de oevers en neem je een duik in een van de mooiste meren van Europa.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Ohrid

Sv Jovan van Kaneo Kerk

De kerk van Sv Jovan (Sint John) is de beroemdste kerk van Ohrid en misschien wel van heel Macedonië. De ligging is fenomenaal, bovenop een klif aan het Meer van Ohrid. Hierom is het ook een van de meest gefotografeerde kerken van het land. De Byzantijnse kerk is gebouwd aan het einde van de 13e eeuw door een onbekende architect. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren ’60 zijn binnen fresco’s ontdekt van de heilige Erasmus uit de derde eeuw, die destijds de regio waarschijnlijk bezocht als missionaris. Van de kerk kun je afdalen naar het strandje van Kaneo, waar ook een restaurant is.

Fort van Samuel

Het meer dan duizend jaar oude Fort van Samuel ligt op de top van de heuvel waar Ohrid tegenaan ligt. De burcht is gebouwd aan het einde van de tiende eeuw in opdracht van tsaar Samuel van Bulgarije (977-1014), toen Ohrid de hoofdstad was van het eerste Bulgaarse Rijk. Binnen in het fort is veel verloren gegaan, maar de 16 meter hoge muren en achttien wachttorens staan nog overeind. De omtrek van de muren is 3 kilometer, waarvan je een deel kunt bewandelen. Daarvandaan heb je een prachtig uitzicht op de stad Ohrid, het meer en de omgeving. Het is wel een flinke klim vanuit de oude stad naar het fort bovenop de heuvel.

Sveti Kliment op Plaošnik (St. Clement kerk en klooster)

De St. Clement (Sv Kliment) kerk is redelijk nieuw, want deze is pas in 2002 voltooid. De kerk staat echter naast de resten van het klooster van St. Clement, dat dateert uit 893. Dit klooster werd gesticht door de heilige Sint Clement (840-916), de eerste bisschop van Macedonië en de grondlegger van de Macedonische orthodoxe kerk. Dit klooster zou ook dienstdoen als de oudste universiteit van Europa. Tijdens de Ottomaanse overheersing werd het klooster een moskee, maar na het vertrek van de Turken werd het bouwwerk vernietigd. In 1943 werden tijdens archeologische opgravingen de restanten gevonden. De kerk en de ruïne van het klooster liggen op de Plaošnik-heuvel in Ohrid.

Sveti Sofia (Sofiakerk)

De grote Sofiakerk is een van de belangrijkste monumenten van Macedonië en een klassiek voorbeeld van Macedonische middeleeuwse kunst en architectuur. Waarschijnlijk is de kerk gebouwd aan het begin van de 11e eeuw, al zijn er ook bronnen die wijzen naar de 9e eeuw.   De grootste trekpleister van de kerk zijn zeldzame fresco’s uit de 11e en 12 eeuw, waarin portretten zijn te herkennen van Maria met Christus, de apostelen en Johannes de Doper. De Sofiakerk is één van de twee kerken in de wereld waar fresco’s uit de 11e eeuw nog zo goed bewaard zijn gebleven – de andere is de Sofiakerk in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De kerk is zo belangrijk voor Macedonië, dat het ook staat afgebeeld op de achterkant van het bankbiljet van 1000 Macedonische denar.

Zwemmen in het Meer van Ohrid

Je vakantie in Ohrid is niet compleet zonder dat je een keer in het meer hebt gezwommen. Het Meer van Ohrid staat bekend als het diepste meer van Europa, met een gemiddelde diepte van 155 meter. Langs de oevers is het echter ondiep en kun je er makkelijk zwemmen. Het water is niet al te koud. Overal langs het meer richting het zuiden vind je strandjes en graslanden waar je je handdoek neer kunt leggen en kunt zonnebaden, zoals bij het dorp Peštani. Vaak kun je gebruikmaken van ligbedden en parasols. Er liggen veel stenen in het water, dus waterschoenen zijn aan te raden (kun je overal kopen bij souvenirwinkels).

Fanatiekelingen kunnen ook duiken in het Meer van Ohrid, dat op het laagste punt liefst 288,7 meter diep is. Je kunt er op zoek naar inheemse vissen en planten, maar je kunt er ook wrakduiken. In het meer liggen verschillende scheepswrakken die vergaan zijn tijdens de Eerste en Wereldoorlog. Een bijzondere duikplek is Michov grad, een prehistorisch paaldorp uit 1200 voor Christus. In 1997 zijn hier onder water de restanten gevonden van palen, keramieken en stenen objecten en dierlijke botten. Het staat dan ook bekend als de Bay of Bones.

Klooster van Sveti Naum

Helemaal ten zuiden van het Meer van Ohrid ligt het klooster van Sveti Naum, dat zeker een dagtrip waard is. Het orthodoxe klooster ligt in een prachtige omgeving, bovenop een rotsachtige heuvel met uitzicht op het glinsterende meer. Er lopen veel pauwen rond, waaronder een ‘albino pauw’. Het klooster van Sveti Naum is rond 905 gebouwd door de heilige St. Naum (830-910). Deze middeleeuwse Bulgaarse schrijver ligt begraven in een klein kapelletje naast het klooster. Volgens een lokale legende kun je nog steeds zijn hart horen kloppen als je je oren tegen de stenen grafkist te luisteren legt.

Naast het bezoeken van het klooster kun je ook een tochtje maken met een roeiboot naar de bronnen van het meer. Je hoeft zelf niet te roeien, dat doet een local voor je. Bij het park kun je vis en Macedonische specialiteiten proberen bij Restaurant Ostrovo (www.restoranostrovo.com.mk).

Het klooster ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Ohrid, tegen de Albanese grens. Je kunt Sveti Naum bereiken met een taxi of de bus (een rit van een halfuur). Ook varen er boten van de haven van Ohrid naar Sveti Naum, die er anderhalf uur over doen. Lokale tour operators bieden boottochtjes aan.

Praktische informatie voor een vakantie in Ohrid

Reizen naar Ohrid

Ohrid is inmiddels een belangrijke toeristische bestemming, dus makkelijk te bereiken voor een vakantie. In de zomermaanden vliegt TUIfly rechtstreeks van Eindhoven naar Ohrid, een vlucht van ongeveer 3 uur. Een vliegticket is te koop vanaf € 280. ► Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Ohrid

De luchthaven ligt ongeveer 14 kilometer ten noorden van de stad. Vanuit heel Macedonië rijden bussen naar Ohrid. Er reed ooit een trein naar Ohrid, maar deze treinverbinding is al in 1966 opgeheven. ► Lees hier meer over reizen naar Macedonië

Overnachten in Ohrid

In Ohrid is een ruime keuze om te overnachten. Er zijn enkele tientallen hotels, guesthouses en hostels en je kunt overnachten in appartementen of vakantiehuizen van particulieren. Er zijn hotels en appartementen in het oude centrum van Ohrid, maar ook verderop gelegen aan het meer. Het is dan handig om een (huur)auto te hebben om in Ohrid te komen.

Een van de populairste plekken voor backpackers is het Sunny Lake Hostel. Tijdens het jaarlijkse Ohrid Summer Festival is het raadzaam je accommodatie tijdig te reserveren. ► Bekijk hier het aanbod van hotels, appartementen en villa’s in Ohrid

Eten en drinken in Ohrid

In Ohrid is geen tekort aan plekken om te eten en te drinken. Op het grote plein in het centrum en langs de waterkant wemelt het van de pizzeria’s en andere toeristische restaurants, maar er zijn ook goede restaurants waar veel aandacht wordt besteed aan de culinaire bereiding.

Veel restaurants serveren verse vis dat gevangen is in het Meer van Ohrid. Het betreft vooral de  Ohrid forel, die lokaal bekendstaat als belvica. Deze forelsoort leeft alleen in het Meer van Ohrid en elke dag worden er grote hoeveelheden gevangen. Op de menukaart prijken ook Macedonische wijnen. In het land zijn zo’n 90 wijngaarden te vinden.


Voor meer informatie over een vakantie in Ohrid kun je kijken op de website van het toeristenbureau: www.ohrid.com.mk

Kijk hieronder voor meer reisinspiratie voor een vakantie in Macedonië:

Tips voor een vakantie in Skopje

Skopje was ooit een lieflijk aandoende hoofdstad van een Balkanland. De hoofdstad van Macedonië leek eerder op een provinciehoofdstad, die rust uitstraalde en waar iedereen elkaar kende. Nu stuit je op de grootheidswaanzin van de zittende president, waar de inwoners van Skopje al lange tijd tegen protesteren. Lees hier meer over een vakantie in Skopje

Autorijden in Macedonië

Autorijden in Macedonië is goed te doen, al zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Op enkele kleinere en lokale wegen kun je gaten en scheuren tegenkomen, maar het is vooral het inhaalgedrag van andere automobilisten waarvoor je op je qui vive moet zijn. Lees hier meer over autorijden in Macedonië

Wat te doen in Bitola: 8 tips!

Bitola is de tweede stad van Noord-Macedonië en een van de oudste steden van het land, met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. De charmante stad met zijn vele cafés was in handen van de Grieken, Romeinen en Ottomanen. Lees hier onze tips wat te doen in Bitola

Voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Ohrid, Macedonië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam