Noorwegen met Voigt Travel

Wat te doen in Trondheim, Noorwegen: 10 tips!

Trondheim wat te doenTrondheim was ooit de oude hoofdstad van de Vikingen, maar is nu een van de bruisendste steden van Noorwegen. Hier kom je voor hippe koffietentjes, kleurrijke pakhuizen en een food scene om je vingers bij af te likken. Trondheim is de hightech-hoofdstad van Noorwegen en de twee na grootste stad van het land, waar de tienduizenden studenten altijd garantstaan voor een energieke sfeer.

Dat is alleen al genoeg reden om Trondheim mee te nemen tijdens een rondreis in het land, maar er is veel meer te doen en te zien. Bezoek er de imposante kathedraal, een van de grootste van Scandinavië, die symbool staat voor het luisterrijke verleden van de stad. Trondheim was tot 1217 de hoofdstad van Noorwegen en eeuwenlang zijn de Noorse koningen er gekroond. Als muziekliefhebber heb je liefst twee musea om uit te kiezen, voor zeldzame violen of opzwepende rock.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Trondheim?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Trondheim

Fiets door de schilderachtige wijk Bakklandet, bewonder de Noorse kroonjuwelen en laat je culinair verwennen in een van de Michelin-restaurants. Door dagelijkse KLM-vluchten is Trondheim ook ideaal voor een stedentrip, als je eens een andere stad wilt ontdekken dan Oslo of Bergen. Wil je een bezoek brengen aan deze levenslustige havenstad aan de Noorse westkust? Hier vind je 10 tips wat te doen in Trondheim!

Dwaal door de oude wijk Bakklandet

Begin je bezoek aan Trondheim met een wandeling door Bakklandet, een schattige wijk aan de oostkant van de Nidelva-rivier dat aanvoelt als een dorp. Het is de meest sfeervolle buurt van de stad met kleurrijke oude houten huizen, smalle geplaveide straatjes, boetiekjes, designerwinkels, galerieën en restaurants. Breng een middag door in een van de vele koffietentjes of huur een fiets om de wijk te ontdekken.

Trondheim huizen

Er is zelfs een fietslift (Trampe), de eerste ter wereld, om fietsers een steile heuvel op te helpen. Veel van de houten huizen in Bakklandet diende in de 17e eeuw als pakhuizen voor kooplieden en ambachtslieden. Aan de kant van de rivier staan nog enkele huizen op palen. Het is een geluk dat deze charmante wijk nog bestaat, want in de jaren ’60 bestonden er plannen om dwars door Bakklandet een autoweg aan te leggen. Protesten van studenten en architecten hebben dat verhinderd.

Bewonder de Kathedraal van Nidaros

In het hart van Trondheim staat de imposante Kathedraal van Nidaros, de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het is de belangrijkste kerk van Noorwegen en de meest noordelijke gotische middeleeuwse kathedraal ter wereld. De kerk is gebouwd tussen 1070 en 1300, maar voortdurend zijn er restauraties aan de gang.

Trondheim kathedraal

Volgens een lokale legende zal Trondheim getroffen worden door een modderstroom en zal de kathedraal wegzakken in een fjord als het werk echt helemaal af is. De werkzaamheden zullen dus ‘voor de eeuwigheid’ doorgaan… Sinds de opening is de kathedraal een belangrijke Europese pelgrimsbestemming en het is traditioneel de plek waar de Noorse koningen worden gekroond.

Bewonder de prachtige glas-in-loodramen en de duizenden sculpturen en ornamenten in de gevel, die de kathedraal een mysterieuze uitstraling geven. Voor boeiende verhalen over de geschiedenis kun je deelnemen aan een rondleiding. In de zomermaanden kun je de 172 treden van de kerktoren beklimmen voor een spectaculair uitzicht over Trondheim en omgeving. Adres: Kongsgårdsgata 2, 7013 Trondheim, Noorwegen. Website: www.nidarosdomen.no

Wandel over de oude stadsbrug

Maak in Trondheim in ieder geval even een wandeling over de Gamle Bybro, de oudste stadsbrug over de Nidelva-rivier die het stadscentrum met Bakklandet verbindt. Al in 1681 werd er een brug op deze plek gebouwd. Aan beide einden van de brug stond een wachtershuisje en een accijnshuis. Het accijnshuis aan de westkant staat nog overeind en is nu in gebruik als kleuterschool.

Trondheim brug

In 1861 werd de nieuwe brug gebouwd met de karakteristieke rode bogen. De Gamle Bybro is inmiddels een icoon geworden van de stad Trondheim en heeft als bijnaam ‘Portaal van Geluk’. Het is nu vooral een plek om Instagrammable kiekjes te maken van de houten beschilderde huizen in Bakklandet. Het is een voetgangers- en fietsbrug, dus je kunt ook fietsend de rivier oversteken.

Picknicken bij het Kristiansten Fort

Op een heuvel in het oosten van Trondheim staat het robuuste Kristiansten Fort (Kristiansten Festning), sinds 1681 het wagend oog van de stad. De vesting werd gebouwd om aanvallen door Zweden te weerstaan, en dat is 1718 met succes gelukt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beleefde het fort echter een grimmige tijd toen de nazi’s er 23 Noorse verzetslieden executeerden.

Trondheim fort

Nu zit er een gratis toegankelijk museum over de geschiedenis van het fort, maar de inspannende klim naar de heuvel is ook de moeite waard om te genieten van het geweldige uitzicht. In de zomer zit het groene park rond de vesting vol met locals die chillen of picknicken. Lunchen of koffie drinken kan ook in Restaurant Kommandanten, direct naast het fort. Adres: Kristianstensbakken 60, 7014 Trondheim, Noorwegen. Website: www.forsvarsbygg.no

Bezoek het Stiftsgården-paleis

Als de Noorse royals een bezoek brengen aan Trondheim, nemen ze hun intrek in het Stiftsgården-paleis. Dit is het grootste houten gebouw van Scandinavië en sinds 1906 de officiële residentie van de Noorse koninklijke familie. Het barokke paleis met 140 kamers werd gebouwd tussen 1774 en 1778.

Het was oorspronkelijk een gigantisch herenhuis voor de steenrijke weduwe Cecilie Christine Schøller uit Trondheim, wier man haar een fortuin had nagelaten. In de zomermaanden zijn delen van het paleis open voor publiek. Dan kun je de ingetogen elegantie van de belangrijkste zalen bewonderen, ingericht met antieke meubels, kunstwerken en porseleinen serviezen. Adres: Munkegata 23, 7011 Trondheim, Noorwegen. Website: www.nkim.no

Beleef rock in het Rockheim Museum

Liefhebbers van rock ‘n roll komen aan hun trekken in het Rockheim Museum, een vrij nieuw museum dat in 2010 is geopend. Dit is het nationale museum voor pop- en rockmuziek van Noorwegen dat artiesten en hun muziek vanaf de jaren ’50 belicht. Er is een tentoonstelling over de Noorse muziekgeschiedenis, maar je kunt er ook veel zelf doen. Je kunt er elektrische gitaar leren spelen, als dj je eigen hiphop-tracks mixen, zingen, dansen, graffiti op een muur spuiten en drums en keyboards uitproberen.

Trondheim Rockheim

Het is een interactief museum met veel touchscreens, multimedia en videoclips. Ook het museumgebouw zelf springt in het oog. Het is gevestigd in een opgeknapte graanschuur uit 1918 met een enorme glazen box op het dak. Ledverlichting brengt het tot leven met veranderende kleuren en patronen. Het museum bevindt zich in de haven van Trondheim en heeft een restaurant op de 5e verdieping voor het uitzicht. Adres: Brattørkaia 14, 7010 Trondheim, Noorwegen. Website: www.rockheim.no

Maak een uitstapje naar het eiland Munkholmen

Zo’n 2 kilometer voor de haven van Trondheim ligt het eilandje Munkholmen, dat een eeuwenlange geschiedenis achter de rug heeft. Al in de tijd van de Vikingen werd het gebruikt voor openbare executies. Rond het jaar 1000 werd er een klooster gebouwd, dat in de 17e eeuw dienst deed als fort en gevangenis. Talloze prominente personen zaten hier vast, met de Deense graaf Peter Griffenfeld (1635-1699) als bekendste gevangene. Wegens verraad bracht hij 18 jaar door op het eilandje.

Trondheim Munkholmen

In de zomer kun je de boot nemen naar Munkholmen en de resten van het fort bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven in het Engels. Voor inwoners van Trondheim is het eiland van mei tot en met september ook een populaire plek vanwege het zandstrand. Je kunt een bezoek aan het eiland eventueel combineren met een langere boottocht over de Nidelva-rivier. Beide veerboten vertrekken pal voor de vismarkt van Ravnkloa. Het is een leuk zomers uitstapje als je wat buiten Trondheim wilt doen. Website: www.munkholmen.no

Bezoek het Ringve Museum

Trondheim heeft iets met muziek, zo blijkt ook uit het Ringve Museum. Dit is het nationale museum voor muziek en muziekinstrumenten van Noorwegen dat een must is voor elke muziekliefhebber. Het museum heeft een verzameling van meer dan 2000 muziekinstrumenten uit de hele wereld, waaronder een Amati-viool uit 1612 en een Italiaans toetsinstrument uit 1600.

In de zomer worden rondleidingen gegeven door gidsen die zelf muzikant zijn en graag laten zien hoe bepaalde instrumenten klinken en werken. Het museum bevindt zich op een oud landgoed net buiten het stadscentrum van Trondheim en is omgeven door een prachtige botanische tuin. In Café Victoria, vernoemd naar de Russische oprichtster van het museum, kun je jezelf trakteren op koffie met taart. Adres: Lade alle 60, 7041 Trondheim, Noorwegen. Website: www.ringve.no

Aartsbisschoppelijk paleis

Vlakbij de kathedraal vind je het Aartsbisschoppelijk paleis (Erkebispegården), het oudste gebouw van zijn soort in Scandinavië en een van de best bewaarde paleizen van Europa. Er zitten tegenwoordig drie musea in het aartsbisschoppelijk paleis, maar als je krap in de tijd zit moet je naar de westvleugel gaan. Hier zijn de kroonjuwelen te zien van het duizend jaar oude Noorse vorstenhuis.

Het hoogtepunt is de kroon die koning Karel III Johan droeg bij zijn inhuldiging in 1818. Deze schitterende met edelstenen versierde kroon is later voor nog eens vier andere kroningen gebruikt. In de zuidvleugel vind je het museum van het aartsbisschoppelijk paleis met originele sculpturen en archeologische vondsten uit de Kathedraal van Nidaros. Verder vind je hier nog een legermuseum over de militaire geschiedenis van Trondheim, van de Vikingtijd tot de Tweede Wereldoorlog. Adres: Kongsgårdsgata 1B, 7013 Trondheim, Noorwegen. Website: www.nidarosdomen.no

Trøndelag Openluchtmuseum

Wil je wat doen met de kids in Trondheim? Neem ze mee naar naar Sverresborg Trøndelag Openluchtmuseum iets ten westen van de stad. In dit museum zijn zo’n 80 oude houten huizen uit de regio samengebracht vanaf de 18e eeuw, die laten zien hoe het leven in Noorwegen er vroeger uitzag. Er is een nagebouwd boerendorp met boerderijen en molens en een ‘stads’ gedeelte met een kruidenier, postkantoor en werkplaatsen voor ambachtslieden.

In het openluchtmuseum lopen in traditionele klederdracht gestoken medewerkers rond die demonstraties geven. Mis zeker niet de boerderij Detlistua, al is het maar omdat Disney World in Florida het heeft nagebouwd. Het museum ligt in een schilderachtige omgeving rond de ruïnes van het kasteel van koning Sverre, het oudste middeleeuwse kasteel van Noorwegen. Je hebt er een weids uitzicht over de omgeving. Bekijk ook het programma in de zomer, als er concerten en theatervoorstellingen plaatsvinden. Adres: Sverresborg Alle 13, 7020 Trondheim, Noorwegen. Website: www.sverresborg.no

Wat te doen in Trondheim: praktische tips

Overnachten in Trondheim

De beste plek om te overnachten in Trondheim is ongetwijfeld het schitterende Britannia Hotel, lid van de prestigieuze Leading Hotels of the World. Het luxe 5-sterrenhotel bestaat al sinds 1870 en is sindsdien de favoriete slaapplek van royals, beroemdheden en hoogwaardigheidsbekleders. Onder anderen de Noorse koningen, de Britse koningin Elizabeth, Jay-Z en Beyoncé hebben hier de nacht doorgebracht. Het hotel heeft zes restaurants, waaronder Speilsalen dat bekroond is met een Michelin-ster. Er zijn 246 kamers, waaronder 11 luxe suites, en er is een grote spa en een binnenzwembad. ► Boek een overnachting in Britannia Hotel vanaf € 266

Trondheim hotel

Wil je de dag graag smakelijk beginnen? Kies dan voor het Scandic Nidelven Hotel, gelegen in het centrum van Trondheim aan de Nidelva-rivier. Het hotel is al 13 keer bekroond voor het beste hotelontbijt van Noorwegen! Er wordt continu geïnvesteerd om de kwaliteit van de ochtendmaaltijd een tandje op te schroeven. Nieuw de laatste jaren zijn een barista-bar en een veganistisch ontbijtbuffet. Het ontbijt is bovendien bij de prijs inbegrepen als je slaapt in dit 4-sterrenhotel. ► Boek een overnachting in het Scandic Nidelven Hotel vanaf € 122

Voor budgetreizigers is het Chesterfield Hotel een goede keuze. Het is een betaalbaar 3-sterrenhotel op een geweldige locatie midden in het centrum van Trondheim, op 200 meter van het Centraal Station en vlakbij winkelstraten. Hier moet je ook zijn als je houdt van een nostalgische hotelinrichting, met enorme leren sofa’s in de lobby. In dit hotel is het wat warmer en gezelliger dan de meeste steriele ultramoderne hotels waar Scandinavië bekend om staat. ► Boek een overnachting in het Chesterfield Hotel vanaf € 79

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Trondheim?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Trondheim, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Trondheim

Voor culinaire fijnproevers is het smullen geblazen in Trondheim. De stad staat bekend als de gastronomische hoofdstad van Noorwegen waar de Scandinavische keuken zo ongeveer is uitgevonden. In 2022 draagt Trondheim de titel als European Region of Gastronomy.

Voor een verfijnd avondje uit kun je terecht in drie Michelin-restaurants. In het luxe hotel Britannia zit Restaurant Speilsalen (www.britannia.no), letterlijk vertaald ‘de zaal van de spiegels’. Het wordt geleid door Christopher Davidsen, ooit uitgeroepen tot beste chef-kok ter wereld. De andere twee sterrenrestaurants zijn Credo (www.restaurantcredo.no) en FAGN (www.fagn.no). Allebei zijn ze gespecialiseerd in de moderne Nordic cuisine.

Net als in heel Scandinavië is de koffiecultuur een belangrijk onderdeel in het leven van de Trondheimers. Koffietentjes zijn er volop, maar de locals zijn vooral trots op Dromedar (www.dromedar.no). Dit is een lokale koffieketen met meerdere vestigingen in de stad.

Trondheim terras

Echte lekkerbekken moeten het Trøndelag Food Festival (www.matriketmidt.no) eind juli/begin augustus in hun agenda zetten. Het is een van de beste food festivals ter wereld, waar je kunt proeven bij meer dan 200 lokale voedselproducenten.

Reizen naar Trondheim

Trondheim ligt aan de westkust van Noorwegen in de provincie Trøndelag, zo’n 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Oslo. Je kunt de stad bereiken per vliegtuig, trein, bus en auto. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Trondheim, een vlucht van 2 uur en 15 minuten. Een vliegticket is te koop vanaf € 170. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Trondheim

Internationale vluchten komen aan op Trondheim Airport Værnes (TRD). Het vliegveld ligt ongeveer 20 kilometer ten oosten van Trondheim. Met de snelbus Værnes-Ekspressen (www.vaernesekspressen.no) reis je in een halfuur van de luchthaven naar het centrum. Je kunt ook een lokale trein nemen (35 minuten). Op het vliegveld zijn verschillende kantoren van autoverhuurbedrijven als je een auto wilt huren voor een langere vakantie in Noorwegen.

Onze tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Trondheim bij Sunny Cars

Trondheim is ook goed te bereiken per trein en bus vanuit andere steden in Noorwegen. De intercity vanuit Oslo duurt 6 uur en 45 minuten. Kijk voor de dienstregeling en tickets op de website van de Noorse spoorwegen: www.sj.no. Met de auto is het 7 uur rijden vanuit Oslo. De autorit vanuit Bergen is zo’n 10 uur – er is geen kustweg, dus je moet via het binnenland.

Voor meer informatie over wat te doen in Trondheim kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visittrondheim.no

Voor het laatst bijgewerkt op 8 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Trondheim, Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Martin Håndlykken/VisitNorway.com; CH/VisitNorway.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam