Vakantie in Bratislava, Slowakije

Een vakantie in Bratislava beleef je in de enige hoofdstad ter wereld die aan twee landen grenst. Zowel Oostenrijk als Hongarije zijn de directe buren van de hoofdstad van Slowakije, en ook Wenen en Boedapest zijn niet ver weg. Maar hoewel deze ‘concullega’s’ misschien meer in huis hebben om over op te scheppen, mag je de schoonheid van Bratislava niet onderschatten. Deze charmante stad aan de Donau heeft genoeg bezienswaardigheden die een stedentrip meer dan waard maken.

De Slowaakse hoofdstad wordt gedomineerd door een wit sprookjeskasteel, dat uitkijkt over de oude stad. Hier kun je dwalen door geplaveide steegjes, genieten van een pivo (biertje) op een van de zonovergoten pleinen en je maag vullen met een verleidelijk taartje in één van de cafés. Met zijn barokke huizen en monumentale gebouwen is het historische centrum doordrenkt van geschiedenis. Al sinds de middeleeuwen trok Bratislava vriend en vijand aan, van de Kelten tot de Romeinen en de Slaven. De stad kwam vooral tot bloei in de 18e eeuw, toen Bratislava de hoofdstad was van het Hongaarse koninkrijk (en toen als Pressburg door het leven ging).

Vanaf de 20e eeuw braken donkere tijden aan. In 1918 kwam Bratislava in de schaduw te staan van het grotere Praag, dat als hoofdstad werd uitgeroepen van de nieuwe natie Tsjechoslowakije. Twintig jaar later werd de stad geannexeerd door nazi-Duitsland en werd Bratislava een populair doelwit voor bommen van de geallieerden. Onder het juk van het communisme kreeg de stad er de nodige Oostblok-architectuur bij.

Zoek je accommodatie voor je stedentrip naar Bratislava?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Bratislava

Na de onafhankelijkheid van Slowakije in 1993 kreeg de stad een nieuw elan en struikel je bijna over de vele hippe bars en cafés, die vooral buiten het toeristische centrum te vinden zijn. Het is Bratislava waard om over op te scheppen. Breng eens een bezoek aan deze stad waar je kunt lunchen in een UFO en te voet alles kunt afleggen, waar je ook vakantie viert in het centrum van Europa.

Bezienswaardigheden in Bratislava

Kasteel van Bratislava

Hét symbool van Bratislava en een van de bekendste bezienswaardigheden is het kasteel, dat al sinds de 9e eeuw de skyline van de stad domineert. Het sprookjesachtige witte kasteel pronkt op een 85e meter hoge heuvel en is bijna overal te zien. Op deze plek stond eerst een burcht, maar in de 10e eeuw werden er op de heuvel een stenen paleis en kerk gebouwd. Vanaf de 16e eeuw kreeg het kasteel koninklijke allure, toen verschillende machthebbers het paleis in de barok-, renaissance- en rococo-stijl lieten ombouwen en uitbreiden. In een van de vier torens werden vroeger de Hongaarse kroonjuwelen bewaard.

Een grote brand in mei 1811 veranderde het kasteel in een ruïne, waarna het bouwwerk anderhalve eeuw aan zijn lot is overgelaten. Tussen 1956 en 1968 is het kasteel grootschalig gerestaureerd om Bratislava haar icoon terug te geven. Nog steeds vinden er restauratiewerkzaamheden plaats. In het kasteel bevindt zich nu het geschiedenismuseum van het Slowaaks Nationaal Museum (www.snm.sk). Daar zie je onder meer een verzameling antieke meubels, beeldende kunst, klokken, glaswerk, porselein, keramiek, zilveren objecten en kleding, van de middeleeuwen tot nu.

Maar ook zonder het museum is het kasteel een bezoek waard tijdens je vakantie, alleen voor het uitzicht! In de verte kun je de Donau en Oostenrijk zien liggen. In juni 2016 is achter het kasteel ook een nieuwe barokke tuin geopend, die gratis toegankelijk is. Voor het museum moet je wel entree betalen. Je kunt het kasteel van Bratislava wandelend bereiken vanaf de oude stad of de bus nemen en uitstappen bij halte Zámocká. Vlakbij op Námestie Alexandra Dubčeka is een parkeergarage waar plek is voor 276 auto’s. Website: www.bratislava-hrad.sk

St. Martin’s kathedraal

In het westen van de oude stad vind je St. Martin’s kathedraal, die ingewijd is in 1452. De gotische kerk met zijn hoge glas-in-loodramen was tussen 1563 en 1830 het decor van de kroningen van Hongaarse vorsten en vorstinnen. Onder anderen de beroemde Maria Theresia van Oostenrijk werd hier gekroond. Bovenop de kerktoren zie je een vergulden replica van een kroon (van 150 kilo) die herinnert aan deze tijd. Onder de kerk liggen een crypte en catacomben die je kunt bezoeken. Adres: Rudnayovo námestie 1, 811 01 Bratislava, Slowakije. Website: dom.fara.sk

Primate Paleis

Het Primate Paleis (Primaciálny palác) is een van de mooiste classicistische gebouwen van Bratislava, dat tot 1996 dienstdeed als residentie van de president van Slowakije en nu het officiële woonhuis is van de burgemeester van Bratislava. Het paleis is gebouwd tussen 1778 en 1781 en beleefde zijn minute of fame in 1805, toen hier de Vrede van Pressburg werd ondertekend. Vertegenwoordigers van de Franse en Oostenrijkse keizers besloten vrede te sluiten na de overwinning van Napoleon in de Slag bij Austerlitz. Het grootste deel van de tweede verdieping is open voor publiek. Hier zie je zes unieke Engelse wandtapijten uit de 17e eeuw, antieke meubels en de elegante Spiegelzaal, de plek waar de handtekeningen werden gezet onder het vredesakkoord. Adres: Primaciálne námestie, Primaciálne nám. 494/2, 811 01 Bratislava-Staré Mesto, Slowakije.

Oude stadhuis van Bratislava

Vlakbij het Primate Paleis staat het oude stadhuis, herkenbaar aan de witte klokkentoren van 45 meter hoog. Het kijkt uit over Hlavné námestie, het centrale plein in de historische binnenstad van Bratislava. De oorsprong gaat terug tot de 14e eeuw, waarmee dit een van de oudste stenen gebouwen is dat nog overeind staat. Het raadhuis ontstond pas in de 15e eeuw door verschillende herenhuizen samen te voegen.

Bratislava oude stadhuis

De stadhuistoren kreeg in 1733 haar huidige barokke uiterlijk. Je kunt deze toren beklimmen voor een schitterend panoramisch uitzicht over de oude binnenstad. Het voormalige stadhuis biedt sinds 1868 onderdak aan her Stadsmuseum van Bratislava. Hiermee is dit een van de oudste musea van Slowakije. Tentoonstellingen geven een beeld van de geschiedenis van de Slowaakse hoofdstad, maar je kunt er ook antieke meubels van de gemeentelijke rechtbank bewonderen.

Bratislava stadsplein

In een torenmuur van het stadhuis is een kanonskogel ingemetseld ter herdenking van de aanval van Napoleon in 1809. De beruchte Franse keizer viel Bratislava toen binnen met talloze troepen en kanonnen. Op het plein voor het raadhuis staat de Maximiliaanfontein uit 1572, ook bekend als de Rolandfontein. Dit is de beroemdste fontein van Bratislava. Bovenop staat de ridder Maximiliaan met zijn rug naar het stadhuis. Volgens een lokale legende draait hij elk jaar op Nieuwjaarsdag zijn gezicht even om naar het stadhuis, klokslag om middernacht. Je kunt dit echter alleen waarnemen als je geboren en getogen bent in Bratislava, én een zuiver hart hebt… Adres: Hlavné námestie 501/1, 811 01 Staré Mesto, Slowakije. Website: www.muzeumbratislava.sk

Slavín oorlogsmonument

Op de top van de hoogste heuvel vind je het oorlogsmonument en een begraafplaats voor de bijna 7000 Sovjet-troepen die gedood zijn tijdens de bevrijding van Bratislava in 1945. Het enorme monument is gebouwd tussen 1957 en 1960 en is een boeiend voorbeeld van de stalinistische bouwstijl. Het bouwwerk is 39,1 meter hoog en bovenop is een standbeeld geplaatst van een Sovjet-soldaat die een vlag omhoog houdt. Op de nabijgelegen begraafplaats liggen de stoffelijke resten van 6845 Sovjet-soldaten. Het Slavín oorlogsmonument ligt in een chique wijk van de stad, net voorbij herenhuizen en ambassades. Veel mensen gaan hierheen voor het ultieme uitzicht over Bratislava. Adres: Pažického, 811 04 Bratislava, Slowakije.

UFO-toren

Bratislava heeft geen gebrek aan plekken voor het bewonderen van mooie vergezichten. Je kunt de Donau oversteken over de Most SNP-brug, de ‘Brug van de Slowaakse Nationale Opstand’. Deze brug werd in 1972 in gebruik genomen en is op zich al een fraai staaltje architectuur. Het is de langste tuibrug ter wereld met slechts één mast en één setje kabels om de boel bij elkaar te houden. De betonnen pyloon staat ook wel bekend als de ‘UFO-toren’. Bovenop, op een hoogte van 95 meter, bevindt zich in een observatiedek en een restaurant in de vorm van een vliegende schotel. Je kunt tot 100 kilometer ver kijken en het is de ideale plek om te genieten van de zonsondergang. De toren werd gezien als een technisch wonder bij de opening in 1972. Voor het restaurant is reserveren aanbevolen. Website: www.u-f-o.sk

St. Eliabethkerk (Blauwe Kerk)

De St. Elisabethkerk is een van de opvallendste kerken van Centraal-Europa, en vooral omdat-ie blauw is. De kerk is in 1910 gebouwd en in art nouveau-stijl ontworpen door Ödön Lechner (1845-1914), die ook wel de ‘Hongaarse Gaudí’ wordt genoemd. De muren zijn lichtblauw en wit geverfd, terwijl voor het dak geglazuurde blauwe tegels zijn gebruikt. Ook de kerkbanken binnen zijn blauw. Het lijkt net alsof de kerk uit een Disney-film is gestapt. De ‘Blauwe Kerk’ is een populaire plek voor trouwerijen en doopmissen. Je vindt de St. Elisabethkerk in het oostelijke deel van de oude stad. Adres: Bezručova 2534/2, 811 09 Bratislava, Slowakije. Website: modrykostol.fara.sk

Sint Michaëlspoort

De middeleeuwse Sint Michaëlspoort is de enige overgebleven stadspoort van Bratislava en een van de oudste gebouwen in de stad. De toren is gebouwd aan het begin van de 14e eeuw, samen met drie andere toegangspoorten. Tussen 1753 en 1758 kreeg het zijn barokke koperen dak. Op de top van de toren staat een standbeeld van de aartsengel Michaël, die een draak doodt. De 51 meter hoge toren heeft zeven verdiepingen en bovenop is een terras waar je een prachtig uitzicht hebt over Bratislava. Je kunt de toren beklimmen of een bezoek brengen aan het kleine wapenmuseum dat in de toren is gevestigd. De witte bakstenen stadspoort is niet te missen als je tijdens je vakantie in Bratislava wandelt. Voor de toren is een drukke straat met kleurrijke gebouwen, kleine winkels en cafés. Adres: Michalská 806/24, 811 03 Staré Mesto, Slowakije. Website: www.muzeum.bratislava.sk

Vakantie in Bratislava: praktische tips

Overnachten in Bratislava

De historische binnenstad van Bratislava, Staré Mesto genaamd, is een van de beste plekken om te overnachten. In de oude wijk bevind je je op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden. Ook is het gezellig met een overvloed aan restaurants, bars en winkels in de vele smalle straatjes. Je kunt er terecht in hotels in uiteenlopende prijsklassen, maar ook in hostels, bed & breakfasts en appartementen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Bratislava?
Reserveer hier een hotel of appartement in Bratislava, tegen de laagste prijzen

Heb je behoefte aan meer rust tijdens je stedentrip? Zoek dan accommodatie in Palisády, een exclusieve wijk in Bratislava die bekendstaat om zijn prachtige villa’s, ambassades en weelderige tuinen. Ook het presidentieel paleis bevindt zich in deze wijk, net ten westen gelegen van de oude binnenstad. Dit is een goede optie voor gezinnen en je kunt nog steeds te voet naar het centrum.

Radisson Blu Carlton Hotel

Als je nostalgisch bent aangelegd boek je een overnachting in het Radisson Blu Carlton Hotel, een van de beroemdste hotels van Bratislava. De geschiedenis van dit iconische hotel met de majestueuze gevel gaat terug tot de 13e eeuw, toen er op dezelfde plek een kleine herberg stond. Het huidige Carlton Hotel dateert uit 1912 en heeft talloze prominente gasten mogen ontvangen, onder wie Albert Einstein, Thomas Edinson, Theodore Roosevelt en David Beckham.

Carlton Hotel in Bratislava

Nog altijd is het 4-sterrenhotel geliefd bij gasten die willen genieten van de gastvrijheid van het personeel en de aantrekkelijke voorzieningen. De legendarische Mirror Bar is een populaire ontmoetingsplaats om te genieten van cocktails en in het Savoy Restaurant staan vakkundig bereide Slowaakse gerechten op de kaart. Je hebt de keuze uit 168 kamers en suites, met draadloos internet en verwarmde badkamervloeren. De ligging is uitstekend, in het hart van de oude binnenstad. Je bent zo bij de Donau als je een wandeling langs de rivieroever wilt maken. ► Boek overnachting in het Radisson Blu Carlton Hotel vanaf € 120

Voor meer informatie over een vakantie in Bratislava kun je kijken op de website van het officiële VVV-kantoor: www.visitbratislava.com

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bratislava, Slowakije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Bratislava Tourist Board; Pixabay; Flickr.com/Jorge Láscar; Booking.com; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam