Portugal autohuur

Tips voor een vakantie in Porto, Portugal

Door Bente van Gameren

Portugal, het land van Lissabon, de Algarve, de Azoren en één stad die zeker niet overgeslagen mag worden: Porto! Waar de kleine straatjes in elkaar overlopen, richting de rivier of richting een van de mooie uitkijkpunten.

Porto ligt ruim 300 kilometer boven Lissabon en is naast de hoofdstad de op één na grootste stad van Portugal. Deze havenstad in het noordwesten van Portugal is er zeker eentje voor op je bucketlist, lees hieronder waarom…

Bezienswaardigheden en activiteiten in Porto

Jardins do Palácio do Cristal

Dit park bestaat uit een aantal prachtige tuinen met een prachtig uitzicht. Not just a park, maar veel meer dan dat! Het paleis zelf is inmiddels vervangen voor een paviljoen dat gebruikt wordt voor onder andere optredens.

De kade van Porto

Wandel langs de kade en bewonder de brede Douro met haar vele bootjes en roeiers. Je kunt hier prima in het zonnetje zitten met een boek en een kopje koffie of een wijntje.

Centro Português de Fotografia

Deze oude gevangenis is een indrukwekkend project om eens te bekijken. Voor niks kom je al binnen en kun je het bijzondere gebouw bewonderen. Naast het gebouw neem je ook een kijkje in de echte wereld van gevangenissen in Portugal door de fototentoonstelling die daar wordt gehouden. Bijzonder en zeker een aanrader!

Steek de stad over via de Ponte Luis I

Hij is niet te missen! De, in 1886 geopende, indrukwekkende brug van Porto. Een zekere must tijdens je bezoek aan Porto is het bewandelen van dit stalen kunstwerk. Je kunt zowel vanaf de kade van Porto onderlangs de brug over, maar je kunt ook eerst naar boven wandelen en genieten van een bijzonder uitzicht vanaf de brug.

Shoppen in Porto

Ook kun je in Porto heel wat uurtjes rond dwarrelen in de shopstraten en de buitenwijken. Overal vind je verschillende winkeltjes, met ieder zijn eigen karakter. Van oude hippe vintage winkels tot aan prachtige, moderne designershops. Je vindt het er allemaal! De bekende, in drukwekkende boekenwinkel ‘Livraria Lello’ en zijn buurman zijn ook zeker een bezoekje waard.

Fietsend naar het strand

Porto op de fiets bezoeken is niet iets wat is aan te raden door de hoogteverschillen en de betegelde kleine straatjes. Wel kun je met de fiets naar het strand! Mooie strandjes vind je aan beide uiteinden van de Douro rivier. Een aantal befaamde strandjes zijn Praia da Forno, Praia do Molhe, Praia de Nossa Senhora da Guia en Praia da Luz. De stranden zijn ook met het openbaar vervoer te bereiken door bijvoorbeeld dat oude trammetje te pakken richting Passeio Alegre, loop nog een stukje verder en geniet in alle seizoenen van de ruige kust van Porto!

Praktische informatie over een vakantie in Porto

Eten en drinken in Porto

Porto staat natuurlijk bekend om haar port, die je het beste aan de overkant van de Douro rivier kunt proeven. Wanneer je je waant over de indrukwekkende brug kom je uit bij Vila Nova de Gaia, waar je kunt genieten van een van de vele soorten port. Zeker een must op deze citytrip.

Gelukkig kun je hiernaast ook genoeg hippe, antieke koffietentjes en leuke restaurants vinden. Dwaal eens door de straatjes rondom Rua do Almada en de wijken Vitoria en Cedofeita en vind hier de prachtige designershops met hun kleine cafeetjes.

Slapen in Porto

Tijdens je vakantie in Porto zijn er genoeg plekken om te slapen, waarbij hotels vaak goedkoper zijn dan in andere Europese steden. De laatste jaren zijn er enkele charmante en aantrekkelijke boutique hotels en guesthouses bijgekomen. Als je weinig budget hebt, is het Gallery Hostel een uitstekende keuze. Zoals de naam al aangeeft, heeft het hostel ook een kunstgalerie. Maar daarnaast worden er filmavonden georganiseerd en kun je gebruikmaken van een keuken en wasserette.

Vervoer in Porto

Vanaf de luchthaven is deze stad gemakkelijk te bereiken met de tram. Denk er van te voren wel even aan om een papieren ‘ov chipkaartje’ aan te schaffen waar je wat geld op zet. Lukt het niet? Vraag dan een van de vriendelijke Portugezen om je te helpen, als bedankje kun je ‘obrigado’ of ‘obrigada’ zeggen.

Porto kent wat heuveltjes, maar niet zo veel als Lissabon. Hier kun je dus prima te voet de stad verkennen. Wel leuk om het befaamde ‘gele trammetje’ te pakken, waardoor je een mooi beeld krijgt van de stad terwijl je uit het raampje van de tram tuurt.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Porto, Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Bente van Gameren; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam