Kamperen in Noorwegen

Kamperen in Noorwegen is populair, want er is bijna geen betere manier om het spectaculaire landschap te ervaren. Er zijn dan ook meer dan duizend campings in het land, vooral in het zuidelijke deel van Noorwegen. De kampeerterreinen bevinden zich vaak op fraaie locaties midden in de natuur, dichtbij fjorden, de zee of de bossen. Ook wildkamperen is toegestaan, terwijl liefhebbers van luxe kamperen in Noorwegen terecht kunnen voor een glamping vakantie.

De campings in Noorwegen vind je in alle prijsklassen en varianten, van een klein groen veld waar een paar tentjes kunnen staan, tot grootschalige kampeerterreinen met uitgebreide faciliteiten en voorzieningen. Op de meeste campings kun je ook eenvoudige bungalows of chalets (hytter) huren – ideaal voor degenen die willen kamperen in de natuur zonder veel in te leveren op comfort.

In deze houten chalets heb je meestal een eigen keukenblok en bedden voor 2 tot 4 personen. In de meer luxe bungalows heb je één of meerdere slaapkamers en een eigen badkamer met douche en toilet. Het is verstandig je eigen slaapzak mee te nemen, al kun je beddengoed meestal ook ter plekke huren.

De chalets zijn razend populair, dus het is raadzaam om ze tijdig te reserveren. Ook voor een grote caravan in de zomervakantie kun je het beste een plekje reserveren. Campings zijn in het algemeen goed bereikbaar per auto en hebben plek voor campers. De meeste kampeerterreinen zijn open van medio mei tot begin september. Rond Oslo vind je overigens ook enkele campings, als je goedkoop bij de hoofdstad wil verblijven. In het uiterste noorden van Noorwegen beheert het Sami-volk enkele kampementen met tenten die bekendstaan als lavvus (of lavvos). Die lijken een beetje op tipi-tenten.

Classificatie van campings in Noorwegen

Campings worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Daarbij wordt vooral gekeken naar de voorzieningen. Zo moeten campings vanaf 4 sterren een kampeerwinkel en een restaurant of café hebben. Ongeacht het aantal sterren moeten kampeerterreinen schoon zijn en een overdekte badruimte hebben met douches met warm en koud water. De meeste campings in Noorwegen hebben 2 of 3 sterren.

Voor de chalets geldt trouwens een aparte classificatie, ook van 1 tot 5 sterren. Het kan dus zijn dat een camping 5 sterren heeft voor de kampeerfaciliteiten, en 1 ster voor de chalets. Een chalet met 1 ster bestaat uit slechts één kamer en is eigenlijk een houten blokhut. Een bungalow met 5 sterren lijkt eerder op een vakantiehuis.

Noorwegen is een duur land, maar kamperen is wel een van de goedkoopste manieren om te overnachten (vergeleken met hotels). Voor een tent voor twee personen plus auto betaal je gemiddeld 150 tot 350 Noorse kroon (circa € 15 tot € 35). Op campings met 4 of 5 sterren liggen de prijzen zo’n 20 procent hoger. Soms betaal je extra voor hete douches (bijvoorbeeld 5 Noorse kroon – € 0,50 – voor 5 minuten). Met de ANWB Kampeerkaart CKE profiteer je van aantrekkelijke kortingen op campings.

Op internet zijn verschillende websites met overzichten van campings en kampeerterreinen in Noorwegen. Een uitgebreid overzicht vind je onder meer op www.camping.no, beheerd door de Norwegian Hospitality Association. Hier kun je ook een papieren campinggids bestellen. Andere handige sites zijn www.campingportalen.no en www.campingguiden.no. De Noorse automobielclub vermeldt verschillende campings op www.nafcamp.no en brengt eveneens een campinggids uit.

Wildkamperen in Noorwegen

Net zoals in de andere Scandinavische landen is wildkamperen toegestaan in Noorwegen, zo lang je je aan de regels houdt. Voor natuurliefhebbers is dit de ultieme manier van kamperen! Je valt in slaap in je warme slaapzak onder een heldere sterrenhemel en je wordt wakker in de frisse buitenlucht met een grandioos uitzicht op een fjord – als je gelukt hebt.

Wildkamperen is ideaal als je trektochten of fietstochten wilt maken en bovendien bespaar je daarmee een hoop geld in het dure Noorwegen. Populaire gebieden voor kamperen in het wild zijn de Lofoten eilanden en Jotunheimen, een ruig berggebied in het oosten van Noorwegen. Wie iets minder avontuurlijk is aangelegd en wat minder ver wil reizen, kan zijn tentje neerzetten op het eiland Langøyene in de Oslofjord, 15 minuten met de veerboot vanaf de hoofdstad Oslo.

Bij wildkamperen in Noorwegen geldt het principe van allemannsretten, een eeuwenoud recht waarbij je bijna overal mag gaan en staan waar je wilt. Daarbij gelden wel enkele regels. Zo moet er minstens 150 meter afstand zijn tussen je kampeerplek en het dichtstbijzijnde huis (neem dus je meetlint mee als je gaat kamperen in Noorwegen). Het maken van kampvuurtjes in of bij bossen is verboden tussen 15 april en 15 september.

Als je ergens langer dan 2 nachten wilt blijven, moet je toestemming vragen aan de landeigenaar (hoewel dit minder strikt is in afgelegen gebieden, ver weg van de bewoonde wereld). Het spreekt voor zichzelf dat je de natuur respecteert en geen afval achterlaat. Wassen kun je in een meertje of fjord, behalve in bronnen van drinkwater (dat is meestal aangegeven met een bord). Kampeerders en wandelaars halen hun eigen drinkwater meestal uit stroompjes en beekjes, dus doe je eigen sanitaire behoefte op minstens 50 meter afstand.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kamperen in Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/YuliaB; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam