Booking Montenegro

Wat te doen in Podgorica, Montenegro: 10 tips!

Podgorica wat te doenPodgorica is de hoofdstad van Montenegro, een plek die levendiger is dan je denkt. Podgorica staat bekend als ‘de saaiste hoofdstad van Europa’ die de meeste vakantiegangers links laten liggen. Er zou niets te doen zijn en het zou er te warm zijn in de zomer. De bergen, baaien en kust van Montenegro zijn de plekken waar je naartoe moet, hoor je iedereen zeggen.

Het klopt dat Podgorica niet te vergelijken is met andere hoofdsteden op de Balkan. Het is een 2000 jaar oude verwoeste stad, die keer op keer herbouwd moest worden. Eeuwenlang heersten de Ottomanen in Podgorica, maar door zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is daar bijna niets meer van over. Maar het gebrek aan grote trekpleisters maakt de stad misschien wel juist aantrekkelijk. Hier zie je hoe de Montenegrijnen leven, zonder massa’s toeristen!

Zoek je accommodatie voor je trip naar Podgorica?
Reserveer hier een hotel of appartement in Podgorica

Podgorica ligt op een plek waar de rivieren Morača en Ribnica samenkomen en is een mengelmoes van oude gebouwen en nieuwe architectuur. Het is de thuisbasis van 140.000 mensen die houden van uitgaan, kunst en koffie drinken. Maak vrienden, proef lokale wijnen en maak uitstapjes naar beroemde bezienswaardigheden die toevallig wel dichtbij liggen. Hier vind je 10 tips wat te doen in Podgorica!

Wandel rond in Stara Varoš

Toegegeven: Podgorica heeft niet zo’n charmante middeleeuwse binnenstad als de meeste andere Europese steden. Ook Montenegrijnse steden als Kotor en Budva hebben een mooier historisch centrum. Maar neem toch even de tijd voor een wandeling door Stara Varoš – de oude stad – om iets van het bruisende Ottomaanse verleden te ervaren. Dit was het bruisende hart van Podgorica van de 15e tot de 19e eeuw, met Ottomaanse huizen, moskeeën en bazaars. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het grootste deel van de wijk echter verwoest. Podgorica heeft meer dan 70 bombardementen moeten doorstaan, meer dan de meeste andere steden in Europa.

Romeinse brug in Podgorica

Een paar monumenten hebben de verwoestingen gelukkig overleefd. De 15e-eeuwse Doganjska-moskee en de 18e-eeuwse Osmanagic-moskee bieden een kijkje in de eens zo bloeiende Ottomaanse nederzetting. Ook de 17e-eeuwse klokkentoren staat nog overeind en je kunt een wandeling maken over de Adži-paša-brug over de Ribnica-rivier. Deze brug werd al gebouwd door de Romeinen en is in de 18e eeuw herbouwd. Je kunt de straten van de oude wijk van Podgorica zelf verkennen, maar ook een stadswandeling boeken met een lokale gids.

Klokkentoren van Podgorica

De vierkante stenen klokkentoren in het centrum van Podgorica is een van de weinige monumenten die relatief ongeschonden uit de oorlog is gekomen. De 19 meter hoge toren is in 1667 gebouwd in opdracht van een prominente Ottomaanse burger van de stad. Jarenlang had de toren de eerste en enige klok van Podgorica. In de Ottomaanse tijd wisten de moslims in de stad zo wanneer ze moesten bidden.

Podgorica klokkentoren

Ook gebruikten inwoners de toren als uitkijkpunt om te zien of een vijand nabij was. Het is nu een beschermd cultureel monument en symbool van de Turkse overheersing van de stad. Beklimmen is niet mogelijk. Op 100 meter van de klokkentoren kun je uitstekend overnachten in de Clock Tower Apartments, met een eigen keuken. De locatie is erg handig als je Podgorica wil verkennen.

Kathedraal van de Opstanding van Christus

De Kathedraal van de Opstanding van Christus is een van de nieuwe bezienswaardigheden in Podgorica. De immense Servisch-orthodoxe kathedraal ging open in 2013, nadat er twintig jaar aan is gebouwd. Ondanks de jonge leeftijd ziet de kathedraal er indrukwekkend uit en lijkt-ie al eeuwen oud te zijn. De onderkant bestaat uit ruwe grijze stenen, die naar boven toe steeds gladder worden.

Podgorica kathedraal

In het midden is een grote koepel en aan beide kanten staan torens van 26 meter hoog. Binnen is de kathedraal ingericht met marmeren vloeren, grote kroonluchters en muurschilderingen met orthodoxe religieuze taferelen. Het ontwerp is van een Servische architect die in zijn carrière al meer dan 100 kerken heeft gebouwd. De kathedraal is elke dag van 08.00 tot 20.00 uur (of later) te bezoeken. Hou er rekening mee dat schouders en knieën bedekt moeten zijn. In een hoekje van de kerk kun je souvenirs kopen. Adres: 3 Bulevar Džordža Vašingtona, Podgorica 81000, Montenegro. Website: www.hramvaskrsenja.me

Millenniumbrug

Dwars door het centrum van Podgorica loopt de Morača-rivier, die door vijf bruggen wordt overspannen. Van die vijf is de Millenniumbrug, geopend in 2005, het architectonische hoogstandje. De 173 meter lange brug heeft een overspanning van 57 meter hoog, die met twaalf kabels verbonden zijn met het wegdek. Daarmee is de kabelbrug een opvallende toevoeging aan de skyline van Podgorica. Het moderne ontwerp vormt een mooi contrast met de ruige rivier beneden en de bergen op de achtergrond. Geniet van het uitzicht of gebruik de wandel- en fietspaden aan weerszijden van de brug om aan de andere kant van de rivier te komen.

Montenegro Podgorica

Centrum voor Hedendaagse Kunst

In een mooi park aan de linkeroever van de rivier ligt een zalmroze paleis dat nu onderdak biedt aan het Centrum voor Hedendaagse Kunst (Centar savremene umjetnosti Crne Gore). Hier zie je meer dan 1000 kunstwerken uit zo’n 60 landen in Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het is niet alleen maar moderne kunst, want het oudste voorwerp dateert uit de 7e eeuw voor Christus (een aardewerken kruik).

Podgorica paleis

Een belangrijk deel van de collectie bevat werken van vooraanstaande kunstenaars uit Montenegro en de buurlanden. Het museum zit in het Petrović-paleis uit 1891. Dit is de voormalige residentie van Nicolaas Petrović (1841-1921), de laatste koning van Montenegro. De toegang is gratis. Wil je de verhalen horen achter de kunstwerken, dan kun je deelnemen aan een rondleiding. Adres: Krusevac bb, 81110, Montenegro. Website: www.csucg.co.me

Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein is het centrale stadsplein van Podgorica waar inwoners elkaar ontmoeten (vooral ‘s avonds). Er is een fontein in het midden en er staan bankjes om achterover te leunen en mensen te kijken. Rondom het plein groeien palmbomen en er zijn winkels, restaurants en fastfoodtenten in de buurt. Een van de straten naar het plein is de Ulica Slobode, een van de populairste winkelstraten van Podgorica. Met een beetje geluk kun je een van de live muziekoptredens of evenementen bijwonen die regelmatig op het plein worden gehouden. Voorheen stond het plein bekend als Trg Republike – het ‘Plein van de Republiek’.

Niagara watervallen

Wist je dat Podgorica zijn eigen Niagara watervallen heeft? Deze watervallen vind je in een kloof in de Cijevna-rivier, zo’n 7 kilometer ten zuiden van het centrum. Waarschijnlijk is het een slimme marketingtruc om dit natuurwonder dezelfde naam te geven als de échte Niagara watervallen op de grens van Amerika en Canada – al is het ‘spektakel’ in Montenegro natuurlijk wel een miniversie hiervan. De watervallen zijn het meest indrukwekkend in de lente, als de smeltende sneeuw en regenbuien leiden tot een kolkende rivier. Grote kans dat ze droog staan in de zomer en de herfst. Vlakbij is het aangename Restoran Niagara wat sowieso leuk is, want de omgeving is elk seizoen prachtig.

Niagara waterval in Podgorica

Proef lokale wijnen

Podgorica is de ideale plek om Montenegrijnse wijnen te proeven. Tussen de hoofdstad en het zuidelijke Skadarmeer staan miljoenen wijnstokken, die elk jaar in september een flinke oogst opleveren. De populairste inheemse druivensoort is vranac, die een stevige rode wijn oplevert die de mond vult met de smaak van bosvruchten, koffie en leer.

Podgorica wijnkelder

Podgorica is de thuisbasis van het wijnhuis Plantaže (www.plantaze.com), met de grootste wijngaard van Europa. In hun wijnkelder Šipčanik kun je terecht voor proeverijen en rondleidingen. Interessant weetje: deze kelder was ooit een geheime ondergrondse vliegtuighangar. Nu ligt er 2 miljoen liter wijn te rijpen! Als je het wijnhuis niet kunt bereiken, kun je de lokale wijn ook proeven in bars of kopen bij supermarkten.

Wil vijf verschillende wijnen uit Montenegro proeven?
Boek hier een wijntour naar wijnkelder Šipčanik in Podgorica

Dajbabe-klooster

Wil je wat doen om aan de hitte te ontsnappen? Zoek de koelte op in het Dajbabe-klooster, een verborgen juweeltje 5 kilometer ten zuiden van het centrum Podgorica. Het Servisch-orthodoxe klooster werd in 1897 door monnik Simeon opgericht in een grot aan de voet van een heuvel, kort nadat Podgorica van de Turken was bevrijd.

Dajbabe klooster in Podgorica

De monnik heeft de ondergrondse grot tot zijn dood in 1941 zelf ingericht als kerk, met iconen en schilderingen van heiligen en profeten op de ruwe muren. Later is er een kapel met twee klokkentorens bovenop gebouwd – het enige deel dat van de buitenkant zichtbaar is. Het klooster ligt in een mooie groene omgeving met cipressen, dennen en olijfbomen. Vanaf de heuvel heb je uitzicht op de Zeta-vallei.

Uitstapje naar het Ostrog-klooster

Vanuit Podgorica kun je makkelijk een uitstapje maken naar het Ostrog-klooster, een van de beroemdste bezienswaardigheden van Montenegro. Dit klooster is in de 17e eeuw in een steile rotswand gehouden, op een hoogte van 900 meter. De Servisch-orthodoxe monniken wilden zich zo beschermen tegen de Ottomanen.

Ostrog-klooster in Montenegro

Het complex bestaat onder meer uit twee grotkerken met prachtige muurschilderingen. Het klooster is nog steeds in gebruik en een belangrijk bedevaartsoord in Montenegro. Dit is een leuk dagtripje als je wat buiten de hoofdstad wilt doen. Vanuit Podgorica is het ruim 1 uur rijden naar het Ostrog-klooster.

Wil je dit beroemde klooster bezoeken vanuit Podgorica?
Boek hier een privétour naar het Ostrog-klooster en de Niagara-waterval

Wat te doen in Podgorica: praktische tips

Overnachten in Podgorica

Montenegro wordt steeds populairder als vakantiebestemming en ook Podgorica staat in de kijker, dus er is een groeiend aanbod aan accommodatie in de stad. Je kunt verblijven in hotels, appartementen en hostels die zich richten op backpackers. Vergeleken met de meeste andere Europese steden zijn hotels in Podgorica redelijk goedkoop. Je krijgt echt waar voor je geld, ongeacht de keuze van je hotel. De meeste accommodatie is te vinden aan de rechteroever van de Morača-rivier, in het stadscentrum en de oude wijk. Kraljev Park (Koningspark) vormt een groene scheiding tussen beide wijken.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Podgorica?
Reserveer hier een hotel of appartement in Podgorica, tegen de laagste prijzen

Perla Residence Podgorica & Spa

Een van de beste plekken is Perla Residence Podgorica & Spa aan de noordkant van de stad. Je voelt je direct thuis in de moderne appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Elk appartement heeft een eigen keuken en eethoek, evenals een woonruimte met een comfortabele slaapbank. Het beste van alles is het spa- en wellnesscentrum met binnenzwembad en sauna. Ontbijt krijg je in het eigen restaurant. Het 4-sterrenhotel ligt wel wat buiten het centrum, maar bij de receptie kun je een auto of een fiets huren. ► Boek een overnachting in Perla Residence Podgorica & Spa vanaf € 65

Hotel Hilton Podgorica Crna Gora

Slaap je liever in het centrum? Dan is Hotel Hilton Podgorica Crna Gora een goede keuze. Het 5-sterrenhotel ligt vlakbij het Kraljev Park, op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden. Verwacht hier een uitstekende service en voorzieningen, met vier restaurants, een binnenzwembad en de grootste spa van Podgorica. De grootste trekpleister is de bar op het dakterras, waar je met een drankje in de hand kunt genieten van het uitzicht over de Montenegrijnse hoofdstad. In 2016 is het hotel helemaal gerenoveerd. ► Boek een overnachting in Hotel Hilton Podgorica Crna Gora vanaf € 101

Hilton Hotel in Podgorica

Reizen naar Podgorica

Podgorica ligt in het zuiden van Montenegro, vlakbij het Skadarmeer en niet ver van de grens van Albanië. Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Podgorica, maar je kunt de stad wel bereiken met een overstap. Je bent dan zo’n 4½ tot 6½ uur onderweg. Je kunt bijvoorbeeld met KLM vliegen naar de Servische hoofdstad Belgrado en daar overstappen. Air Serbia vliegt een paar keer per dag van Belgrado naar Podgorica, een vlucht van 45 minuten. Ook ben je relatief kort onderweg met een tussenstop in Milaan of Wenen.

In de zomermaanden kun je met TUIlfy vliegen van Eindhoven naar Tivat in Montenegro. Op de heenvlucht maak je een tussenstop en bedraagt de totale vliegtijd zo’n 4½ uur. De terugreis is vaak non-stop en duurt iets minder dan 3 uur. Vanaf Tivat is het ruim anderhalf uur rijden naar Podgorica. Je kunt daar eventueel een auto huren.

Een vliegticket naar Tivat is te koop vanaf € 280
Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Tivat

De luchthaven in de hoofdstad staat bekend als Podgorica Airport – Aerodromi Crne Gore (TGD) en ligt 11 kilometer ten zuiden van het centrum. Het bestaat uit een redelijk nieuwe passagiersterminal van glas en aluminium, die geopend is in 2006. Het vliegveld beschikt over een taxfreeshop, winkels, bars en restaurants en een medische dienst. Voor het vervoer naar het centrum van Podgorica kun je een taxi nemen. Een taxirit kost ongeveer € 12 (in 2022). De officiële taxicentrale is Royal Taxi (www.royaltaxi.me). Als je meer wilt verkennen van Montenegro, zijn er op de luchthaven ook kantoren van autoverhuurbedrijven.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Montenegro bij Sunny Cars

Eten en drinken in Podgorica

Als wijnliefhebber moet je natuurlijk de lokale wijn proeven, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Een populaire lokale snack is burek (börek), dat veel wordt gegeten in de Balkanlanden en Turkije. Het zijn knapperige broodjes bladerdeeg gevuld met gehakt, kaas of spinazie. Podgorica wemelt van de bakkerijen en kraampjes waar je dit fastfood kunt vinden, voor de prijs van een kop koffie.

Voor de koffie zelf kun je aanschuiven in Karver, een boekhandel, kunstgalerie en café met een alternatieve sfeer. Het ligt aan de oever van de rivier Ribnica, onder de brug die de oude wijk verbindt met het nieuwe deel van de stad. Vroeger was dit een Turkse hammam.

Een goed aangeschreven restaurant is Pod Volat – als je tenminste van vlees houdt. Hier kun je genieten van heerlijk eten bereid door een chef die ook lokale slagerijen runt. Het restaurant ligt in het centrum van Podgorica, vlakbij de beroemde klokkentoren.

Nachtleven in Podgorica

Voor het nachtleven moet je naar Bokeška Street in het centrum van Podgorica – ook wel bekend als de ‘feeststraat’. Er zijn veel cafés, clubs en bars en vooral in het weekend is het levendig. Je kunt los gaan op alle soorten muziek, van techno en jazz tot traditionele volksmuziek van de Balkan. Een groot glas bier heb je al voor € 1,60, dus het is ook nog eens erg goedkoop.

Loop eens binnen bij Culture Club Tarantino (www.cultureclub.me), een restaurant en bar dat zich inzet voor het promoten van lokale kunst en muziek. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat is het een superhippe plek.

Voor meer informatie over wat te doen in Podgorica kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.podgorica.travel

Voor het laatst bijgewerkt op 4 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Podgorica, Montenegro, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © BEAUTIFUL MONTENEGRO/Shutterstock.com; Photelling Images/Shutterstock.com (klokkentoren); Aleksei Golovanov/Shutterstock.com; Matyas Rehak/Shutterstock.com; Travelling2Bprecise/Shutterstock.com; sduraku/Shutterstock.com; Plantaze; Pixabay; Wikipedia; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam