Reizen met de auto naar Noorwegen

Veel vakantiegangers reizen het liefst met hun eigen auto naar Noorwegen. Je hebt de vrijheid om te gaan maar je wilt in dit uitgestrekte land, je kunt je eigen tempo bepalen en je kunt genieten van het spectaculaire landschap. Afgelegen delen van Noorwegen zijn ook alleen maar met een auto te bereiken.

Je kunt op verschillende manieren met de auto naar Noorwegen reizen. Je kunt de lange route nemen en via Duitsland, Denemarken en Zweden rijden, maar je kunt ook een veerboot nemen. Er is geen rechtstreekse veerdienst vanuit Nederland naar Noorwegen, maar je kunt wel een veerboot nemen vanuit Denemarken, Duitsland of Zweden. Hier zetten we alle opties voor je op een rij als je met je eigen auto naar Noorwegen wilt reizen.

Rijden naar Noorwegen met gebruik van een veerboot

Je kunt de route naar Noorwegen wat verkorten door het gebruik van een veerboot. Bij vrijwel alle rederijen is het mogelijk om je auto, motor, caravan of camper mee aan boord te nemen. In de zomermaanden is het raadzaam te reserveren, zodat je zeker bent van een plek (vooral met een voertuig).

De reis met een veerboot is niet per se sneller, omdat je al ruim op tijd in de vertrekhaven moet zijn voor het inchecken. Het is wel comfortabeler omdat je minder lang achter het stuur hoeft te zitten. Voor een autoreis naar Noorwegen kun je gebruikmaken van de volgende bootverbindingen.

Veerdiensten vanuit Duitsland

Kiel – Oslo

Je hoeft de minste kilometers af te leggen als je een veerboot neemt vanuit Duitsland. Dagelijks vertrekken schepen van de noord-Duitse havenstad Kiel naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. De afstand van Amsterdam naar Kiel is circa 550 kilometer, dus dit is makkelijk te doen op een dag.

De overtocht van Kiel naar Oslo duurt ongeveer 20 uur en wordt verzorgd door de Noorse rederij Color Line. De maatschappij heeft op deze route twee schepen varen, de Color Magic en de Color Fantasy. Je vertrekt om 14.00 uur ‘s middags en komt de volgende ochtend om 10.00 uur aan in Oslo. Voor de overnachting op het schip heb je de keuze uit verschillende soorten hutten.

De boottocht lijkt op een cruise, want aan boord van de schepen heb je ook de keuze uit maar liefst 8 restaurants. Voor vermaak is er een winkelpromenade, een taxfree markt, een zwemparadijs, een spa en een fitnesscentrum. Passagiers met een auto, een motor of een fiets dienen minstens 2 uur voor vertrek in de haven van Kiel aanwezig te zijn. Voor boekingen kun je terecht op de website: www.colorline.nl

Veerdiensten vanuit Denemarken

Het is wat verder rijden dan Duitsland, maar vanuit Denemarken is wel veel keuze om een veerboot te nemen naar Noorwegen. Vanuit verschillende havens kun je de overtocht maken. De meeste veerdiensten vertrekken vanuit de havenstad Hirthals in het noorden van Denemarken. Vanaf Amsterdam is dat 967 kilometer, dus minstens 9½ uur rijden.

Hirthals – Kristiansand

Als je niet van bootreizen houdt, kun je het beste de overtocht maken naar Kristiansand in het uiterste zuiden van Noorwegen. Met een snelle catamaran van Fjord Line ben je in een ‘recordtijd’ van 2 uur en 15 minuten op Noorse bodem. Auto’s en fietsen kunnen mee aan boord. De catamaran vaart twee keer per dag en alleen in de warmste maanden, van eind april tot begin september. Voor boekingen: www.fjordline.com

Op dit traject kun je ook gebruikmaken van de veerdienst van Color Line. Het ‘SuperSpeed’ schip van deze rederij doet er 3 uur en 15 minuten over, dus je bent een uurtje langer onderweg. Er zijn twee afvaarten per dag. Voor de dienstregeling en reserveringen: www.colorline.nl

Hirthals – Stavanger / Bergen

Met de veerbootmaatschappij Fjord Line kun je de overtocht maken van Hirthals naar Stavanger en Bergen in het westen van Noorwegen. Elke dag is er één afvaart. Je vertrekt ‘s avonds om 20.00 uur en komt de volgende ochtend om 7 uur aan in Stavanger, een vaartijd van 11 uur. Vervolgens vaart het schip overdag langs de Noorse fjorden verder naar Bergen.

Op deze route varen twee schepen, de MS Stavangerfjord en de MS Bergensfjord, die als eerste veerboten ter wereld varen op groene brandstof. Aan boord heb je comfortabele hutten en een selectie restaurants, cafés en bars. Voor boekingen: www.fjordline.com

Hirthals – Langesund

Met Fjord Line kun je ook dagelijks de overtocht maken van Hirthals naar de Noorse kustplaats Langesund. Deze plaats ligt zuidelijker dan Oslo, dus dit is handig als je niet in de Noorse hoofdstad hoeft te zijn. De reis overdag duurt 4½ uur. Je vertrekt ‘s ochtend en komt aan het begin van de middag aan. Naast auto’s kunnen ook campers en caravans mee. Aan boord zijn verschillende restaurants en je kunt er belastingvrij winkelen. Voor reserveringen: www.fjordline.com

Hirthals – Larvik

De veerboten van Color Line varen twee keer per dag van Hirthals naar de zuidelijke plaats Larvik, ongeveer 2 uur rijden van Oslo. Je bent hier 3 uur en 45 minuten onderweg. Op de veerboot is plek voor auto’s, campers en caravans. Aan boord is een buffetrestaurant en een café. Als je wilt eten, is het verstandig bij de boeking een plek in het restaurant te reserveren. Voor boekingen kun je terecht op de website: www.colorline.nl

Frederikshavn – Oslo

Rederij Stena Line verzorgt elke dag de overtocht vanuit de Deense stad Frederikshavn, dat niet ver van Hirthals ligt. De boottocht duurt ongeveer 9 uur en 15 minuten. Van Denemarken naar Noorwegen vaart het schip overdag, en op de terugweg ‘s nachts. Je vaart met de Stena Saga, een luxueuze veerboot waar ruimte is voor 2000 passagiers en meer dan 500 auto’s.

Aan boord zijn talloze bars en restaurants en voor ontspanning kun je terecht in koude en warme baden, spa’s, jacuzzi’s en douches met geluid, licht en geur. Er is live entertainment en gratis wifi. Je kunt overnachten in verschillende soorten hutten, van 1 persoon tot 5 personen. ► Boek hier direct je ticket voor de ferry van Frederikshavn naar Oslo

Kopenhagen – Oslo

Als je graag Kopenhagen wil zien, kun je ook vanuit de Deense hoofdstad de veerboot nemen. Eerst de mooie kleurige koopmanshuizen en de zeemeermin bezoeken, en vervolgens met de auto verder reizen richting Noorwegen. Dat zijn twee stedentrips in één vakantie, en gewoon met je eigen auto.

DFDS Seaways vaart dagelijks van Kopenhagen naar Oslo, een bootreis van ongeveer 17 uur en 15 minuten. Je vertrekt aan het einde van de middag en komt de volgende ochtend aan. Je verblijft in comfortabele hutten en het schip beschikt over liefst vijf restaurants en vier bars. Ook kun je genieten in een van de drie zwembaden, de bioscoop of een van de clubs met dj’s. ► Boek hier direct je ticket voor de ferry van Kopenhagen naar Oslo

Veerdiensten vanuit Zweden

Strömstad – Sandefjord

Zweden grenst voor het grootste deel aan Noorwegen, maar je kunt ook gebruik maken van een veerdienst. Er varen twee keer per dag veerboten heen en weer tussen de zuidelijke Zweedse kustplaats Strömstad en Sandefjord in Noorwegen. Hierdoor hoef geen omweg te maken via Oslo als je in het zuiden van Noorwegen moet zijn met de auto. De overtocht duurt 2½  uur en wordt verzorgd door Fjord Line. Aan boord van de ferry is plek voor 340 auto’s. Voor boekingen: www.fjordline.com

Rijden naar Noorwegen over land

Je kunt ook naar Noorwegen rijden over land, zonder gebruik te maken van veerboten onderweg. Je rijdt dan via Duitsland, Denemarken en Zweden naar Noorwegen. Voor deze autorit moet je minimaal twee dagen uittrekken. Van Amsterdam naar Oslo is een afstand van ongeveer 1520 kilometer, dus je bent zonder oponthoud en verkeersdrukte minimaal 15 uur aan het rijden.

Tussen Denemarken en Zweden moet je drie bruggen oversteken. Voor twee van deze bruggen moet je tol betalen. In Zweden volg je de snelweg E6 via Malmö en Göteborg naar het plaatsje Svinesund, waar je de grens oversteekt. Dit is de meest zuidelijke grensovergang van Noorwegen. Vanaf Svinesund is het nog ongeveer 1½ uur rijden naar Oslo. Hou er rekening mee dat je een paspoort- en douanecontrole hebt bij de grens, want Noorwegen is geen lid van de Europese Unie.

Als je met je eigen auto naar Noorwegen gaat reizen, moet je verplicht een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidshesje in het voertuig hebben liggen. Een brandblusser is verplicht in auto’s met een Noors kenteken, maar die kun je voor de zekerheid ook maar meenemen. De minimumleeftijd voor autorijden in Noorwegen is 18 jaar en ze rijden net als bij ons aan de rechterkant van de weg. Je moet altijd je dimlichten aan hebben, ook overdag als de zon schijnt.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/chensey7; Color Line; Fjord Line/Erik Ask.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam