Bezienswaardigheden in Warschau, Polen

Warsaw Uprising Museum

Warsaw Uprising Museum in WarschauDe Opstand van Warschau in 1944 is waarschijnlijk de belangrijkste gebeurtenis in de tragische geschiedenis van de stad. Tijdens de 63 dagen durende rebellie hebben de inwoners zich verzet tegen de nazi’s. Het Warsaw Uprising Museum toont de gevechten van dag tot dag en de daarop volgende capitulatie. Lees hier meer over het Warsaw Uprising Museum

Koninklijk Paleis van Warschau

Het Koninklijk Paleis van Warschau is stokoud, maar eigenlijk ook gloednieuw. Het kasteel is een van de beste voorbeelden van de geslaagde wederopbouw van de oude binnenstad na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorsprong van het paleis gaat terug tot de 13e eeuw, toen er op de plek een houten toren en fort werden gebouwd.

Koninklijk Paleis in Warschau

Na de oorlogsbombardementen van de Duitsers werd het paleis vanaf 1971 weer herbouwd uit het overgebleven puin en tegen enorme kosten. Je kunt de trots van Warschau nu weer bezoeken en een rondleiding maken door de zalen en kamers van Poolse koningen, met aan de wanden schilderijen van belangrijke gebeurtenissen in de Poolse geschiedenis.  ► Lees hier meer over het Koninklijk Paleis van Warschau

Ontdek de geschiedenis van het koninklijk kasteel in Warschau
Boek hier een skip-the-line rondleiding door het Koninklijk Paleis

Oude Marktplein

Het Oude Marktplein (Rynek Starego Miasta) vormt het hart van de historische binnenstad van Warschau. Rijk versierde 17e-eeuwse herenhuizen omringen dit charmante plein, dat al in de 13e eeuw werd aangelegd toen Warschau werd gesticht. Door de eeuwen heen vonden er markten en festiviteiten plaats, maar ook openbare executies. Misschien valt je op dat de ouderdom er niet aan af te zien is. Dat klopt, want tijdens de Tweede Wereldoorlog is het marktplein met de grond gelijk gemaakt door het Duitse leger. Na de oorlog zijn alle huizen nauwkeurig gereconstrueerd, waardoor je nu eigenlijk alleen maar replica’s ziet.

Warschau marktplein

Het marktplein is altijd een levendige plek met vele cafés, restaurants en souvenirwinkels. Ideaal om een terrasje te pakken en te luisteren naar het zachte geroezemoes van voorbijgangers. In de winter verandert het marktplein in een grote ijsbaan en vindt er een kerstmarkt plaats. In het midden van het plein zie je een fontein met een bronzen beeld van een zeemeermin, zwaaiend met zwaard en schild. Zij is sinds 1855 het symbool van Warschau, als de ‘bewaker’ die de stad tegen alle onheil moet beschermen. Ook vind je rondom het plein verschillende andere bezienswaardigheden, waaronder het Historisch Museum, het Literatuurmuseum en het Museum van Illusies.

Paleis van Cultuur en Wetenschap

Een van de populairste bezienswaardigheden is het Paleis van Cultuur en Wetenschap (Pałac Kultury i Nauki), een kolossaal gebouw dat je moeilijk over het hoofd kunt zien als je in Warschau bent. Met zijn 237 meter en 42 verdiepingen is dit het één na hoogste gebouw in de Poolse hoofdstad. De communistisch aandoende wolkenkrabber is in 1955 gebouwd op initiatief van dictator Jozef Stalin als ‘geschenk aan Polen van het Sovjet-volk’. Het Empire State Building in New York diende als voorbeeld voor het ontwerp, al heeft Stalin dat nooit willen toegeven.

Paleis van Cultuur en Wetenschap in Warschau

Het immense complex heeft meer dan 3300 kamers, waarvan de meeste conferentiefaciliteiten of kantoren zijn. Daarnaast herbergt het gebouw verschillende theaters, een bioscoop, twee musea, het VVV-kantoor en talloze bars, restaurants en cafés. Als concertzaal hebben hier vele beroemde artiesten opgetreden, waaronder The Rolling Stones in 1967. Je kunt de lift nemen naar de 30e verdieping voor het observatiedek, waar je een weids uitzicht hebt over Warschau. De lift brengt je in slechts 19 seconden naar boven. Adres: Plac Defilad 1, 00-901 Warschau, Polen. Website: www.pkin.pl

Voor het laatst bijgewerkt op 21 februari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Warschau, Polen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam