Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon, Portugal

De beste bezienswaardigheden in Lissabon

Mosteiro dos Jeronimos in LissabonEen van de mooiste monumenten van Lissabon is het Mosteiro dos Jerónimos – oftewel het Hiëronymietenklooster. Het klooster wordt al sinds mensenheugenis in verband gebracht met zeevaarders en ontdekkingsreizigers. Het werd in 1502 gebouwd in opdracht van koning Manuel I ter ere van Vasco da Gama’s epische reis naar India in 1498, die als eerste rond Afrika wist te varen. Het klooster verrees op de plek waar Da Gama zijn laatste nacht doorbracht voordat hij aan zijn reis naar het Verre Oosten begon. De bouw werd vooral gefinancierd door de opbrengst van de specerijen die Vasco da Gama uit India meebracht.

Het klooster is opgetrokken uit kalksteen en gebouwd in de zogeheten Manuelstijl – vernoemd naar koning Manuel- met uitbundige architecturale versieringen die verwijzen naar de zee, de scheepvaart en ontdekkingsreizen. Unesco plaatste het Mosteiro dos Jerónimos in 1983 op de Werelderfgoedlijst omdat het klooster een prachtig voorbeeld is van Portugese kunst. In de Santa Mariakerk in het klooster staat de graftombe van Vasco da Gama (1468-1524). Ook Luís de Camões, beschouwd als de beste dichter van Portugal, en enkele Portugese koningen liggen hier begraven. Het klooster van de Hiëronymieten staat bij de ingang van de haven van Lissabon in de wijk Belém, vlakbij de Toren van Belém. Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Adres: Praça do Império 1400-206 Lissabon. Website: www.mosteirojeronimos.pt

Mosteiro dos Jeronimos klooster in Lissabon

Voor het laatst bijgewerkt op 10 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon, Portugal, dan kun je laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam