Reizen naar Noorwegen

Tips over reizen naar Noorwegen

Reizen met het vliegtuig naar Noorwegen

Noorwegen heeft meer dan vijftig vliegvelden, waardoor zelfs afgelegen plekken als Spitsbergen en de Lofoten eilanden met het vliegtuig bereikbaar zijn. De Noren gebruiken het vliegtuig veel om in het langgerekte land van de ene plek naar de andere te reizen, meer dan in enig ander land in Europa.

De grote internationale luchthavens bevinden zich in Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ålesund, Haugesund en Sandefjord. Vanuit Nederland gaan rechtstreekse vluchten naar Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Ålesund en Kristiansand. Vrijwel alle vliegvelden zijn in beheer bij de Avinor Group, een staatsbedrijf dat onder verantwoordelijk valt van het Noorse Ministerie van Transport. Website: www.avinor.no

Vliegen naar Oslo

Vliegen naar Oslo, NoorwegenVanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar de hoofdstad Oslo reizen. KLM en SAS Scandinavian Airlines vliegen dagelijks en meerdere keren per dag van Amsterdam Schiphol naar Oslo. De reistijd is 1 uur en 45 minuten.

Oslo heeft drie luchthavens. De meeste internationale vluchten komen aan op Oslo Airport Gardermoen (OSL – Oslo Lufthavn), het belangrijkste en grootste vliegveld van Noorwegen. Het vliegveld ligt ongeveer 47 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, bij de plaats Gardermoen. Het bestaat uit één terminal, maar er wordt gebouwd aan een tweede terminal die waarschijnlijk in 2017 gereed is. De capaciteit van de luchthaven wordt daarmee verdubbeld.

Luchthaven Oslo Gardermoen

Het vliegveld van Oslo beschikt over geldautomaten, geldwisselkantoren, banken, restaurants, bars, cafés, snackbars en fastfoodrestaurants. Internationale reizigers hebben de keuze uit verschillende duty free shops, kiosken, modeboetieks en andere winkels waar je bijvoorbeeld lokale delicatessen kunt kopen, zoals Noorse gerookte zalm. Op verschillende plekken staan drinkfonteintjes waar puur Noors mineraalwater uitkomt. Wifi is gratis voor de eerste twee uur en er is een bagagedepot. Tegen betaling kun je gebruikmaken van de OSL-Lounge. In de aankomsthal vind je balies van autoverhuurbedrijven. Website: www.osl.no

Vervoer van de luchthaven naar Oslo

Trein

De trein is de snelste en meest efficiënte manier voor het vervoer van de luchthaven naar het centrum van Oslo. De Flytoget Airport Express vertrekt elke 10 of 20 minuten naar het Centraal Station van Oslo. Het station bevindt zich onder de terminal. De treinrit duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt kaartjes kopen via kaartjesautomaten, online via de website of via een loket. Bij het loket betaal je een toeslag. Website: www.flytoget.no

Taxi

Voor een taxi kun je het beste naar een speciale taxibalie in de aankomsthal. Daar krijg je informatie over de officiële en goedkoopste tarieven en de taxicentrales die opereren vanaf de luchthaven van Oslo. Ook kun je er een taxi boeken. De taxistandplaats is direct buiten de aankomsthal. Let er op dat de taxi’s in Oslo tot de duurste ter wereld behoren. Voor een rit van het vliegveld naar het centrum van Oslo betaal je gemakkelijk € 65. In de avond en de nacht betaal je nog veel meer.

Bij sommige taxicentrales kun je via de website een luchthaventaxi boeken die goedkoper is dan als de taxichauffeur de meter aanzet, zoals bij Oslo Taxi: www.oslotaxi.no

Vliegen naar Bergen

Vliegen naar Bergen, NoorwegenKLM vliegt dagelijks en meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Bergen, de één na grootste stad van Noorwegen. De vliegtijd is 1 uur en 40 minuten.

Alle internationale vluchten komen aan op Bergen International Airport (BGO). Het is de tweede drukste luchthaven in het land die niet alleen de stad Bergen bedient, maar ook de provincie Hordaland. Het vliegveld bestaat uit één terminal en ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Bergen. Het staat ook bekend als Bergen Flesland Airport. Er wordt gebouwd aan een nieuwe terminal, die waarschijnlijk in augustus 2017 gereed is.

De luchthaven van Bergen beschikt over een bank, geldwisselmachines, geldautomaten, duty free winkels, modeboetieks en kiosken. Er zijn verschillende cafés, bars en snackbars, inclusief een pizzeria, een pub en een visrestaurant. Je kunt een kluis huren voor je bagage en wifi is gratis voor de eerste twee uur. In de aankomsthal vind je balies van autoverhuurbedrijven. Op het luchthaventerrein meteen buiten de terminal is een hotel: Clarion Hotel Bergen Airport.

Vervoer van de luchthaven naar Bergen

Flybussen verzorgt een directe busdienst van de luchthaven naar het centrum van Bergen. De bus vertrekt overdag elk kwartier. De eindhalte is het Radisson Blu Royal Hotel en ook onderweg stopt de bus bij enkele grote hotels. De reistijd is ongeveer 25 minuten. Je kunt al online een buskaartje kopen. Website: www.flybussen.no

Vliegen naar Stavanger

KLM vliegt dagelijks en meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Stavanger, de oliestad in het zuidwesten van Noorwegen. De vliegtijd is ongeveer anderhalf uur.

Vliegen naar Kristiansand

KLM vliegt dagelijks en meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Kristiansand, de meest zuidelijke stad van Noorwegen. De vliegtijd is 1 uur en 25 minuten.

Vliegen naar Ålesund

KLM vliegt twee keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Ålesund, de ‘hoofdstad’ van de fjorden. De vliegtijd is 2 uur.

Vliegen naar Trondheim

KLM vliegt dagelijks en meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Trondheim, een industrie- en universiteitsstad en de derde stad van Noorwegen. De vliegtijd is ongeveer 2 uur en 10 minuten.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Noorwegen, laat het dan aan ons weten via het contactformulier.

Foto © Oslo Lufthavn/Avinor AS.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam