Staatsmuseum de Hermitage, Sint-Petersburg, Rusland

De beste bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

De Hermitage in Sint-Petersburg is een van de grootste musea ter wereld, met een collectie van liefst 3 miljoen kunstwerken. Het is ook een van de oudste en beroemdste musea ter wereld. De Russische tsarina Catharina de Grote (1729-1796) stichtte het museum in 1764 om haar imposante kunstverzameling in onder te brengen. Zij had een ongebreidelde drang om haar kunstbezit uit te breiden, dat begon met de aankoop van 225 schilderijen van een Berlijnse kunsthandelaar. Toen kwam meteen een flink aantal Hollandse meesters in Russisch bezit, met doeken van bekende schilders als Rembrandt, Frans Hals, Ferdinand Bol en Jan Steen. Bevangen door de kunstkoorts schafte ze later nog meer dan 10.000 tekeningen, prenten, sculpturen, zilveren en porseleinen objecten, meubels en bewerkte stenen aan.

In 1852 ging de Hermitage open voor het publiek. De kunstwerken worden getoond in vijf aaneengesloten monumentale gebouwen. Het belangrijkste gebouw is het voormalige Winterpaleis, ooit de officiële residentie van de tsaren van Rusland. Dit mint-groene Winterpaleis heeft 1500 kamers (en 1945 ramen), maar slechts een deel is toegankelijk. Naast de Hollandse meesters bevat de verzameling schilderijen van toonaangevende West-Europese kunstenaars als Michelangelo, Rubens, Van Dyck, Velázquez, Monet, Picasso en Matisse. Het Louvre Museum in Parijs heeft de Mona Lisa, maar de Hermitage heeft twee topwerken van Leonardo da Vinci: Madonna Benois en Madonna Litta. Er wordt wel gezegd dat de Hermitage van elke belangrijke Europese kunstenaar minstens één meesterwerk in huis heeft.

Maar het museum heeft ook talloze andere collecties: de grootste verzameling van oud goud uit Oost-Europa en West-Azië, een enorm assortiment van porselein en Fabergé-juwelen, objecten van glas en zilver uit het Russische keizerrijk, antieke wapens en harnassen, Egyptische mummies en voorwerpen uit de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid. Na de Russische Revolutie in 1917 werd het kunstbezit genationaliseerd en werden particuliere topwerken uit heel Rusland in de Hermitage ondergebracht. Indrukwekkend is ook het centrale trappenhuis, een kakofonie van vergulde fresco’s en decoraties met een ceremoniële trap die versierd is met granieten zuilen, klassieke beelden en prachtige marmeren balustrades.

Gezien de omvang is het uiteraard onmogelijk alles aan het publiek te tonen. De Hermitage heeft daarom ook vestigingen in Amsterdam, Londen, Las Vegas en het Italiaanse Ferrara, waar regelmatig tentoonstellingen worden georganiseerd met schatten uit het moedermuseum in Sint-Petersburg. In het museum zelf kun je natuurlijk ook niet alles zien in één dag. Er zijn meer dan 350 zalen en als je voor elk kunstwerk in de Hermitage één minuut stil zou staan, ben je 8 jaar bezig (en je moet dan 22 kilometer wandelen). Ter vergelijking: het Rijksmuseum in Amsterdam heeft 80 zalen. Je vindt de Hermitage in het hart van Sint-Petersburg, aan de rivier de Neva. Je kunt online kaartjes kopen, dat scheelt alvast wat tijd. Adres: Palace Square, 2, Sint-Petersburg, Rusland, 190000. Dichtstbijzijnde metrohaltes: Nevsky Prospekt / Gostiny Dvor. Website: www.hermitagemuseum.org

Voor het laatst bijgewerkt op 23 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam