Tips voor het huren van een auto in Noorwegen

Het huren van een auto is de ideale manier om het ruige landschap van Noorwegen te ervaren. Een huurauto geeft je de vrijheid om in je eigen tempo de spectaculaire fjorden, de dramatische bergen of de uitgestrekte bossen te verkennen. Vooral als je meer afgelegen streken van Noorwegen wilt bezoeken, is een huurauto erg handig. Dat levert je heel wat mooie Instagram-plaatjes op!

Natuurlijk kun je ook met je eigen auto naar Noorwegen reizen, maar dat kost je wel enkele dagen of een dure overtocht per ferry. Als je in het noorden wil zijn, ben je met eigen vervoer nog veel langer onderweg. Het nemen van bussen is ook een optie, maar die rijden niet overal naartoe en een buskaartje is best prijzig.

Prijzen van een huurauto in Noorwegen

Aan het huren van een auto in Noorwegen hangt zeker een prijskaartje, laten we daar niet ingewikkeld over doen. Na IJsland is Noorwegen het duurste land van Europa voor het huren van een auto. Een huurauto is bovendien duurder in het noorden van Noorwegen dan in het zuiden.

Als je goed zoekt, vind je toch wel autoverhuurders die aantrekkelijke tarieven aanbieden. Zo kun je in de hoofdstad Oslo voordelig een auto huren via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten. Een kleine gezinsauto voor een week heb je al voor 2500 Noorse kronen (ongeveer € 250). Op Sunnycars.nl kun je informeren naar de prijzen en de beschikbaarheid.

Begin ruim op tijd met het vergelijken van de prijzen. Gemiddeld ben je voor een week autohuur tussen de € 300 en € 400 kwijt voor een compact of economy model. Door online te boeken ben je waarschijnlijker goedkoper uit dan een auto te huren bij aankomst op een luchthaven. Er is ook een groot prijsverschil tussen het hoogseizoen en het laagseizoen. Het huren van een auto tijdens het laagseizoen van 1 september tot en met 31 mei is vele malen goedkoper dan in het hoogseizoen.

De prijzen doen je misschien schrikken, maar vergeet niet dat Noorwegen gewoon een duur vakantieland is. Als je besluit alleen maar met de bus of de trein te reizen, ben je ook veel geld kwijt.

Regels voor een huurauto in Noorwegen

Voor het huren van een auto in Noorwegen moet je minimaal 21 jaar zijn. De meeste autoverhuurbedrijven rekenen een toeslag voor jonge automobilisten onder de 25 jaar. Daarnaast moet je minimaal een jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs volstaat, je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Er is geen maximumleeftijd voor het huren van een auto in Noorwegen.

Bijkomende kosten bij een huurauto in Noorwegen

Het is altijd verstandig een allrisk verzekering zonder eigen risico af te sluiten voor je huurauto. Hiermee ben je gedekt voor eventuele schade, die makkelijk kan ontstaan in een auto en op wegen die je niet bent gewend. Dit kost je meer, maar je bent nog véél meer geld kwijt voor een reparatie als je huurauto een deukje of krasje oploopt.

Het tarief van een huurauto stijgt verder als je het voertuig op een andere locatie inlevert dan waar je ‘m ophaalde (de zogeheten one way-toeslag). Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een roadtrip van het zuidelijke Oslo naar Tromsø in het uiterste noorden. Je mag met je huurauto meestal naar Zweden rijden, maar check dit voor de zekerheid bij het autoverhuurbedrijf. Andere optionele extra’s zijn een kinderzitje, een navigatiesysteem en een extra bestuurder.

Eenmaal op de weg heb je te maken met de kosten van lokale ferry’s en tolkosten. Je kunt het autoverhuurbedrijf vragen of de huurauto geregistreerd is met een AutoPASS. De tol wordt elektronisch berekend en komt er later bij op de eindafrekening. Verder ben je geld kwijt voor brandstof. Euro 95 is goedkoper dan in Nederland, terwijl diesel juist meer kost in Noorwegen. Tot slot moet je op veel plaatsen betalen voor parkeren.

Autorijden met een huurauto in Noorwegen

Als je het huren van een auto eenmaal hebt geregeld, staat je in Noorwegen veel rijplezier te wachten. Tijdens je roadtrip kun je genieten van het spectaculaire landschap op perfect onderhouden wegen. Er zijn paar bergweggetjes met scherpe haarspeldbochten, maar het is veel minder druk op de weg dan in Nederland. De Noren zijn in het algemeen gedisciplineerde automobilisten die zich netjes aan de verkeersregels houden.

Het is ook helemaal niet moeilijk om de weg te vinden, dankzij de goede bewegwijzering. Onze tip: kies een van de 18 ‘scenic routes’. Dat zijn schilderachtige routes over de mooiste wegen van het land, met fraaie uitzichten en uitgerust met rustpunten en parkeerplaatsen.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het huren van een auto in Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/maximus19; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam