Overnachten in Noorwegen

Overnachten in Noorwegen betekent drie dingen: het is duur, het is schoon en het uitzicht is fenomenaal. Je kunt terecht in een charmant stadshotel, een blokhut in de bergen of een luxe vakantiehuis met een adembenemend uitzicht over de fjorden. Vrijwel overal kun je rekenen op een gastvrije ontvangst, kamers die spic en span zijn en een uitgebreid ontbijt.

Maar bereid je wel voor op een hoge rekening, want Noorwegen is een van de duurste landen ter wereld om te overnachten. Noorwegen staat hiermee op de derde plaats, na Monaco en Zwitserland. Voor een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel betaal je gemiddeld tussen de € 125 en € 250 per nacht. De kosten van accommodatie vormen waarschijnlijk het grootste deel van je budget tijdens je vakantie in Noorwegen.

Overnachten en het seizoen

De prijs is echter afhankelijk van de locatie en het seizoen. In de hoofdstad Oslo betaal je altijd wat meer dan op het platteland. In het hoogseizoen, van half juni tot half augustus, betaal je vaak wat meer voor je accommodatie. In de winter geldt dat voor de wintersportplaatsen en het noorden van Noorwegen, waar toeristen heengaan voor het noorderlicht of winterse activiteiten als hondensledetochten. In de weekenden geven hotels vaak aantrekkelijke kortingen, door het wegblijven van zakenreizigers. Voor het hoogseizoen is het aan te raden op tijd te reserveren.

Er zijn genoeg mogelijkheden om goedkoop te overnachten in Noorwegen, als je een beetje wilt inleveren op comfort. Je kunt terecht in guesthouses, bed & breakfasts, kamers bij particulieren of eenvoudige houten blokhutten. Noorwegen heeft een groot aantal campings en hostels. Met een familie of een groep ben je vaak goedkoper uit door een vakantiehuis of appartement te huren. Wandelaars kunnen verblijven in berghutten, terwijl op het platteland verschillende boerderijen buitenlandse gasten verwelkomen. Ook zijn in het land enkele bijzondere slaapplekken te vinden, van iglohotels tot vuurtorens langs de kust.

Hotels in Noorwegen

Het langgerekte Noorwegen heeft meer dan duizend hotels, van het uiterste zuiden tot in het hoge ijzige noorden. Het land heeft zelfs het Guinness Book of Records gehaald met het meest noordelijke hotel ter wereld. Dat is het Radisson SAS Polar Hotel in Longyearbyen op het eiland Spitsbergen. De meeste hotels vind je in steden als Oslo, Bergen en Stavanger en aan de kust. Alleen al de hoofdstad en directe omgeving heeft ruim hotels.

De standaard van de hotels is hoog in Noorwegen, overal kun je nette kamers en vriendelijk personeel verwachten. Wel zien veel hotels er modern uit, met glas en beton, waardoor ze soms wat sfeer en karakter missen. Met comfortabele kamers en conferentie- en vergaderzalen lijken ze zich vooral op zakenreizigers te richten. Hotelketens zijn dominant in Noorwegen, de meeste middenklasse tot luxe hotels zijn aangesloten bij een nationale of internationale keten.

Een van de grootste hotelketens is Scandic Hotels (www.scandichotels.no), met zo’n 90 hotels verspreid over heel Noorwegen. Kleinere hotelketens zijn onder meer Thon Hotels (www.thonhotels.no), Smart Hotels (www.smarthotel.no) en First Hotels (www.firsthotels.no). Internationale hotelketens zijn onder meer Best Western Hotels en Radisson Blu.

Gelukkig kun je ook nog terecht in kleinere familiehotels, wellnesshotels, boutique hotels en designhotels. Daarnaast heeft Noorwegen een groot aantal historische hotels, met een eeuwenlange geschiedenis en gevestigd in herenhuizen of op grote landgoederen. In het idyllische dorpje Svolvorn vind je bijvoorbeeld het Walaker Hotel, dat al geopend is in 1640! Dit is het oudste hotel van Noorwegen dat al negen generaties lang door dezelfde familie wordt gerund. De historische hotels hebben zich verenigd in de overkoepelende organisatie Historiske Hoteller: www.dehistoriske.no

Verschillende hotelketens in Noorwegen hebben een loyaliteitsprogramma voor gasten die regelmatig terugkeren. Je kunt lid worden en krijgt een gratis overnachting als je een bepaald aantal punten bij elkaar hebt gesprokkeld. Dit is alleen handig als je van plan bent om regelmatig te slapen in een hotel van dezelfde keten. Daarnaast kun je de Fjord Pass aanschaffen, waarmee je ongeveer 20 procent korting krijgt bij zo’n 150 hotels en guesthouses in heel Noorwegen. Website: www.fjord-pass.com

Vakantiehuizen in Noorwegen

Vakantiehuizen zijn populair in Noorwegen en je vindt ze dan ook in alle gradaties. Je kunt overnachten in rustieke houten chalets of blokhutten (hytter) met één of twee slaapkamers, maar ook in lodges die geschikt zijn voor grotere groepen. Een blokhut kan heel eenvoudig zijn, zonder elektriciteit en een waterput buiten waar je water uit moet halen. Er zijn ook luxe ‘hutten’ met eigen keuken, badkamer, televisie en verwarming.

Je vindt vakantiehuizen in een landelijke omgeving langs de kust, in de buurt van meren en op afgelegen locaties in de bergen. De meeste vakantiehuizen en chalets zijn particulier bezit van Noren, die ze verhuren aan toeristen als ze er zelf geen gebruik van maken. Ook zijn houten bungalows en vakantiehuizen veel op campings en vakantieparken te vinden. Voor een bijzondere ervaring kun je terecht in enkele boomhutten.

Vakantiehuizen worden vaak voor een week verhuurd. Zeker in de zomermaanden is het verstandig om op tijd te reserveren. De prijzen variëren enorm en zijn afhankelijk van het seizoen, de locatie en de voorzieningen. Het grootste aanbod vakantiehuizen vind je bij Booking.com, Interhome en Chalet.nu.

De meest charmante vakantiehuizen in Noorwegen zijn misschien wel de vissershutten (rorbuer), die minder bescheiden zijn dan de benaming suggereert. Deze hutten worden traditioneel door vissers gebruikt tijdens het kabeljauwseizoen in de winter. In de zomer worden ze verhuurd aan vakantiegangers. Er zijn zeker kale vissershutten te vinden, maar veel hutten bieden alle comfort voor toeristen met eigen badkamer, chique meubels en een motorboot die je kunt huren. De eilandengroep Lofoten is de populairste plek om in vissershutten te overnachten.

Pensions en guesthouses in Noorwegen

Je kunt vaak goedkoper overnachten in een pension of guesthouse in Noorwegen. Accommodatie in pensions (pensjonater) en guesthouses (gjestgiveri of gjestehus) is kleinschaliger, persoonlijker en intiemer dan in een hotel. Je hebt dan wel minder faciliteiten. In de goedkoopste pensions deel je een badkamer met andere gasten en voor ontbijt en beddengoed moet je mogelijk extra betalen. Soms kun je gebruikmaken van een keuken.

Voor een overnachting in een pension of guesthouse betaal je tussen de 500 en 700 Noorse kronen (circa € 50 tot € 75) voor een éénpersoonskamer en 700-950 Noorse kroon (€70 – €95) voor een tweepersoonskamer. Pensions en guesthouses vind je vooral in de grotere steden en in populaire toeristische streken. Ze worden vaak gerund door een familie.

Een landelijk aanbod van guesthouses vind je bij NM Hotels (Norwegian Mission Hotels and Guest Houses), verspreid over ruim 50 locaties. Website: www.gjestfri.no. Deze guesthouses bieden gastvrijheid vanuit christelijke idealen, waarbij roken en drugs taboe is. De meeste bevinden zich in een schilderachtige omgeving, weg van de drukte van de stad.

Je bent nog minder geld kwijt als je slaapt in kamers bij particulieren. Het is een leuke manier om bij een Noorse familie te overnachten. Lokale VVV-kantoren hebben een overzicht van particuliere verhuurders of let op borden langs de weg met rom of husrom erop.

De prijs van een éénpersoonskamer begint vanaf 350 kronen (€ 35). Voor een tweepersoonskamer begint het tarief vanaf zo’n 400 kronen (€ 40). Kamers bij particulieren liggen meestal verder weg uit het centrum. Voor ontbijt en beddengoed moet je meestal bijbetalen, dus je bent goedkoper uit als je je eigen slaapzak meeneemt.

Hostels in Noorwegen

Je bent het minste geld kwijt als je een van de hostels (vandrerhjem) gaat overnachten. Een bed in een slaapzaal kost zo’n 250 tot 450 kronen (ongeveer € 25 tot € 40). In veel hostels kun je ook een kamer boeken voor één, twee of vier personen, maar daar hangt natuurlijk een hoger prijskaartje aan. In de duurdere hostels is het ontbijt inbegrepen. Op de meeste plekken moet je zelf een slaapzak, kussensloop en handdoek meenemen, maar dat kun je ook altijd wel ter plekke huren. Tegen extra betaling kun je ‘s avonds soms een maaltijd krijgen.

Hostels vind je in heel Noorwegen, van de steden en de kust tot in wandelgebieden en wintersportoorden. Vrijwel altijd kun je gebruikmaken van een keuken en is er wifi. In de lounge kun je andere reizigers ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Zo’n vijftig hostels zijn aangesloten bij HI Norway (www.hihostels.no), de Noorse tak van de internationale organisatie Hostelling International. Als je lid wordt voor 150 Noorse kronen (€ 15) krijg je 10 procent korting op een overnachting. Het lidmaatschap is 12 maanden geldig en ook te gebruiken voor HI-hostels in de rest van de wereld.

Voor de zomermaanden is het aan te raden te reserveren als je in een hostel wilt slapen. In meer afgelegen gebieden zijn hostels alleen geopend van juni tot en met augustus. Naast de HI-hostels zijn er ook onafhankelijke hostels die zich vooral richten op backpackers. Die vind je vooral in steden als Oslo en Bergen. Zo kun je in Oslo overnachten in het Anker Hostel (www.ankerhostel.no), op een handige centrale locatie.

Berghutten in Noorwegen

Noorwegen heeft ongeveer 550 berghutten (hytter) langs de vele wandelpaden in het land, zodat je als wandelaar bijna altijd een slaapplek kunt vinden. Verreweg de meeste worden beheerd door Den Norske Turistforening (www.dnt.no), oftewel de Noorse wandelvereniging. De DNT beheerd ook 22.000 kilometer aan wandelpaden in Noorwegen.

Bij de berghutten kun je altijd terecht, er wordt nooit iemand weggestuurd. Als er geen bed meer vrij is, kun je in je slaapzak op een matrasje op de grond slapen. Een deel van de berghutten is bemand. Hier kun je terecht voor ontbijt en avondeten en heb je de beschikking over douches en elektriciteit. Deze hutten vind je vooral in het bergachtige zuiden van Noorwegen en zijn vrij groot, met soms meer dan honderd bedden. Reserveringen worden aangenomen bij een minimum van twee nachten.

Daarnaast zijn er ‘self-service’ berghutten die uitgerust zijn met voorzieningen voor wandelaars om te eten en te slapen. Er zijn stapelbedden met dekbedden en kussens en je kunt gebruikmaken van brandhout, gas en keukengerei. Ook is er eten en drinken te krijgen, zoals koffie, thee, knäckebröd en soeppakketten. In het hoogseizoen lopen er soms toezichthouders rond. In de hut vul je een betalingsformulier in. Na je verblijf ontvang je een link voor een creditcardbetaling. Deze berghutten hebben 20 tot 40 bedden.

De derde categorie zijn de onbemande hutten zonder service, die je vooral in het noorden van Noorwegen tegenkomt. Er is keukengerei, brandhout, gas en een kooktoestel, maar eten moet je zelf meenemen en bereiden. In deze eenvoudige berghutten vind je ook beddengoed. Ongeacht de categorie zijn de meeste berghutten van half oktober tot half februari gesloten.

Vuurtorens in Noorwegen

Het wemelt van de vuurtorens aan de Noorse kust, en in een deel daarvan kun je ook overnachten. Zo’n 60 vuurtorens bieden een slaapplek aan, vooral in het zuiden van het land. Overnachtingen in een vuurtoren is helemaal niet zo duur, met gemiddeld 600 kronen (€ 60) voor een tweepersoonskamer. Er zijn ook vuurtorens met een voormalig wachtershuisje waar je kunt slapen.

Sommige vuurtorens zijn alleen per boot te bereiken. Door de idyllische locatie en het uitzicht op zee zijn het gewilde overnachtingsplekken, dus het is raadzaam tijdig te reserveren. Een overzicht van vuurtorens vind je op de website van de Norsk Fyrhistorisk Forening, de vereniging die zich inzet voor het behoud van deze bakens aan de kust: www.fyr.no

Kamperen in Noorwegen

Kamperen in Noorwegen is populair, want er is bijna geen betere manier om het spectaculaire landschap te ervaren. Er zijn dan ook meer dan duizend campings in het land, vooral in het zuidelijke deel van Noorwegen. Lees hier alle tips voor kamperen in Noorwegen

Voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/tom.griger; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam