Wat te zien en te doen in Wroclaw, Polen: 10 tips!

Door Cindy Stechweij

Oost-Europa is flink aan populariteit aan het winnen onder toeristen. Dan hebben we het niet alleen over steden als Praag en Boedapest, maar juist over de wat minder bekende parels, zoals Novi Sad, Košice en Wroclaw. Alle drie ook nog eens benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Er is dan ook genoeg te zien en te doen in Wroclaw voor een paar leuke dagen. Deze stad wordt ook wel het Venetië van Polen genoemd, door zijn prachtige ligging aan de rivier de Oder, de meer dan 100 bruggen en de meer dan 12 eilanden waar de stad uit bestaat. Daar komt ook nog eens bij dat Wroclaw de belangrijkste historische stad van Silesia (plaatselijk bekend als ‘Śląsk‘) is, waardoor je een fijne combinatie hebt van romantiek en geschiedenis.

Maar behalve de romantiek en geschiedenis, staat Wroclaw vooral bekend om zijn kabouters (ja, echt), de vele parken, de kleurige huizen en gebouwen en de cultuur. Ook is Wroclaw een intellectuele hub wat veel studenten en de hierbij horende gezelligheid aantrekt. Een stedentrip naar Wroclaw in Polen is daarom absoluut het overwegen waard. We geven je 10 tips over wat er te zien en te doen is in Wroclaw.

Wil je de hoogtepunten van Wroclaw ontdekken met een gids?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Wroclaw

Wandel over het prachtige marktplein Rynek

Rynek is het hart van Wroclaw en met zijn middeleeuwse uitstraling wordt dit als een van de meest mooiste pleinen van Europa gezien. Na de Tweede Wereldoorlog is dit plein volledig opnieuw gebouwd, omdat het helemaal was verwoest. Wandel hier lekker rond, maak foto’s van alle gekleurde huizen en restaurants en zoek ook hier naar de kabouters. Adres: 50-029 Wroclaw, Polen.

Zoek de kabouters

Wroclaw staat bekend om de meer dan 300 kabouters die zich hebben gehuisvest in deze stad. Deze kabouters wonen hier niet alleen om architectuur- en kunstredenen. Toen Wroclaw nog bezet werd door de OEkrSSR (Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek) werden deze kabouters in de stad gezet als stil protest. De kabouters zijn sindsdien een symbool van de vrijheid in Wroclaw. Een middag op jacht naar kabouters is altijd een leuk idee.

Ervaar het normale leven in de markthal

De markthal van Wroclaw (Hala Targowa) is een imposant gebouw waar kooplieden hun goederen verkopen. Het is een mooie plek met meerdere verdiepingen en traditioneel interieur waar je de inwoners van Wroclaw hun dagelijkse boodschappen ziet doen. Met stalletjes die kaas, vlees en andere lekkernijen verkopen, kun je hier zelf ook het nodige proeven. Adres: Piaskowa 17, 50-359 Wrocław, Polen.

Eiland van de kathedralen

Wroclaw heeft zijn eigen eiland (Ostrów Tumski) dat volledig is gericht op alles wat met religie te maken heeft. De belangrijkste kathedraal van Wroclaw vind je hier, de Sint John de Baptist Kathedraal (Katedra św. Jana Chrzciciela). Ga hier tegen het einde van de middag heen wanneer het donker wordt. Als je geluk hebt, zie je dan namelijk dat ze de lantaarnpalen met de hand aansteken. Adres: Plac Katedralny 18, 50-329 Wrocław, Polen. Website: katedra.archidiecezja.wroc.pl

Verdwaal in het oudste deel van Wroclaw

In het oudste deel van Wroclaw vind je de mooiste architectuur, de meeste gekleurde huizen, verborgen straatjes, kerkjes en andere middeleeuwse stukken. Je voelt hier de geschiedenis en de prachtige omgeving maakt het een fijne buurt. Hier verdwalen en zonder plan rondlopen is de beste manier om te genieten van alles om je heen. Adres: Świętego Mikołaja, 50-127 Wrocław, Polen.

Bewonder het Monument van de Anonieme Voorbijganger

Het bijzondere Monument van de Anonieme Voorbijganger (Pomnik Anonimowego Przechodnia) is in Wroclaw geplaatst in 1977 door Jerzy Kalina als tijdelijk kunststuk, maar het staat er nog steeds. Aan de ene kant van de weg gaat een groep mensen de grond in en aan de andere kant van de weg komt deze groep er weer uit. Het is een bijzonder gezicht en er wordt veel geschreven over de betekenis hiervan, zonder dat de werkelijke betekenis bekend is. Adres: Piłsudskiego 56, 50-033 Wrocław, Polen.

De geschiedenis binnen de Panorama Racławicka

De Panorama Racławicka is geen uitkijkpunt zoals je misschien verwacht, maar een geschilderde weergave van de strijd om Raclawice. Dit schilderij leert je meer over de geschiedenis en de gebeurtenissen van deze tijd. Ook is deze bijzonder groot, met een hoogte van 15 meter en een lengte van 114 meter. Adres: Jana Ewangelisty Purkyniego 11, 50-155 Wrocław, Polen. Website: www.panoramaraclawicka.pl

Synagoge van de Witte Ooievaar

Wroclaw heeft in de Tweede Wereldoorlog veel Joden verloren. Om deze gebeurtenis te blijven herdenken en meer te begrijpen over wat er gebeurd is in Wroclaw, is het een aanrader om de Synagoge van de Witte Ooievaar (Synagoga Pod Białym Bocianem) te bezoeken. Tegenwoordig is deze buurt helemaal opgebloeid en kun je na je bezoek aan dit historische gebouw bijkomen in een van de vele trendy restaurantjes en barretjes. Adres: Pawła Włodkowica 7, 50-072 Wrocław, Polen.

Ga naar een voetbalwedstrijd

We kennen Wroclaw ook als de stad waar het EK Voetbal van 2012 werd gespeeld. Speciaal voor dit kampioenschap is het Wroclaw Stadion (Stadion Miejski) gebouwd. Dit stadion is enorm groot en er kunnen meer dan 42.000 supporters in. Ook als er geen wedstrijd is, is dit station een bezoek waard. Adres: Aleja Śląska 1, 54-118 Wrocław, Polen. Website: www.stadionwroclaw.pl

Bezoek de Honderdjarige Hal en andere musea

De Honderdjarige Hal (Hala Stulecia) is alleen door zijn naam een bezoek waard, toch? Het is een prachtig historisch gebouw dat tot de Unesco-wereldwonderen behoort. Tegenwoordig worden hier exposities, sportevenementen en concerten gehouden. Adres: Wystawowa 1, 51-618 Wrocław, Polen. Website: www.halastulecia.pl

Wroclaw heeft ook nog andere interessante gebouwen en musea, zoals het Koninklijk Paleis (Pałac Królewski), het Historisch Museum (Muzeum Historyczne) en het Nationaal Museum (Muzeum Narodowe). In deze musea leer je meer over de geschiedenis van Polen, van Wroclaw, en over hun kunst en manier van leven.

Wat te doen in Wroclaw: praktische tips

Wroclaw is een mooie en rustige bestemming waar genoeg te zien en te doen is. Hierbij ook nog wat praktische tips, dan komt het helemaal goed met je stedentrip.

Vervoer naar Wroclaw

Je vliegt vanaf Eindhoven rechtstreeks in zo’n 1,5 uur naar Wroclaw. Vlieg je vanaf Amsterdam, dan heb je vaak nog een tussenstop en doe je er ruim 4 uur over. Het vliegveld ligt op een klein uur van het centrum van Wroclaw en je kunt met de taxi of met het openbaar vervoer naar de stad. ► Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Wroclaw

Slapen in Wroclaw

De leukste wijk om een hotel te vinden in Wroclaw is de oudste buurt. Hier zit je lekker dicht bij alle bezienswaardigheden en leuke restaurantjes. De hotelprijzen zijn goedkoop vergeleken met andere steden in Europa, voor € 20 per nacht heb je al een goed hotel. ► Vind hier een goedkoop hotel of appartement in Wroclaw

Eten en drinken in Wroclaw

Er zijn genoeg plekken om lekker neer te ploffen en om de lokale gerechten en drankjes te proberen. Reserveren is vaak niet nodig, dus stap gewoon ergens binnen wanneer je dorst of trek hebt.

Overige tips voor een bezoek aan Wroclaw

De beste reistijd voor Wroclaw is mei, juni en september. Wroclaw heeft een landklimaat, waardoor het in de zomermaanden vaak erg heet is. Verder betaal je in Polen met de złoty – 10 złoty is zo’n € 2,23. ► Bestel Poolse zloty’s hier eenvoudig online

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Polen:

Tips voor een vakantie in Warschau

Warschau vakantieEen vakantie in Warschau beleef je op het kruispunt van Centraal-Europa waar de geschiedenis heel wat turbulente wendingen heeft gekend. De stad is als een pion op een schaakbord heen en weer geschud tussen Rijken en dynastieën, maar meer dan elke andere Europese stad wist Warschau zich altijd weer als een feniks uit de as te herrijzen. Lees hier meer over een vakantie in Warschau

Tips voor een vakantie in Krakau

Krakau vakantieEen vakantie in Krakau beleef je in de mooiste plaats van Polen, een stad die zo uit een sprookjesboek lijkt te zijn gevallen. Krakau heeft een van de best bewaarde historische binnensteden van Europa en in tegenstelling tot Warschau is het de Tweede Wereldoorlog grotendeels ongeschonden doorgekomen. Lees hier meer over een vakantie in Krakau

Wat te doen en te zien in Poznan

Poznan is een nog vrij onbekende stad in het westen van Polen, waar veel studenten te vinden zijn en het altijd gezellig druk is. Twee dingen zullen je altijd bijblijven als je Poznan bezoekt: de prachtig gekleurde huisjes en de croissants. Lees hier onze tips wat je kunt doen en zien in Poznan!

Over Cindy

Als freelance creatief schrijver, content strateeg en storyteller haal ik mijn inspiratie uit cultuur, natuur en nieuwe omgevingen. Ik reis naar de mooiste (en soms minder mooie) plekken om te kijken, te ervaren en om mezelf te blijven verwonderen. Of het nu in Ierland, Sri Lanka of Arizona is, elke plek leert me op een andere manier mijn inspiratie te vinden. Elke plek geeft mij iets om te leren. Meer weten over mij? Kijk op mijn LinkedIn-profiel.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Wroclaw, Polen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Neirfys; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam