Noorwegen met Voigt Travel

Overnachten in Noorwegen

Overnachten in Noorwegen betekent drie dingen: het is duur, het is schoon en het uitzicht is fenomenaal. Je kunt terecht in een charmant stadshotel, een blokhut in de bergen of een luxe vakantiehuis met een adembenemend uitzicht over de fjorden. Vrijwel overal kun je rekenen op een gastvrije ontvangst, kamers die spic en span zijn en een uitgebreid ontbijt.

Maar bereid je wel voor op een hoge rekening, want Noorwegen is een van de duurste landen ter wereld om te overnachten. Noorwegen staat hiermee op de derde plaats, na Monaco en Zwitserland. Voor een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel betaal je gemiddeld tussen de € 125 en € 250 per nacht. De kosten van accommodatie vormen waarschijnlijk het grootste deel van je budget tijdens je vakantie in Noorwegen.

Overnachten en het seizoen

De prijs is echter afhankelijk van de locatie en het seizoen. In de hoofdstad Oslo betaal je altijd wat meer dan op het platteland. In het hoogseizoen, van half juni tot half augustus, betaal je vaak wat meer voor je accommodatie. In de winter geldt dat voor de wintersportplaatsen en het noorden van Noorwegen, waar toeristen heengaan voor het noorderlicht of winterse activiteiten als hondensledetochten. In de weekenden geven hotels vaak aantrekkelijke kortingen, door het wegblijven van zakenreizigers. Voor het hoogseizoen is het aan te raden op tijd te reserveren.

Er zijn genoeg mogelijkheden om goedkoop te overnachten in Noorwegen, als je een beetje wilt inleveren op comfort. Je kunt terecht in guesthouses, bed & breakfasts, kamers bij particulieren of eenvoudige houten blokhutten. Noorwegen heeft een groot aantal campings en hostels. Met een familie of een groep ben je vaak goedkoper uit door een vakantiehuis of appartement te huren. Wandelaars kunnen verblijven in berghutten, terwijl op het platteland verschillende boerderijen buitenlandse gasten verwelkomen. Ook zijn in het land enkele bijzondere slaapplekken te vinden, van iglohotels tot vuurtorens langs de kust.

Hotels in Noorwegen

Het langgerekte Noorwegen heeft meer dan duizend hotels, van het uiterste zuiden tot in het hoge ijzige noorden. Het land heeft zelfs het Guinness Book of Records gehaald met het meest noordelijke hotel ter wereld. Dat is het Radisson SAS Polar Hotel in Longyearbyen op het eiland Spitsbergen. De meeste hotels vind je in steden als Oslo, Bergen en Stavanger en aan de kust. Alleen al de hoofdstad en directe omgeving heeft ruim hotels.

De standaard van de hotels is hoog in Noorwegen, overal kun je nette kamers en vriendelijk personeel verwachten. Wel zien veel hotels er modern uit, met glas en beton, waardoor ze soms wat sfeer en karakter missen. Met comfortabele kamers en conferentie- en vergaderzalen lijken ze zich vooral op zakenreizigers te richten. Hotelketens zijn dominant in Noorwegen, de meeste middenklasse tot luxe hotels zijn aangesloten bij een nationale of internationale keten.

Een van de grootste hotelketens is Scandic Hotels (www.scandichotels.no), met zo’n 90 hotels verspreid over heel Noorwegen. Kleinere hotelketens zijn onder meer Thon Hotels (www.thonhotels.no), Smart Hotels (www.smarthotel.no) en First Hotels (www.firsthotels.no). Internationale hotelketens zijn onder meer Best Western Hotels en Radisson Blu.

Gelukkig kun je ook nog terecht in kleinere familiehotels, wellnesshotels, boutique hotels en designhotels. Daarnaast heeft Noorwegen een groot aantal historische hotels, met een eeuwenlange geschiedenis en gevestigd in herenhuizen of op grote landgoederen. In het idyllische dorpje Svolvorn vind je bijvoorbeeld het Walaker Hotel, dat al geopend is in 1640! Dit is het oudste hotel van Noorwegen dat al negen generaties lang door dezelfde familie wordt gerund. De historische hotels hebben zich verenigd in de overkoepelende organisatie Historiske Hoteller: www.dehistoriske.no

Verschillende hotelketens in Noorwegen hebben een loyaliteitsprogramma voor gasten die regelmatig terugkeren. Je kunt lid worden en krijgt een gratis overnachting als je een bepaald aantal punten bij elkaar hebt gesprokkeld. Dit is alleen handig als je van plan bent om regelmatig te slapen in een hotel van dezelfde keten. Daarnaast kun je de Fjord Pass aanschaffen, waarmee je ongeveer 20 procent korting krijgt bij zo’n 150 hotels en guesthouses in heel Noorwegen. Website: www.fjord-pass.com

Vakantiehuizen in Noorwegen

Vakantiehuizen zijn populair in Noorwegen en je vindt ze dan ook in alle gradaties. Je kunt overnachten in rustieke houten chalets of blokhutten (hytter) met één of twee slaapkamers, maar ook in luxueuze lodges die geschikt zijn voor grotere groepen.

Je vindt vakantiehuizen in een landelijke omgeving langs de kust, in de buurt van meren en op afgelegen locaties in de bergen. De meeste vakantiehuizen en chalets zijn particulier bezit van Noren, die ze verhuren aan toeristen als ze er zelf geen gebruik van maken. Ook zijn houten bungalows en vakantiehuizen veel op campings en vakantieparken te vinden.

Vakantiehuizen worden vaak voor een week verhuurd. Zeker in de zomermaanden is het verstandig om op tijd te reserveren. Het grootste aanbod vakantiehuizen vind je bij NOVASOL, Interhome en Chalet.nu.

Pensions en guesthouses in Noorwegen

Je kunt vaak goedkoper overnachten in een pension of guesthouse in Noorwegen. Accommodatie in pensions (pensjonater) en guesthouses (gjestgiveri of gjestehus) is kleinschaliger, persoonlijker en intiemer dan in een hotel. Je hebt dan wel minder faciliteiten. In de goedkoopste pensions deel je een badkamer met andere gasten en voor ontbijt en beddengoed moet je mogelijk extra betalen. Soms kun je gebruikmaken van een keuken.

Voor een overnachting in een pension of guesthouse betaal je tussen de 500 en 700 Noorse kroon (circa € 50 tot € 75) voor een éénpersoonskamer en 700-950 Noorse kroon (€70 – €95) voor een tweepersoonskamer. Pensions en guesthouses vind je vooral in de grotere steden en in populaire toeristische streken. Ze worden vaak gerund door een familie.

Een landelijk aanbod van guesthouses vind je bij NM Hotels (Norwegian Mission Hotels and Guest Houses), verspreid over ruim 50 locaties. Website: www.gjestfri.no. Deze guesthouses bieden gastvrijheid vanuit christelijke idealen, waarbij roken en drugs taboe is. De meeste bevinden zich in een schilderachtige omgeving, weg van de drukte van de stad.

Je bent nog minder geld kwijt als je slaapt in kamers bij particulieren. Het is een leuke manier om bij een Noorse familie te overnachten. Lokale VVV-kantoren hebben een overzicht van particuliere verhuurders of let op borden langs de weg met rom of husrom erop.

De prijs van een éénpersoonskamer begint vanaf 350 kroon (€ 35). Voor een tweepersoonskamer begint het tarief vanaf zo’n 400 kroon (€ 40). Kamers bij particulieren liggen meestal verder weg uit het centrum. Voor ontbijt en beddengoed moet je meestal bijbetalen, dus je bent goedkoper uit als je je eigen slaapzak meeneemt.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/tom.griger; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam