Wat te zien en te doen in Košice, Slowakije: 10 tips!

Door Cindy Stechweij

Wil je een stad ontdekken waar nog vrij weinig toeristen heen gaan? Een stad met een rijke historie, een moderne twist en een fijne cultuur? Dan is Košice, de tweede stad van Slowakije, de ideale plek om jezelf een paar dagen onder te dompelen. Je loopt in een uur van de ene kant van deze stad naar de andere kant, waarbij je historische gebouwen, monumentale bouwwerken, veel groen, fonteinen en standbeelden ontdekt. Genoeg te zien en te doen in Košice.

Košice heeft ook nog eens een prachtige ligging aan de rivier de Hornad en ligt in een dal tussen de bergen Volovske en Slanske. Doordat Košice vlakbij de grens van Polen, Oekraïne en Hongarije ligt, staat deze stad bekend als de meest tolerante stad van Slowakije. Hier leefden eeuwenlang verschillende etnische groepen probleemloos naast en met elkaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de omgeving van Košice, die makkelijk te ontdekken is vanuit dagtripjes.

Ondanks dat Košice nog redelijk onbekend is onder toeristen, is dit een hele goede bestemming voor je volgende stedentrip. De Europese Raad heeft Košice niet voor niets uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2013. We geven je 10 tips over wat er te doen en te zien is in deze tweede stad van Slowakije!

Bezoek de grootste kerk van Slowakije

Breng een bezoek aan de Sint Elisabeth Kathedraal (Dóm svätej Alžbety), de grootste kerk van Slowakije en ook nog eens de meest oostelijke gotische kerk van Europa. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw, maar heeft de eeuwen daarna veel veranderingen ondergaan. Beklim nadat je de buitenkant hebt bewonderd de 160 trappen naar de toren. Hier geniet je naast de binnenkant van dit indrukwekkende gebouw van het prachtige uitzicht over Košice. Adres: Hlavná 30/54, 040 01 Košice, Slowakije. Entree: € 1,50. Website: www.dom.rimkat.sk

Bekijk de stadstoren en de kapel van Sint Michiel

Aan de voorkant van de Sint Elisabeth Kathedraal vind je de gerenoveerde stadstoren van Košice. Aan de achterkant van de kathedraal vind je de kapel van Sint Michiel. Beide zijn bekend als cultureel erfgoed van Slowakije en mooie historische monumenten. Zeker het bekijken waard dus.

Slenter over het Hlavné námestie plein van Košice

Het Hlavné námestie plein is het hart van Košice. Hier vind je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden, maar kom je ook in contact met de inwoners van Košice. Hier komen de locals namelijk ook graag en slenteren samen met de toeristen over dit plein. Niet gek, want het Hlavné námestie plein wordt gezien als een van de mooiste pleinen van Slowakije.

Bewonder de middeleeuwse stadsmuren van Košice

Ten zuiden van het Hlavné námestie plein vind je de oude stadsmuren van Košice. Je waant je hier direct in de middeleeuwen en je wordt omringd door geschiedenis. Ga ook vooral de kelder in, want hier vind je een reconstructie van de oude poort (Košická brána). Het meest bijzondere is nog wel dat deze kelder tegenwoordig wordt gebruikt om kunst te tonen en om concerten te houden. Adres: Košická 89/25, 054 01 Levoča, Slowakije. Entree: € 0,90.

Luister naar de zingende fontein

Wil je even bijkomen van alle indrukken en je voeten rust gunnen van het lopen? Plof neer op een van de vele bankjes en luister naar de zingende fontein (Spievajúca fontána). Ook vind je hier het staatstheater (Štátne divadlo), waardoor je er een prachtig uitzicht hebt van het theater en de fontein samen. Adres: Hlavná 32/58, 040 01 Košice, Slowakije.

Wandel door het historische hart van Košice

Het historische hart van Košice is het grootste historische centrum van Slowakije. Bewonder hier de mooie oude huizen en de gebouwen en drink of eet wat bij een van de vele restaurantjes die je hier vindt. Wandel ook door de schattige Ambachtsstraat (Ulička remesiel), met ateliers die middels traditioneel vakmanschap eeuwenoude kunstvormen in ere houden. Adres: Hlavná, 040 01 Košice, Slowakije.

Breng een bezoek aan een van de vele musea

Door de rijke geschiedenis van Košice kent deze stad veel interessante musea. Zoek bijvoorbeeld naar de 3000 gouden munten in het Oost-Slowaaks Museum (Východoslovenské múzeum). Entree tussen de € 1 en € 6. Adres: Hviezdoslavova 3, 040 01 Košice, Slowakije. Website: www.vsmuzeum.sk

Of leer meer over de geschiedenis van Slowakije in het Slowaaks Technisch Museum (Slovenské technické múzeum), de Oost-Slowaakse Galerie (Východoslovenská galéria) of het Vojtech Löffler Museum, waar je meer dan 2000 schilderijen, sculpturen, keramieken voorwerpen en andere kunstwerken kunt bewonderen. Ben je meer geïnteresseerd in moderne kunst? Bezoek dan het Cultuurpark (Kasárne).

Slowaaks Technisch Museum, entree tussen de € 4 en € 7 euro. Adres: Hlavná 88, 040 01 Košice-Staré Mesto-Košice, Slowakije.  Website: www.stm-ke.sk

Oost-Slowaakse Galerie, entree € 3. Adres: Hlavná 110/27, 040 01 Košice, Slowakije. Website: www.vsg.sk

Vojtech Löffler Museum, maandag gesloten, entree gratis. Adres: Alžbetina 20, 040 01 Staré Mesto, Slowakije. Website: www.lofflermuzeum.sk

Bewonder de muurschilderingen van Košice

Er zijn zo’n 30 muurschilderingen te vinden in Košice en dit aantal blijft groeien. Košice kent namelijk een actieve street art groep van zowel lokale als internationale artiesten die elk jaar nieuwe muurschilderingen proberen te maken. Street Art Communication is de organisatie achter deze kunst en via hen kom je meer te weten hierover en waar je de muurschilderingen vindt. Website: www.pyecka.com

Ren een van de oudste marathons van de wereld

De oudste marathon van Europa en de een na oudste ter wereld vindt plaats in Košice. Elke eerste zondag van oktober wordt deze marathon gelopen en heel Košice leeft mee. Hou je niet van rennen, maar wil je hier wel iets van mee krijgen? Bezoek dan het standbeeld van de marathonloper, dat speciaal is geplaatst ter herinnering aan deze oude vredesmarathon. Adres: Námestie Maratónu mieru 2, 040 01 Košice, Slowakije.

Ontdek de natuur rondom Košice

Wil je ook iets zien en doen buiten Košice? Dat kan heel goed, want Košice is een goede uitvalsbasis om de omgeving te leren kennen. Een uur rijden van Košice vandaan ligt bijvoorbeeld het Tokaj gebied, dat bekend staat om zijn goede wijnen en relaxte omgevingen.

Wil je ook een actieve dag? Ga dan naar het zogeheten Slowaaks Paradijs (Narodný park Slovenský raj), het nationaal park met veel ondergrondse gangen, grotten, natuur en dieren. Ook de Witte Vallei (Dolina Kežmarskej Bielej vody) is absoluut een aanrader. Hier vind je prachtige watervallen en ijsgrotten.

Wat te doen in Košice: praktische tips

Košice is een mooie en rustige bestemming in Oost-Europa waar genoeg te zien en te doen is. Houd ook rekening met deze praktische tips, dan komt het helemaal goed met je stedentrip.

Vervoer naar Košice

Košice is vanuit Nederland wat moeilijker te bereiken met het vliegtuig, maar er zijn genoeg opties om er te komen. Vanuit Bratislava en Boedapest zijn er treinen die in 5 uur en 3 uur via een mooie route naar Košice rijden. Een mooie gelegenheid om op deze manier nog meer te zien van Slowakije. Een eerste klas treinticket kost circa € 35.

Slapen in Košice

Het leukste is om in het historische centrum van Košice te slapen, zodat je overal lekker dichtbij zit. Het voordeel van een stedentrip naar Košice is dat de hotels goedkoop zijn. Zo vind je goede hotels al voor € 20 per nacht of echt luxe hotels voor € 40 euro per nacht. ► Vind hier een voordelig hotel in Košice

Eten en drinken in Košice

Rondom het Hlavné námestie plein vind je leuke tentjes om te eten en te drinken. Struin daarom vooral lekker rond en plof ergens neer wanneer je trek of dorst hebt. Restaurants als Primi, Villa Regia, Le Colonial, Camelot and Med Malina staan goed aangeschreven. Probeer ook het nationale gerecht Vyprazany syr, dit is vergelijkbaar met onze kaassoufflé

Overige tips

De beste reistijd voor Košice is mei, juni en september. Omdat Košice een landklimaat heeft, zijn de zomermaanden vaak erg heet. Ook regent het het meest in de zomer. Verder heeft Slowakije gewoon de euro, dus dat is lekker makkelijk.

Over Cindy

Als freelance creatief schrijver, content strateeg en storyteller haal ik mijn inspiratie uit cultuur, natuur en nieuwe omgevingen. Ik reis naar de mooiste (en soms minder mooie) plekken om te kijken, te ervaren en om mezelf te blijven verwonderen. Of het nu in Ierland, Sri Lanka of Arizona is, elke plek leert me op een andere manier mijn inspiratie te vinden. Elke plek geeft mij iets om te leren. Meer weten over mij? Kijk op mijn LinkedIn-profiel.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Košice, Slowakije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Depositphotos.com; Wikimedia Commons; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam