Portugal autohuur

Wat te doen in Évora, Portugal: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Évora wat te doenIn het hart van de Alentejo, net boven de Algarve, ligt het prachtige stadje Évora. Dit historische pareltje in het zuiden van Portugal is omgeven door tarwevelden en wijn- en olijfgaarden, die bezaaid zijn met hunebedden uit het stenen tijdperk. Het oude centrum binnen de hoge stadsmuren met zijn witte huizen in een wirwar van steegjes, staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Évora was tot de 12e eeuw in handen van de Moren en werd officieel als stad gesticht door de Romeinen. In de 15e eeuw werd Évora de residentie van de Portugese koningen. Nu is het vooral een universiteitsstadje dat veel toeristen trekt. De witgekalkte huizen, afgezet met kleurbanden, zijn versierd met de typisch Portugese tegeltjes en smeedijzeren balkonnetjes. Dit type huizen heeft grote invloed gehad op de Portugese architectuur in Brazilië.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Évora?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Évora

Ga het stadje zeker aandoen, want het is de ideale uitvalsbasis om de mooie Alentejo te gaan ontdekken. Hier vind je 10 leuke tips wat doen in Évora!

Bewonder de Romeinse tempel

Een van de beroemdste monumenten van de stad is de Romeinse tempel, de Tempel van Diana. De tempel is in de eerste eeuw gebouwd ter ere van Keizer Augustus. Waarom de tempel dan vernoemd is naar de Godin van de Jacht is nog steeds niet duidelijk. Het is een wonderlijke blikvanger, zo midden tussen de witte huisjes. Hoewel er geen dak meer op zit en er een paar zuilen missen, is de tempel relatief goed bewaard gebleven. Ook dankzij het feit dat de muren in de middeleeuwen waren opgevuld om er een vesting van te maken.

Romeinse tempel in Évora

De tempel is door de eeuwen heen voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo diende deze als opslagplaats voor munitie, als bankkluis en in de 14e eeuw als slagerij. Loop er ook in de avond langs, er gaat iets mysterieus en krachtigs vanuit als de tempel verlicht is. Adres: Largo do Conde de Vila Flor, 7000-863 Évora, Portugal.

Ontdek de geschiedenis in het Évora Museum

Het Évora Museum was ooit het paleis van de gouverneurs en de bisschoppen. Tegenwoordig vind je hier prachtige collecties van Romeinse beeldhouwkunst, middeleeuwse kunstvoorwerpen en Portugese en Vlaamse schilderijen. Heel interessant om te zien is een reusachtige Romeinse zuil uit de 2e eeuw en een Moors raam. Het is zowel van buiten als van binnen een heel mooi gebouw, in de traditionele stijl van de Alentejo. Door het vele licht en de ruime opstelling is het een plezierig museum om doorheen te lopen. Zeker doen! Het museum is alle dagen geopend, behalve op maandag. Adres: Largo do Conde de Vila Flor, 7000-804 Évora, Portugal.

Pak een terrasje op Praça do Giraldo

Praça do Giraldo is een levendig marktplein en een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Wil je een praatje maken met de locals, grijp je kans op een terrasje of kom in het weekend naar de wekelijkse markt. Het rechthoekige plein is vernoemd naar Geraldo Sem-Pavor die in de 12e eeuw de Moren verdreef. Midden op het plein heb je een marmeren fontein die, naar verluidt, de stadsbron was van het water van het oude aquaduct. De acht waterstromen van de fontein verwijzen naar de acht straatjes die naar Praça do Giraldo leiden.

Évora marktplein

Op het plein hebben vroeger vele bloederige taferelen plaatsgevonden, zoals publiekelijke onthoofdingen en het straffen van ketters op de brandstapels. Nu doet het lieflijk aan. Het is goed toeven op een schaduwrijk terras met op de achtergrond het kletterende water van de fontein, de mooie witte gebouwen en de sierlijke arcades waar leuke boetiekjes en cafés onder zijn verstopt. Als je geluk hebt kun je genieten van een live concert in de schaduw van de Santo Antão kerk.

Griezelen in de Capela dos Ossos

De fascinerende Capela dos Ossos, letterlijk vertaald als de kapel van de beenderen, is onderdeel van de gotische São Franscico kerk. Het bevindt zich op de plek waar vroeger het slaapgedeelte was van de monniken. In deze lugubere kapel zijn de muren en zuilen op decoratieve wijze bekleed met 5000 menselijke schedels, afgewisseld met botten. Deze komen allemaal uit kerken en begraafplaatsen van de stad. Twee skeletten, waarvan een van een kind, bungelen aan een ketting.

Évora beenderenkapel

Het schaarse licht in de kapel maakt het geheel nog wat griezeliger. Naast de doodshoofden zie je religieuze beelden en afbeeldingen die verwijzen naar de dood. Het is niet gek dat dit een van de meest bezochte bezienswaardigheden is van Évora. Blijkbaar wordt niemand bang van de spreuk bij de ingang: Nós ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos (‘onze beenderen hier wachten op die van u’). Adres: Praça 1º de Maio 4, 7000-650 Évora, Portugal.

De pracht van de Kathedraal van Évora

Je kunt de kathedraal niet missen, want je ziet ‘m al van ver boven de stad uitsteken. De kathedraal, bekend onder de naam Sé de Évora, lijkt wel wat op een fort met zijn verweerde granieten buitenmuren en zijn torens in verschillende vormen. Het is een mix van stijlen waar meer dan een halve eeuw aan gebouwd is. De zijkanten van de ingang zijn versierd met beelden van de twaalf apostelen.

Évora kathedraal

De kathedraal is in het bezit van een van de oudste renaissance orgels van Europa en heeft in de schatkamer een klein museum met religieuze kunst en zilverwerk. Bekijk ook de mooie reeks van panelen met taferelen uit het leven van Maria. Bovenin een van de torens heb je schitterend zicht op de stad en het platteland. Adres: Largo do Marquês de Marialva, 7000-809 Évora, Portugal. Website: www.evoracathedral.com

Bewonder het kerkje Igreja da Misericórdia

Évora telt meer dan 20 kerken en kloosters. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te bezoeken, maar de Igreja da Misericórdia (Kerk van de Barmhartigheid) is er een die absoluut de moeite waard is. In tegenstelling tot de sobere buitenkant heeft het 16e-eeuwse kerkje een weelderig interieur. Het symboliseert de verrijking van de ziel (het interieur), en niet die van het lichaam (de buitenkant). Dit is typisch voor Portugese kerken uit die tijd.

Kerk van de Barmhartigheid in Évora

Het kerkje is rijkelijk versierd met verguld houtsnijwerk en blauwe azulejos, de traditionele Portugese tegeltjes. De tegeltjes op de muren dateren van begin 1800 en illustreren de zeven geestelijke gebaren van barmhartigheid, terwijl de schilderingen de zeven lichamelijke gebaren uitbeelden. Het altaar is een van mooiste uit de Portugese barok. Adres: Rua da Misericórdia 1, 7000-646 Évora, Portugal. Website: igrejadamisericordia.scmevora.pt

Genieten in het romantische stadspark

Vlakbij de Capela dos Ossos ligt het historische Jardim Público, een prachtig stadspark dat vroeger behoorde tot de tuinen van het Koninklijke Paleis. Van het paleis is alleen het 15e-eeuwse paviljoen Galeria das Damas overgebleven. Je komt nog meer monumenten tegen in dit bloemrijke park, zoals de overblijfselen van een middeleeuwse muur en de 19e-eeuwse Ruínas Fingidas, een soort nepruïne die is opgebouwd uit materialen van diverse ruïnes uit de stad.

Évora pauw

Een andere bezienswaardigheid is de muziekkapel waar nog veel concerten worden gegeven. Het is een heerlijke plek om rond te wandelen, te picknicken of wat te drinken op het schaduwrijke terras. Hou je broodjes wel goed in de gaten, want voor je het weet pikt een van de loslopende pauwen het van je bord. Je kunt in het park komen via de Rua da República of de Praça 1º de Maio.

Maak een fiets- en wandeltoer door Évora

Wil je wat actiefs doen in Évora? Maak een fiets- en wandeltoer met een gids en ontdek op een sportieve manier en in korte tijd al het moois van de stad en de omgeving. Omdat je met je fiets niet overal kunt komen, leg je ook een stuk af te voet. Je gaat wandelen langs de Aqueduto da Água de Prata door bossen en landerijen.

Évora fiets

Het ‘aquaduct van het zilveren water’ is een indrukwekkende constructie die sinds de oudheid water naar het marktplein bracht. Er is 9 kilometer aquaduct bewaard gebleven, de helft van wat het was. Dit aquaduct is uitgeroepen tot Portugees Nationaal Monument. Na een aangename wandeling laat de gids je het oude centrum op de fiets ontdekken, kriskras door de straatjes langs de mooiste monumenten. ► Boek hier een fietstour in Évora bij Baja Bikes

Breng een bezoek aan de Universiteit van Évora

De Universiteit van Évora bezit meerdere historische gebouwen die over de stad zijn verspreid. Een aanrader om te doen is een bezoek brengen aan het Colégio do Espírito Santo. In dit gebouw werd in 1559 de Universiteit van Évora opgericht door Kardinaal D. Henrique. Het heeft een vierkant binnenplein met een fontein dat omsloten is door een kloostergang met arcades en zuilen. Boven op de voorgevel van de oude kapel zie je een duif.

Évora universiteit

De duif staat niet alleen symbool voor de Heilige Geest, ook voor de universiteit. Zo kom je de duif tegen op alle gebouwen in de stad die tot de universiteit behoren. Neem zeker een kijkje in de meest prestigieuze zaal, de Sala dos Atos, versierd met decoratieve tegeltjes en in de oude kantine en bibliotheek. Het moet voelen als een voorrecht om in zo’n mooie historische universiteit te mogen studeren. Adres: Rua do Cardeal Rei 6, 7000-645 Évora, Portugal. Website: www.uevora.pt

Ambachtelijke souvenirs shoppen

Évora is een uitstekende bestemming om ambachtelijke souvenirs te shoppen. In de Alentejo is ambacht nog een groot goed, tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Neem de productie van koebellen, een traditie die op de werelderfgoedlijst staat. Het geluid van de bellen is nog steeds onmisbaar voor de herders op het land. Portugal is ook de grootste kurkproducent van de wereld en de meeste kurk komt uit de Alentejo.

Van dit materiaal worden allerlei voorwerpen, schoenen en tassen gemaakt. Net als van leer, waarvan je jachtkleding, laarzen en gebruiksvoorwerpen kunt vinden. Andere kunstnijverheid zijn potten en schalen van keramiek, quilts, kanten kleden en kleurrijke houten meubels. De meeste winkels vind je in Rua 5 de Outubro. Cadeau-ideeën genoeg, en ga ook wat inkopen doen van lokale wijn en olijfolie voor thuis.

Wat te doen in Évora: praktische tips!

Overnachten in Évora

Er zijn maar wat leuke adresjes om te overnachten binnen de stadsmuren, maar weet dat het lastig is om je auto te parkeren in de kleine straatjes. Je kunt je auto wel net buiten de stadsmuren kwijt op een van de grote parkeerplaatsen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Évora?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Évora, tegen de laagste prijzen

Als je in het centrum wilt verblijven, ga slapen in de oude olijfmolen Albergaria Do Calvário op 5 minuten lopen van het marktplein Praça do Giraldo. Of boek een kamer in het prachtige gerenoveerde 15e-eeuwse klooster Convento do Lóios, waar je slaapt in een van de cellen van de monniken en dineert in de kloostergang.

Évora kloosterhotel

Op 4 kilometer van het centrum heb je een ander historisch klooster waar je kunt slapen, het hotel en spa Convento do Espinheiro, met prachtige tuinen. Of overnacht in een familie-appartement of een romantische kamer in de landelijk gelegen Carrança Lounge, in de typische sfeer van de Alentejo, op 3 kilometer van de stad.

Reizen naar Évora

Je komt het snelst in Évora via Lissabon. Het is vanaf de Portugese hoofdstad zo’n anderhalf uur rijden, zowel met de auto als met de trein. De treinen vertrekken in Lissabon vanaf de stations Entrecampos, Gare do Oriente en Sete Rios. Een ticket kost zo’n € 12. Voor dezelfde prijs en reistijd rijden er vanaf Sete Rios ook dagelijks bussen naar Évora.

Évora trein

Je vliegt in 3 uur rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Lissabon met KLM, Transavia en de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP Air. Transavia vliegt ook op Faro, vandaaruit doe je er ongeveer 2 ½ uur over om in Évora te komen.

Vliegticket Transavia vanaf € 34 (enkele reis)Boek hier een vliegticket met Transavia naar Lissabon
Vliegticket KLM vanaf € 129 (retour)Boek hier een vliegticket met KLM naar Lissabon

Zowel op de luchthavens van Lissabon en Faro kun je een auto huren om Alentejo en Évora op eigen gelegenheid te ontdekken. Zit je in Lissabon en wil je alleen een dagtocht doen naar Évora? Een tour is makkelijk te boeken. ► Bekijk hier de beste tours en excursies naar Évora

Auto huren in Portugal zonder eigen risico en verborgen kosten?
Check hier de tarieven van een huurauto in Portugal bij Sunny Cars

Eten en drinken in Évora

De keuken en de wijnen van de Alentejo zijn al redenen genoeg om een bezoek te brengen aan Évora. Wil je de smaken van de streek proeven? Je vindt veel goede restaurants in het oude stadshart die traditionele gerechten serveren. In de Taberna Típica Quarta Feira in Rua do Inverno 16 eet je langzaam gegaard zwart varkensvlees, zo mals dat het van het bot valt.

Ben je vegetarisch? Proef de traditionele smaken van de Alentejo in restaurant Salsa Verde (www.salsa-verde.org), in Rua do Raimundo 93. Voor wat zoete lekkernijen moet je in de Pastelaria Conventual Pão de Rala zijn in Rua do Cicioso 47. De prachtig met azulejos gedecoreerde bakkerij verkoopt hemels gebak en kloosterkoeken en proef vooral de zoete citroen-amandelcake pão de rala. Iets wat je gewoon moet doen in Évora, we vergeven je zonden…

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Évora, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; S-F/Shutterstock.com; josera/Shutterstock.com; saiko3p/Shutterstock.com; Jacqueline Le Roux; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam