Noorwegen met Voigt Travel

Wat te doen in Kristiansand, Noorwegen: 10 tips!

Kristiansand wat te doenKristiansand is de zuidelijkste stad van Noorwegen en staat ook wel bekend als Sommerbyen – ‘de zomerstad’. Het is een populaire plek waar veel Noren hun zomervakantie doorbrengen, aangetrokken door de stranden, festivals, het culturele leven en de vele eilandjes voor de kust. Vooral veel gezinnen vinden hier hun vertier, met het best bezochte attractiepark van het land.

Kristiansand lijkt dan ook iets meer zonuren te hebben dan elders in Noorwegen en het zeewater is net een graadje warmer, maar de vijfde stad van Noorwegen heeft meer in huis dan stranden en familieattracties. Het is een charmante stad met karakteristieke witte houten huizen, romantische parken, eigenzinnige straatkunst en boeiende musea. Op het grillige eiland Odderøya kun je de eeuwenoude geschiedenis opsnuiven van Kristiansand, dat al in 1641 is gesticht door koning Christiaan IV (die het stadje prompt zijn naam gaf).

Zoek je leuke accommodatie in Kristiansand?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Kristiansand

Het is altijd levendig aan de waterkant, met een flitsende jachthaven, een relaxt stadsstrand, roodgekleurde visrestaurants en krakende houten kades waar vissers ooit hun vangst dropten. Helemaal druk wordt het als cruiseschepen in de haven zijn aangemeerd, want Kristiansand is een favoriete stop voor cruises langs de Noorse kust. Bovendien arriveren hier de ferry’s uit Denemarken, vol vakantiegangers die doorreizen naar het Noorse binnenland of de natuur buiten Kristiansand. Wil je net als de Noren dit gezellige stadje bezoeken om te nyde – te genieten van het leven? Hier vind je 10 tips wat te doen in Kristiansand!

Wandel door de oude buurt Posebyen

Begin je bezoek met een wandeling door Posebyen, de charmante oude binnenstad van Kristiansand. Dit is het enige deel dat is overgebleven na een grote brand in 1892, die de rest van de stad grotendeels in de as legde. Gelukkig maar, want nu is dit een van de grootste verzamelingen oude witte huizen in Noord-Europa.

Kristiansand Posebyen

Je kunt er dwalen door de idyllische straten van deze fotogenieke buurt, waar de witte huizen zijn opgefleurd door bont geverfde voordeuren en perfect geplaatste bloembakken. Een van de oudste gebouwen is het voormalige postkantoor aan de Kronprinsensgate 45, dat dateert uit 1695. De wijk Posebyen met het vierkante raster van straten ligt aan de westelijke oever van de Otra-rivier.

Bezoek de dierentuin van Kristiansand

Als je wat wilt doen met kinderen in Kristiansand, is het Dyreparken de eerste keus. Dit is een dierentuin en pretpark ineen en de best bezochte attractie van Noorwegen. Je ziet hier meer dan honderd verschillende soorten dieren, die grote natuurlijke verblijven hebben waarin ze zich kunnen bewegen. Een deel is gewijd aan de ‘Noorse wildernis’, met inheemse dieren als poolvossen, elanden, wolven en lynxen. Je kunt ook exotische soorten zien als orang-oetans, Siberische tijgers, krokodillen en Afrikaanse leeuwen.

Kristiansand dierentuin

Het pretpark bestaat vooral uit themagebieden die gebaseerd zijn op populaire Noorse kinderboeken en televisieseries. Zo kun je piraten ontmoeten en een spookhuis bezoeken in Kaptein Sabeltanns Verden, met attracties rond het fictieve personage Kapitein Sabeltand. Op warme dagen kun je van half mei tot half september verkoeling zoeken in Waterpark Badelandet, met verschillende zwembaden en glijbanen. Hiervoor moet je een apart kaartje kopen.

Kristiansand Dyreparken

Met vele restaurants, winkels en verklede acteurs staat Dyreparken ook wel bekend als het ‘Disneyland’ van Noorwegen, al is het natuurlijk veel minder groot. De dierentuin en het pretpark liggen 11 kilometer ten oosten van Kristiansand. Bij het attractiepark kun je overnachten in het Abra Havn Hotel, een ‘piratenhotel’ dat eerder is uitgeroepen tot het beste familiehotel ter wereld. Adres: Kardemomme By, 4609 Kristiansand, Noorwegen. Website: www.dyreparken.no

Kathedraal van Kristiansand

Niet te missen op het stadsplein is de Kathedraal van Kristiansand, met zijn 70 meter hoge toren een van de grootste kerken van Noorwegen. Het is al de vierde kerk die op deze plek werd gebouwd. Twee voorgangers brandden af, waarna in 1885 deze neogotische bakstenen kathedraal verrees. Er is nu plek voor 900 bezoekers, maar ooit mochten er meer dan 2000 mensen naar binnen. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken en in de zomermaanden worden rondleidingen gegeven. Check ook de website wanneer er gratis orgelconcerten worden gegeven. Dat gebeurt vaak als er cruiseschepen in de haven liggen, dus het kan druk zijn. Adres: Gyldenløves gate 9, 4611 Kristiansand, Noorwegen. Website: www.kristiansanddomkirke.no

Wandelen op Odderøya

Wil je wat actiefs doen in Kristiansand? Maak een uitstapje naar Odderøya, een ruig klein eiland voor de kust waar je kunt wandelen, fietsen en de overblijfselen kunt opsnuiven van de militaire geschiedenis. Van 1667 tot 1999 zat hier een marinebasis waar je nu nog de restanten van kunt zien, waaronder een fort, oude wallen, kanonnen, een oud ziekenhuis en een magazijn voor de opslag van buskruit. In de 19e eeuw was het eilandje ook nog eens het grootste quarantainestation van Noord-Europa.

Kristiansand eiland

Over het eiland loopt een 3 kilometer lang wandelpad waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de zee en zomers vinden er regelmatig concerten plaats. Talloze grote artiesten hebben al opgetreden op Odderøya, onder wie David Bowie, The Backstreet Boys en Bob Dylan. De voormalige residentie van de garnizoensingenieur op de zuidpunt van het eiland is nu een café, waar je de twee vuurtorens Oksøy en Grønningen in de verte kunt zien. Odderøya is gemakkelijk te bereiken via vier bruggen vanaf Kristiansand.

Kristiansand Kanonnenmuseum

Zo’n 12 kilometer ten zuiden van het stadscentrum vind je het Kristiansand Kanonnenmuseum, een groot massief fort dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is gebouwd. Destijds stond het bekend als het Fort van Møvik. Met het versterkte bolwerk wilden de nazi’s de toegang voor het scheepvaartverkeer in de zeestraat van Skagerrak blokkeren.

Kristiansand kanon

Nu is het een museum over de oorlogsgeschiedenis met één grote publiekstrekker: het één na grootste kanon ter wereld, met een gewicht van 337 ton. De geweerloop alleen al weegt 110 ton en is bijna 20 meter lang. Met het kanon konden Duitsers schepen tot een afstand van 55 kilometer kapot schieten. In 1952 werd het kanon voor de laatste keer afgevuurd. Bij het museum kun je bunkers en tunnels verkennen en je kunt een ritje van 1,8 kilometer maken met een gerestaureerde munitietrein. Adres: Krooddveien, 4624 Kristiansand S, Noorwegen. Website: www.vestagdermuseet.no/kanonmuseum

Avondje naar het Kilden Theater

Voor een avondje uit kun je naar het Kilden Performing Arts Centre, een veelgeprezen theater en concertzaal die in 2012 de deuren heeft geopend. Het opvallende gebouw kijkt uit op de westelijke haven van Kristiansand en heeft een golvende eikenhouten gevel die de rimpelingen in het water weerspiegelt. De beste tijd voor een foto is vlak voor zonsondergang, als het licht in het glas schijnt en de eiken gevel in een warme gloed wordt gezet. Door de indrukwekkende Scandinavische architectuur heeft het gebouw vele nationale en internationale prijzen gewonnen. Je kunt er terecht voor  theater, muziek, opera, dans en ballet – check de website om te kijken wat er op het programma staat. Adres: Sjølystveien 2, 4610 Kristiansand, Noorwegen. Website: www.kilden.com

Kristiansand Kilden Theater

Natuurpark Ravnedalen

Een paar minuten buiten het stadscentrum ligt het vredige Ravnedalen Natuurpark, een heerlijke plek om te chillen, te picknicken of te wandelen. Er zijn rotswanden waar je kunt klimmen en er is een buitenpodium waar in de zomer festivals en concerten plaatsvinden. Het park was ooit een vallei met een drassig moeras, maar is in 1876 met hulp van soldaten omgevormd tot een romantische tuin met een meertje, heidevelden, kliffen, watervallen een rijkdom aan bomen en planten. Je vindt er exotische soorten als magnolia’s en rododendrons, terwijl de geplante sparren tot de grootste van Noorwegen behoren. Het voormalige huis van de tuinman aan de vijver biedt nu onderdak aan Cafe Generalen (www.cafegeneralen.no), een leuke plek voor lunch of koffie.

Kristiansand Museum

Je kunt gemakkelijk een hele dag besteden in het Kristiansand Museum, het grootste historische museum in het zuiden van Noorwegen. Het bestaat voor het grootste deel uit een openluchtmuseum met zo’n 40 traditionele huizen uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Je kunt rondsnuffelen in woonhuizen,  boerderijen, schuren, werkplaatsen, stallen en een school. Daarnaast is er de miniatuurstad Miniby waar het 19e eeuwse centrum van Kristiansand op kleinere schaal is nagebouwd. In het hoofdgebouw is een speelgoedtentoonstelling te zien. Het museum is geopend van juni tot en met augustus en soms in schoolvakanties. Adres: Vigeveien 22B, 4633 Kristiansand, Noorwegen. Website: www.vestagdermuseet.no

Relax op het strand van Kristiansand

Wil je wat doen in Kristiansand op een warme dag? Dan heb je geluk, want op een paar minuten lopen van het centrum ligt het prachtige stadsstrand Bystranda. Het is een mooi zandstrand van 270 meter lang met een zwemsteiger, een zonnedek en een paar palmbomen om een tropisch sfeertje op te roepen. Er is een veldje om te beachvolleyballen en kinderen terecht in een speeltuin en een skatebaan. De zee is kalm genoeg om in te zwemmen, afgeschermd door een golfbreker voor de jachthaven en een schiereiland. Het strand heeft de Blauwe Vlag, wat betekent dat het schoon en veilig is.

Kristiansand strand

Maak op weg naar het strand meteen een wandeling over de mooie Strandpromenaden, waar je kunt genieten van het uitzicht op de jachthaven en verder weg gelegen eilanden. Langs de waterkant liggen verschillende kleine parkjes met beelden en sculpturen. De promenade begint in Otterdalsparken met een gigantische fontein van kunstenaar Kjell Nupen. Het is de op een na grootste fontein in Noorwegen, na die in het Vigeland Sculpture Park in de hoofdstad Oslo.

Sørlandets Kunstmuseum

In het Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) kun je historische en hedendaagse Noorse kunst bekijken, variërend van 1800 tot vandaag. Naast de permanente collectie organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse ambachten en beeldende kunst van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Er is een aangenaam museumcafé met terras waar je kunt genieten van een kop koffie of een wijntje. In 2022 betrekt het museum een nieuwe tentoonstellingsruimte in een oude graansilo op het eiland Odderøya. De nieuwe naam wordt dan ‘Kunstsilo’. Adres: Skippergata 24B, 4611 Kristiansand, Noorwegen. Website: www.skmu.no

Wat te doen in Kristiansand: praktische tips

Overnachten in Kristiansand

In het centrum van Kristiansand vind je verschillende hotels en appartementen waar je kunt overnachten. De stad is niet al te groot, waardoor je te voet de belangrijkste bezienswaardigheden kunt verkennen. Dierentuin en pretpark Dyreparken ligt 11 kilometer buiten het centrum, maar dit attractiepark heeft twee eigen hotels waar je kunt slapen.

Kristiansand is een populaire bestemming voor een zomervakantie, dus in de directe omgeving zijn veel vakantiehuizen, bungalows, chalets en blokhutten te huur. Voor een vakantiehuis in de omgeving van Kristiansand kun je onder meer kijken op de websites van Booking.com, Chalet.nu en Interhome.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Kristiansand?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Kristiansand, tegen de laagste prijzen

Een goed en centraal gelegen plek om te verblijven is Radisson Blu Caledonien Hotel, gelegen aan de waterkant op een steenworp afstand van het centrum. Het 4-sterrenhotel heeft een restaurant, fitnesscentrum en SkyBar op de 13e verdieping met uitzicht over de stad. ► Boek een overnachting in Radisson Blu Caledonien Hotel vanaf € 106

Direct aan het stadsstrand ligt Scandic Hotel Kristiansand Bystranda, het nieuwste hotel van Kristiansand dat al goede reviews heeft. Het 3-sterrenhotel heeft 229 rookvrije kamers, een restaurant, bar, fitnesscentrum en winkel. Op warme dagen loop je met je handdoek zo naar het strand, maar op regenachtige en koude dagen kun je zwemmen in Aquarama (www.aquarama.no). Dit is een waterpark naast het hotel met zwembaden en waterattracties, waar je als hotelgast korting voor krijgt. ► Boek een overnachting in Scandic Hotel Kristiansand Bystranda vanaf € 96

Als je over eigen vervoer beschikt, is het Boen Gård Hotel een aanrader. Dit is een sfeervol 5-sterrenhotel dat is gevestigd in een statig landhuis, omringd door een prachtig landgoed met bomen en gazons. De geschiedenis van het landhuis gaat terug tot 1520 en eeuwenlang was het in bezit van rijke, machtige families. Het hotel heeft 18 grote en lichte kamers, verspreid over twee verdiepingen. Het hoog aangeschreven restaurant is voor 80 procent zelfvoorzienend, dus het meeste groente en fruit komt van de eigen moestuin, kruidentuin en boomgaard. Wilde zalm wordt uit de nabijgelegen rivier gehaald. Het hotel ligt ongeveer een half uur rijden ten noorden van Kristiansand. ► Boek een overnachting in Boen Gård Hotel vanaf € 192

Kristiansand hotel

Eten en drinken in Kristiansand

Een populaire plek voor eten en drinken is Fiskebrygga (de vismarkt), de voormalige vissershaven van Kristiansand waar de verse vangst aan wal werd gebracht. In de jaren negentig is het getransformeerd tot een toeristisch gebied met visrestaurants, cafés, winkels en boetiekjes. De houten huizen aan de kade zijn opgeknapt en prachtig rood en geel geverfd. Er is nog steeds een vismarkt waar je verse oesters, garnalen, mosselen en sint-jakobsschelpen kunt kopen.

Kristiansand vismarkt

Net als in andere plaatsen in Noorwegen heeft Kristiansand een levendige koffiecultuur, met een overvloed aan leuke koffietentjes en bakkerijen in het centrum. Probeer bijvoorbeeld de kleine koffiebar Camillo Bastrup aan de Markens gate, de belangrijkste voetgangersstraat van de stad. Het café is onderdeel van Dampbageriet – of Dampen zoals de locals het noemen – de oudste bakkerij van Kristiansand die al sinds 1862 bestaat (www.dampbageriet.no).

Je mag Kristiansand niet verlaten zonder een pølser te proberen – varkensworst gegarneerd met mosterd, ketchup en gedroogde uien. Bij Snadderkiosken (www.snadderkiosken.no) serveren ze deze lokale specialiteit al meer dan 65 jaar, dus ze weten wat ze doen.

Reizen naar Kristiansand

Kristiansand ligt in het uiterste zuiden van Noorwegen en kun je bereiken per vliegtuig, auto, veerboot en bus. De stad heeft een eigen luchthaven, Kristiansand Kjevik Airport (KRS), 16 kilometer ten noordoosten van het centrum. Met KLM kun je de meeste dagen van de week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Kristiansand vliegen, een vlucht van anderhalf uur. Een vliegticket is te koop vanaf € 147. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Kristiansand

Ook kun je met je eigen auto vanuit Nederland naar Kristiansand reizen, waarbij je door Denemarken rijdt. Er vaart een ferry van de Deense havenstad Hirtshals naar Kristiansand, een overtocht van zo’n 3 uur en 15 minuten. Je kunt ook een snellere catamaran nemen die er 2 uur en 15 minuten over doet. Vanaf Amsterdam is het minstens 9½ uur rijden naar Hirtshals (967 kilometer). ► Boek hier je ticket voor de ferry van Hirtshals naar Kristiansand

Per bus is Kristiansand te bereiken vanuit Stavanger (circa 4 uur) en de hoofdstad Oslo (4½ uur). Voor de dienstregeling en tickets kun je kijken op de websites van de Noorse busmaatschappijen NOR-WAY (www.nor-way.no) en Vybuss (www.vybuss.no).

Voor meer informatie over wat te doen in Kristiansand kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitsorlandet.com

Voor het laatst bijgewerkt op 14 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Kristiansand, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Paulo Miguel Costa/Shutterstock.com; Lillian Tveit/Shutterstock.com; Dyreparken; Visit Sørlandet/Adam Read/Jorun Jenssen/Terje Rakke; Kilden/Jon Petter Thorsen; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam