Openbaar vervoer in Lissabon, Portugal

In Lissabon is het handig om gebruik te maken van het openbaar vervoer, gezien de vele heuvels en best wel steile straatjes. Het is een leuke stad om te wandelen, maar soms is het ontspannend om even gebruik te maken van de tram of de metro. De hoofdstad van Portugal heeft een uitgebreid openbaar vervoer-netwerk dat de hele regio bestrijkt, tot populaire buitenplaatsen als Cascais, Estoril en Sintra aan toe.

Het openbaar vervoer in Lissabon is redelijk efficiënt en betrouwbaar en goedkoper dan in de meeste andere Europese steden. Je kunt gebruikmaken van de metro, de tram, de bus, de regionale trein en de kabeltram. Ook zijn er een paar veerdiensten. Populair bij toeristen zijn de antieke nostalgische trams die door de smalle straatjes jakkeren. De metro is de makkelijkste en snelste manier om van de ene naar de andere plek te komen.

Lissabon kent drie vervoersbedrijven: Carris (www.carris.pt) is het bedrijf dat de trams, bussen en kabeltrams runt. De onderneming Metro Lisboa (www.metrolisboa.pt) exploiteert de metrolijnen. Het netwerk van regionale treinen wordt verzorgd door de Portugese spoorwegmaatschappij Comboios de Portugal (www.cp.pt).

Kopen van kaartjes voor openbaar vervoer Lissabon

Voor het gebruik van het openbaar vervoer in Lissabon moet je een zogeheten Viva Viagem Card kopen voor € 0,50 (tarief in 2019). Dat is een magnetische (anonieme) kaart die je kunt opladen en waar je een saldo of specifiek soort ticket op kunt zetten. De kaart staat ook wel bekend als 7 Colinas Card en is één jaar geldig.

Elke reiziger heeft een eigen kaart nodig, dus je kunt niet meereizen op de kaart van een ander. Je kunt de kaart gebruiken voor al het openbaar vervoer, dus zowel de metro, de tram, de bus, de kabeltram als de regionale treinen.

Je kunt de Viva Viagem Card kopen bij kaartautomaten, bij loketten op alle metrostations en bij sommige tabakswinkels. Bij het kopen van de kaart kies je meteen een soort ticket. Een enkeltje kost € 1,50 en die kun je 60 minuten lang gebruiken. Als je vaker gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Lissabon, is het handiger een dagkaart te kopen voor 24 uur (prijs € 6,40 voor metro, tram, bus en kabelbaan, tarief 2019).

Bij een automaat kun je betalen met contant geld of met een creditcard (Visa of MasterCard). Bewaar het bonnetje van de aankoop, dat heb je mogelijk nodig als de magneetkaart hapert bij het inchecken bij de poortjes. Je kunt beter niet zwartrijden in Lissabon, want controles komen voor. Zonder geldig kaartje riskeer je een boete die kan variëren van € 140 tot meer dan € 200.

Voor een stedentrip van een paar dagen kun je de Lisboa Card aanschaffen, waarmee je tijd en geld bespaart. De Lisboa Card is geldig voor 24, 48 of 72 uur. Hiermee kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Lissabon en je krijgt toegang tot zo’n 26 musea en attracties. Je kunt deze kaart ook gebruiken voor de regionale treinen naar Cascais en Sintra. ► Bestel hier online de Lisboa Card

Reizen met de metro in Lissabon

De metro is de makkelijkste en snelste manier om je te verplaatsen in Lissabon. De eerste metro begon te rijden in 1959 en sindsdien is het netwerk geleidelijk uitgebreid. De metrorijtuigen zijn modern en hebben airconditioning. De metrostations zijn veilig en schoon en soms prachtig versierd met azulejo’s (traditionele Portugese tegeltjes). Ze zijn op straat te herkennen aan de rode hoofdletter ‘M‘. De Portugese hoofdstad heeft 56 metrostations en vier metrolijnen, die worden aangeduid met kleuren:

  • Blauwe lijn: Amadora este – Baixa Chiado
  • Gele lijn: Odivales – Rato
  • Groene lijn: Cais do Sodré – Telheiras
  • Rode lijn: São Sebastião – Aeroporto (luchthaven)

De metro’s rijden tussen 06.30 uur in de ochtend en 01.00 uur ‘s nachts. Overdag komen ze rond de 5 minuten, ‘s avonds rijden ze om de 10 minuten. Hou er rekening mee dat het erg druk kan zijn tijdens de spitsuren en tijdens wedstrijddagen van voetbalclubs Benfica en Sporting Lissabon. Wees alert op zakkenrollers in de metro van Lissabon. Het nadeel van de metro is dat niet alle wijken van de stad worden bediend. Zo rijdt er geen metro in de historische wijk Belém.

Reizen met de tram in Lissabon

De tram is in Lissabon een van de belangrijkste middelen van vervoer, maar ook een van de populairste toeristische attracties. De gele vintage trammetjes die zich sinds 1901 voortbewegen door de oude straten, zijn wereldberoemd. Je kunt er mooie foto’s van maken en deze oude houten trams geven Lissabon een authentiek sfeertje.

Vooral in de zomermaanden zijn deze nostalgische trams erg vol met toeristen, waardoor je er nauwelijks nog bij kunt. Om de drukte te vermijden, kun je het beste vroeg in de ochtend of in de avond de tram pakken. In de oude historische wijken is de tram echter het enige middel van vervoer. Trams rijden van circa 05.30 uur in de ochtend tot 22.00 of 23.00 uur in de avond.

Er zijn zes tramlijnen in Lissabon, waarvan tramlijn 28E de meest nostalgische is. Deze tram verbindt het Castelo de São Jorge en Bairro Alto en doorkruist verschillende pittoreske wijken gedurende de tramrit van 10 kilometer, waaronder Graça, Mouraria, Alfama, Baixa , Chiado, Madragoa en Bairro Alto. Duizenden toeristen nemen deze tram elke dag.

Een andere populaire en veel gebruikte tramroute is 15E, van Praça da Figueira naar Jardim de Algés. Het is een handige route omdat je hiermee van het oude centrum naar Belém kunt reizen. Dit is een moderne tram, voorzien van airconditioning. Op beide drukke tramlijnen zijn zakkenrollers actief, dus hou je bezittingen goed in de gaten.

Reizen met de bus in Lissabon

Met de bus kun je in buurten en wijken komen waar geen metro rijdt. Lissabon heeft een omvangrijk netwerk met 80 verschillende buslijnen en een vloot van 600 stadsbussen. De meeste bussen rijden tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 21.00 uur ‘s avonds, al zijn er ook paar buslijnen die je tot middernacht kunt gebruiken. Buslijnen 201 tot en met 210 zijn nachtbussen (Rede da Madrugada).

Een handige buslijn is de Aerobús, die vanaf de luchthaven naar het centrum van Lissabon rijdt. Er zijn twee routes, naar Praça do Comércio en naar het financiële district van de stad. De Aerobús rijdt tussen 07.00 en 23.00 uur en aan boord is wifi en ruimte voor je bagage. Voor een overzicht van alle buslijnen kun je kijken op de website van Carris: www.carris.pt

De bussen zijn best comfortabel, al houden ze zich niet altijd aan de dienstregeling. Een bus kan zo 20 minuten vertraging oplopen als een straat is geblokkeerd door een vrachtwagen die wordt uitgeladen. Als je per se ergens op tijd moet zijn, kun je beter een bus eerder nemen.

Reizen met de kabeltram in Lissabon

Tussen 1884 en 1893 werden in Lissabon drie kabeltrams gebouwd, zodat inwoners en toeristen minder moeite moesten doen om de lange steile hellingen te beklimmen. Ze zijn allemaal ontworpen door de Portugese ingenieur Raoul Mesnier de Ponsard.

De gele kabeltrams zijn inmiddels ook een karakteristiek onderdeel van de Portugese hoofdstad en daarmee een bekende toeristische attractie. Locals gebruiken de kabeltrams vrijwel niet meer, met uitzondering van mensen die moeilijk ter been zijn. In Lissabon kun je de volgende drie kabeltrams gebruiken:

Elevador do Lavra
Elevador do Lavra werd ingehuldigd in 1884 en is de oudste kabeltram van Lissabon. Het verbindt de straten Câmara Pestana en Largo da Anunciada, die loodrecht op Avenida da Liberdade loopt.

Elevador da Glória
De bekendste en meest populaire van de drie kabeltrams is de Elevador da Glória. Het verbindt het Restauradores-plein met de Rua San Pedro de Alcántara in Bairro Alto. Boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over Lissabon. Deze kabeltram werd in 1885 in gebruik genomen.

Elevador da Bica
Elevador da Bica rijdt door de Rua da Bica de Duarte Belo, tussen Rua de São Paulo en Largo do Calhariz. Het is een smalle straat met huizen aan beide kanten. Deze kabeltram rijdt sinds 1892. Aanvankelijk gebeurde dat door waterkracht: door het vullen en legen van een watertank. In 1912 werd begonnen met elektrische aandrijving.

Naast de kabeltrams kun je gebruikmaken van Elevador de Santa Justa om geen trappen te hoeven lopen. Dit is een prachtige smeedijzeren lift van 45 meter hoog, en de snelste manier om van de Baixa-wijk naar de wijk Bairro Alto te komen. Je stapt in aan de Rua Santa Justa.

De lift is geopend in 1902 en gebouwd in dezelfde stijl als de Eiffeltoren in Parijs. Ook de Elevador de Santa Justa is een belangrijke toeristische attractie. Merkwaardig genoeg kunnen er 20 mensen mee naar boven, en maar 15 mensen met de lift naar beneden. Je kunt deze lift eigenlijk geen openbaar vervoer noemen, maar toch kun je hiervoor de Viva Viagem Card gebruiken. Een los retourticket kopen is eveneens mogelijk, maar daar ben je veel meer geld voor kwijt.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het openbaar vervoer in Lissabon, Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/matfron; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam