Portugal autohuur

Tips voor een rondreis door Portugal

Een rondreis is de beste manier om de schoonheid van Portugal te ontdekken. Het is een van de oudste landen van Europa met een schat aan tradities, een trotse maritieme geschiedenis en een enorm veelzijdig landschap. Portugal is gezegend met groene bergen, een goudkleurig platteland, prachtige rivierdalen en kilometerslange zonnige stranden.

Met een fly drive Portugal kun je zelf je route uitstippelen en met eigen ogen zien waar het land mee gezegend is. Rij met je huurauto langs ruige kliffen en door schilderachtige heuvels en relaxte middeleeuwse dorpjes. Ontdek in je eigen tempo de drie f’s (fado, futebol en fátima) waar Portugal gek van is en kom erachter dat het moeilijk is om ongelukkig te worden in het land.

Portugal is een rechthoekig land, maar dat maakt een rondreis niet minder makkelijk J Begin in het noorden, en eindig in het zuiden. Wil je een rondreis maken in Portugal? Met deze vijf tips mis je niets van de hoogtepunten!

Porto

Begin je fly drive in het noordelijke Porto, de tweede stad van Portugal waar je vanuit Nederland makkelijk naartoe kunt vliegen. Porto is een van de kleurrijkste steden van het land met kronkelende, nauwe steegjes die aflopen in de richting van de Douro-rivier. Bezoek de indrukwekkende kathedraal, ga shoppen in hippe vintage winkels en bezoek een van de beroemde wijnhuizen voor een glaasje Port.

Vanuit Porto kun je het noorden van Portugal verkennen, dat voelt als een reis terug in de tijd. Het is een regio waar elke berg en elk gebouw zijn eigen geschiedenis heeft. Je ziet er Keltische nederzettingen, middeleeuwse kastelen en burchten die op bergen torenen. Bezoek de wijngaarden van de Douro-vallei en probeer de gastronomische hoogstandjes. Elk dorp heeft wel een eigen specialiteit.

Coimbra en centraal Portugal

Zak iets af naar het zuiden voor een bezoek aan Coimbra, lange tijd het culturele en intellectuele centrum van Portugal. Bezoek er de oudste universiteit van het land (gesticht in 1290) en geniet van de serene stilte in de Biblioteca Joanina, een van de mooiste bibliotheken ter wereld. In de regio vind je ook het bedevaartsoord Fátima, het ‘Lourdes’ van Portugal waar je je kunt verwonderen over grootschalige religieuze vieringen.

Wil je weg van de drukte, rij dan naar Monsanto, vlakbij de Spaanse grens. Dit wordt het ‘meest Portugese dorp van Portugal’ genoemd, al zou je dat niet zeggen als het plaatsje binnen rijdt. Het is een levend museum met huizen die tussen gigantische rotsblokken liggen ingeklemd en smalle straatjes langs steile hellingen.

Lissabon en omgeving

Tijdens een rondreis door Portugal mag een bezoek aan de hoofdstad Lissabon natuurlijk niet ontbreken. Het is de meest kosmopolitische stad van het land waar je kunt ronddwalen in de nauwe straatjes van de barrios en met een trammetje uit de jaren ’30 langs monumenten, tuinen en bezienswaardigheden kunt slingeren. Reserveer een plek in een parkeergarage of parkeer je auto in Sintra en neem de trein naar Lissabon (40 minuten).

Sintra is namelijk ook een van de hoogtepunten van Portugal, een romantische plek met sprookjesachtige paleizen, prachtige kastelen, koninklijke retraites en charmante huizen met rode pannendaken. Het geelkleurige Palácio da Pena is een van de mooiste kastelen van Europa, dat doet denken aan Kasteel Neuschwanstein in Duitsland.

Alentejo

Laat de drukte van Lissabon achter je en vervolg je rondreis in Alentejo, een van de minst toeristische streken van Portugal. Hier wacht je een ontspannen ritme, waar je kunt toeren tussen heuvelachtige zonnebloemvelden met kurkeiken en olijfbomen. Bergdorpen kijken uit op kalme rivieren die naar de kust stromen.

Bezoek het natuurpark Costa Vicentina, het park met de grootste kustlijn van Europa waar het toerisme nog ver weg is. Alentejo heeft ook twee steden die een plek hebben op de Werelderfgoedlijst van Unesco: Elvas en Evora. Het zijn mooie Romeinse steden met middeleeuwse stadsmuren en oude tempels. Alleen al Evora heeft 4000 historische gebouwen.

Algarve

Beëindig je rondreis in Portugal in de Algarve, de zuidelijke streek die bekend is om haar stranden, feesten en golfbanen. Er zijn vele badplaatsen waar je kunt chillen aan de rand van het zwembad, je handdoek uit kunt rollen op het zand en een duik kunt nemen in de Atlantische Oceaan. Met het zonnige mediterrane klimaat, de goede restaurants en de traditionele witte dorpjes is het niet verwonderlijk dat de Algarve zo populair is in Portugal. Er is voor ieder wat wils: je kunt je terugtrekken op een ‘onontdekt’ strandje dat verscholen ligt achter een klif, of het uitbundige nachtleven verkennen in het kuststadje Lagos.

Lever de huurauto in op de luchthaven van Faro. Elke dag vertrekken hiervandaan vele vluchten naar Nederland. Maar stap niet in het vliegtuig voordat je in het oude centrum van Faro hebt gewandeld en bij een banketbakker een zakje Dom Rodrigo’s hebt gescoord. Met deze lokale lekkernij met amandel hou je zoete herinneringen aan je rondreis in Portugal.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een rondreis door Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam