De mooiste wandelingen in Noorwegen

Noorwegen is een geliefde bestemming bij bergwandelaars. Gezien de prachtige landschappen mag dit geen verrassing zijn. Adembenemende fjorden, het Noorderlicht en uitgestrekte gletsjers, wat wil een bergliefhebber nog meer? Voel je het ook al kriebelen en zou je meteen je bergschoenen willen aantrekken? Lees dan snel verder om te ontdekken wat de mooiste wandelingen in Noorwegen zijn.

Besseggen

Deze wandelroute is een van de bekendste van Noorwegen. Jaarlijks wagen zo’n 30.000 mensen zich aan deze 14 kilometer lange trektocht. De wandeling over de Besseggen berggraat bevindt zich in het Jotunheimen National Park en neemt in totaal zo’n 6 à 8 uur in beslag.

Voor beginnelingen is de Besseggen trail waarschijnlijk net iets te hoog gegrepen. De bergkam is namelijk aan de steile kant en het kan er vrij hard waaien. Bovendien overbrug je een hoogteverschil van maar liefst 1000 meter. Daarom wordt deze wandeling enkel aangeraden aan ervaren bergwandelaars. Onderweg word je getrakteerd op een typisch Noors uitzicht: prachtige meren en besneeuwde bergtoppen. Uniek is vooral dat het Bessvatnet meer blauw is, terwijl het Gjende meer groen kleurt.

Hoe bereik je de Besseggen trail? Als je deze wandeling wil doen, dan kun je vertrekken vanuit twee verschillende plaatsen. Ofwel vertrek je vanuit de Gjendesheim toeristenhut, ofwel neem je de boot van Gjendesheim naar Memburu. Eenmaal aangekomen start je de wandeling daar. Dit wordt gezien als de gemakkelijkste route van de twee. Oslo is de dichtstbijzijnde luchthaven. De vlucht van Amsterdam naar Oslo duurt een kleine 2 uur.

Galdhøpiggen

Deze wandeltocht bevindt zich ook in Jotunheimen National Park en neemt je mee naar de hoogste berg van Noorwegen. De Galdhøpiggen torent zo’n 2469 meter boven zeeniveau uit. Deze berg is een van de meest bezochte pieken van Noorwegen. Dit komt waarschijnlijk omdat de berg vrij gemakkelijk te bereiken is. De tocht duurt zo’n 7 à 8 uur in totaal.

Je kan de Galdhøpiggen op twee verschillende manieren bedwingen: vanuit Spiterstulen en Juvasshytta. Kies je voor Spiterstulen dan hoef je de Styggebreen gletsjer niet over te steken, maar stijg je wel 1300 meter. Vanuit Juvasshytta steek je de gletsjer wel over, maar overbrug je een hoogteverschil van maar 600 meter. Eenmaal boven kan je genieten van een prachtig zicht op de bergen van Jotunheimen National Park.

Reinebringen

Voor deze wandeling moet je op één van de mooiste plekken van Noorwegen zijn: de Lofoten. Deze eilandengroep bevindt zich in het noorden van Noorwegen. Dankzij Instagram is Reinebringen de populairste wandeltocht op de Lofoten geworden. Ondanks het feit dat het een vrij korte wandeling is van zo’n 2 à 3 uur, wordt aangeraden om deze tocht niet te onderschatten.

Het is namelijk een vrij uitdagende en heel steile trek die je over lange stenen trappen en modderige paden naar de top leidt. Bovendien heeft de populariteit van deze tocht ervoor gezorgd dat het wandelpad uitgesleten is. Daarom wordt aangeraden heel voorzichtig te zijn als je naar Reinebringen wil wandelen. Schrikt dit je niet af, dan zal het uitzicht dat boven op je wacht zeker alle moeite waard zijn. Vanaf de top kun je namelijk Vestfjord en de vissersdorpjes Reine en Hamnøy bewonderen. Op de achtergrond krijg je indrukwekkende bergen, mooie stranden en de oceaan te zien.

Deze wandeling start in het kleine dorpje Reine. Om hier te komen moet je wel een lange reis afleggen. Eerst moet je van Amsterdam naar Oslo vliegen, dan van Oslo naar Bodø en dan van daaruit naar Leknes. Dit dorpje ligt op zo’n 1 uur rijden van Reine.

Romsdalseggen

Romsdalseggen staat bekend als één van de meest toegankelijke wandelingen van Noorwegen. De 10 kilometer lange trektocht bevindt zich in de provincie Møre og Romsdal en duurt zo’n 5 tot 7 uur. Je kunt de Romsdalseggen op drie verschillende manieren bereiken: via een gemakkelijke, middelzware of heel zware route. Deze laatste kan je enkel met een gids doen.

Zelfs als je voor de gemakkelijke route kiest, is het van belang dat je in goede conditie bent. Het hoogteverschil van deze wandeling bedraagt namelijk 970 meter. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten. Je krijgt fjorden, watervallen en indrukwekkende bergen te zien. Eenmaal boven aangekomen, kan je de Trolveggen klif, Åndalsnes en de pieken van Trolltinder bewonderen. In de verte kun je zelfs Molde en de oceaan zien liggen.

Om deze wandeltocht te kunnen maken, moet je vanaf Åndalsnes de bus nemen naar het startpunt in de Vengedalen vallei. De dichtstbijzijnde luchthaven is Molde. Vanaf Amsterdam moet je eerst naar Oslo vliegen en dan van hieruit naar Molde. Åndalsnes ligt op zo’n uur rijden van de luchthaven van Molde.

Kjeragbolten

Deze trektocht bevindt zich in het Lysefjord, op zo’n 1,5 uur rijden van Stavanger. Dit fjord wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Ook deze wandeling is populair geworden dankzij Instagram. De 11 kilometer lange wandeling naar Kjeragbolten duurt in totaal 6 tot 10 uur. Vanaf het startpunt tot de top overbrug je een hoogteverschil van zo’n 800 meter. Dit betekent dat je in redelijk goede conditie moet zijn om deze trek te doen.

Bovendien moet je jezelf op sommige stukken optrekken en laten zakken aan touwen. Deze wandeltocht wordt dus niet aangeraden aan beginners. De Kjeragbolten is vrij veeleisend, zelfs voor ervaren hikers. Echte durfals kunnen op de Kjerag-rots, een rots die zich tussen twee loodrechte wanden bevindt, poseren voor foto’s.

Om de start van deze wandeling te bereiken moet je vanuit Stavanger een veerboot naar Lysebotn nemen. Van hieruit rijd je naar de parking bij Øygardsstøl. De dichtstbijzijnde luchthaven is Stavanger, dat op zo’n 1,5 uur vliegen ligt van Amsterdam.

Preikestolen

Preikestolen is een van de bekendste wandelingen in Noorwegen. Jaarlijks trekken zo’n 300.000 mensen richting de Preikestolen, oftewel de Preekstoel. De tocht naar dit rotsplateau is op sommige plaatsen behoorlijk steil, maar kan in principe door iedereen worden gedaan. De trek is 8 kilometer lang en duurt heen en terug zo’n 4 à 5 uur.

Deze rotsformatie ligt 604 meter boven zeeniveau en biedt prachtige zichten over het Lysefjord. Gun jezelf zeker een uur om te genieten van het adembenemende uitzicht. Om deze wandeling te kunnen doen moet je vanuit Stavanger de ferry nemen naar Tau. Van hieruit is het een halfuur rijden tot Preikestolen fjellstue van waar de wandeltocht vertrekt.

Trolltunga

Last but not least, willen we het over de wandeling naar Trolltunga hebben. Deze trektocht is één van de bekendste van Noorwegen en heeft ook aan bekendheid gewonnen dankzij Instagram. Dat mag geen verrassing zijn, aangezien je onderweg kunt genieten van adembenemende zichten. Deze rotsformatie steekt bijna horizontaal uit het gebergte en hangt zo’n 700 meter boven het Ringedal meer.

Deze wandeling is echter niet voor watjes. Heen en terug loop je namelijk 22 kilometer en overbrug je 1100 meter hoogteverschil. In totaal mag je voor deze trektocht zeker zo’n 10 à 12 uur uittrekken. Bovendien wordt deze tocht geclassificeerd als “zwaar”. Onderweg loop je door prachtige valleien en krijg je watervallen en fjorden te zien. De populariteit van deze wandeltocht kent ook een keerzijde: je moet in de rij staan om een foto te kunnen nemen van de Trolltunga. Daarom raden we aan om zeker 1 à 2 uur de tijd te nemen als je eenmaal boven bent.

Hoe bereik je de start van deze trektocht? Het dichtstbijzijnde dorp is Odda, dat op zo’n 40 minuten rijden ligt van de parkeerplaats in Skjeggedal. Omwille van de beperkte parkeercapaciteit wordt echter aangeraden om het openbaar vervoer te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste wandelingen in Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/IrynaObertunBO; Pixabay/Trond Giæver Myhre; Pixabay/Christian Neßlinger; Pixabay/radeczko.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam