Koninklijk Paleis van Warschau, Polen

De beste bezienswaardigheden in Warschau

Koninklijk Paleis van WarschauHet Koninklijk Paleis van Warschau (Zamek Królewski) is stokoud, maar eigenlijk ook gloednieuw. Het kasteel is een van de beste voorbeelden van de geslaagde wederopbouw van de oude binnenstad na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorsprong van het paleis gaat terug tot de dertiende eeuw, toen er op de plek een houten toren en fort werden gebouwd. Toen Warschau in 1596 werd benoemd tot hoofdstad van Polen, werd het een grandioos koninklijk paleis voor de Poolse koningen. Nog later deed het dienst als presidentswoning en als parlementsgebouw.

In 1939 bombardeerden de Duitsers het Koninklijk Paleis van Warschau. De restanten die nog overeind stonden, werden opgeblazen in 1944. Tussen 1971 en 1984 werd het paleis weer herbouwd uit het overgebleven puin en tegen enorme kosten. Veel antieke meubels werden geschonken door de voormalige communistische vrienden Oost-Duitsland en de Sovjet-Unie. Gelukkig is ook een deel van de inrichting tijdens de oorlog bewaard gebleven op een geheime locatie.

Je kunt de trots van Warschau nu weer bezoeken en een rondleiding maken door de zalen en kamers van Poolse koningen, met aan de wanden schilderijen van belangrijke gebeurtenissen in de Poolse geschiedenis. De mooiste kamers zijn de rood-gouden Troonzaal en de indrukwekkende Balzaal met zijn spiegels en kroonluchters. Volgens een legende dwaalt er nog een geest rond in de zalen, de ‘witte dame’. Als je haar ziet verschijnen, dreigt er een ramp. De nabijgelegen kapel beschikt over een urn met het hart van de Poolse held en vrijheidsstrijder Tadeusz Kościuszko. Het Koninklijk Paleis van Warschau is op zondag gratis te bezoeken. Adres: Plac Zamkowy 4, 00-277 Warschau. Metrostation: Ratusz Arsenał. Website: www.zamek-krolewski.pl

Voor het laatst bijgewerkt op 18 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Koninklijk Paleis van Warschau in Polen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam