Tips over reizen met de auto naar Slowakije

Reizen met de auto naar Slowakije is goed te doen. Als je op tijd van huis vertrekt, kun je na één volle dag autorijden in het westen van Slowakije zijn. Van Amsterdam naar de hoofdstad Bratislava is het zonder onderbrekingen 12 uur rijden, een afstand van ruim 1200 kilometer. Als je in het oosten van Slowakije moet zijn, ben je minimaal 15 uur aan het autorijden.

Het is dus relaxter om de autorit over twee dagen uit te smeren en onderweg in Duitsland te overnachten. Zeker in de zomervakantie heb je te maken met files en bovendien zal je op de autosnelwegen onderweg regelmatig wegwerkzaamheden tegenkomen.

Voor het westen van Slowakije zijn er twee mogelijke autoroutes. Je kunt reizen via het zuidelijk deel van Duitsland (op de snelweg A3 via Frankfurt en Regenburg) en via Oostenrijk, waarbij je voorbij Wenen de grens oversteekt naar Slowakije. Let er wel op dat je voor Oostenrijk een geldig Autobahnvignet nodig hebt. Lees hier meer over reizen met de auto in Oostenrijk

Een andere route loopt via het centrale deel van Duitsland (via Leipzig en Dresden) en via Tsjechië, waarbij je voorbij de Tsjechische stad Brno de grens oversteekt. Voor de snelwegen in Tsjechië moet je tol betalen, maar dat is niet heel duur. Lees hier meer over reizen met de auto naar Tsjechië

Voor het oostelijk deel van Slowakije kun je ook deze route nemen, maar je reist waarschijnlijk sneller via Polen. Voorbij de Duitse stad Dresden steek je de Poolse grens over en passeer je de Poolse steden Wrocław, Katowice en Krakau. Daarna is het nog een kort stukje naar Slowakije. Oók op de snelweg in Polen moet je tol betalen.

Je kunt dus niet met de auto naar Slowakije reizen zonder tol te betalen, tenzij je binnenweggetjes neemt. Dat is leuk voor een roadtrip, maar bepaald niet de snelste manier. En in Slowakije zelf moet je opnieuw tol betalen! Hieronder lees je daar meer over.

Autorijden in Slowakije

Autorijden in Slowakije is in het algemeen prima te doen, als je tenminste wat waakzaamheid betracht. Er zijn vier snelwegen in het land die in goede conditie zijn. Snelwegen beginnen met de letter D (Diaľnica). De belangrijkste snelweg is de D1 (of E50) van de hoofdstad Bratislava naar Poprad en Košice in het oosten van het land. Op sommige stukken van dit traject wordt nog gewerkt aan de bouw van de snelweg.

De meeste wegen in het land zijn echter tweebaanswegen, die meestal goed onderhouden zijn. ‘s Avonds zijn deze wegen schaars verlicht en ze kunnen behoorlijk bochtig zijn. Bij slecht weer zijn de verkeersborden en de bewegwijzering niet zo goed te zien. Tijdens de wintermaanden van november tot en met maart kan er flinke sneeuw vallen en op lokale wegen wordt de sneeuw amper geveegd.

Waar je het meeste rekening moet houden, is echter het gedrag van Slowaakse automobilisten. Je kunt te maken krijgen met bumperklevers, hardrijders en automobilisten die inhalen terwijl de manoeuvreerruimte gevaarlijk klein is. Wees op je hoede voor auto’s die je proberen in te halen en op tegemoetkomende voertuigen die aan het inhalen zijn. Blinde bochten en heuvels lijken een leuke uitdaging te zijn voor een alarmerend aantal Slowaken. Door riskante inhaalmanoeuvres is het aantal verkeersongevallen in Slowakije hoger dan in veel andere Europese landen.

Op onverlichte plattelandswegen moet je ook opletten op fietsers aan weerszijden van de weg. Ze hebben misschien geen reflectoren en kunnen donkere kleding dragen.

Tolvignet in Slowakije

De meeste snelwegen in Slowakije zijn tolwegen. Om daarvan gebruik te maken, moet je een tolvignet aanschaffen. Vroeger was dit een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit plakte, maar sinds 2016 koop je een elektronisch vignet. Dit e-vignet is verplicht voor personenauto’s, campers en bestelauto’s. Motorrijders hoeven geen tolvignet te kopen. Voor aanhangers is een apart e-vignet nodig als het gewicht in combinatie met de auto meer dan 3,5 ton bedraagt.

Het vignet is te koop voor een week (€ 10), voor een maand (€ 14) of voor een jaar (€ 50). Dit zijn de tarieven in 2018. Je kunt het e-tolvignet kopen bij automaten bij de grensovergangen en bij tankstations, postkantoren en sommige krantenkiosken. Je kunt het ook online aanschaffen via de website of een app van de Slowaakse instantie die belast is met het innen van de tol: www.eznamka.sk.

Het tolvignet is gekoppeld aan je kenteken, dus je moet je LPN (License Plate Number) invoeren. Je kunt betalen met een creditcard of een bankpas. Bij het huren van een auto in Slowakije is het raadzaam even bij het autoverhuurbedrijf te checken of het voertuig een e-vignet heeft.

Verkeersregels in Slowakije

Voor het autorijden in Slowakije moet je minstens 18 jaar zijn en een geldig rijbewijs hebben. Een Nederlands of Belgisch rijbewijs is voldoende. Neem ook je kentekenbewijs, de groene kaart en de verzekeringspapieren mee. Ook voor het huren van een auto geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Jonge bestuurders tot en met 25 jaar moeten mogelijk wel een toeslag betalen bij de autohuur.

Het is verplicht om je koplampen aan te hebben, ook overdag. Voor de bestuurder en alle passagiers – ook achterin – is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht. Het is verboden handsfree te bellen in de auto (ook al doet iedereen het om je heen). Kinderen onder de 12 jaar en kleiner dan 1,5 meter mogen niet voorin zitten. Ook handig om te weten: verkeer van rechts heeft altijd voorrang.

Verder dien je in je auto verplicht een veiligheidsvest (voor alle inzittenden), een gevarendriehoek en een verbanddoos te hebben liggen. Het is raadzaam ook een setje reservelampen en een brandblusser mee te nemen als je met de auto naar Slowakije gaat reizen.

Maximumsnelheid in Slowakije

In Slowakije gelden de volgende snelheidslimieten:

  • snelwegen: maximaal 130 kilometer per uur, minimumsnelheid is 80 kilometer per uur;
  • hoofdwegen: maximaal 90 kilometer per uur, minimumsnelheid is 65 kilometer per uur;
  • binnen de bebouwde kom: maximaal 50 of 60 kilometer per uur.

Er vinden regelmatig snelheidscontroles plaats, dus het is verstandig je aan de maximumsnelheden te houden (ook al lijken Slowaakse bestuurders daar niets van aan te trekken). De minimale boete bij een snelheidsovertreding is € 70. Je kunt een boete bij een politieagent ter plekke betalen met contant geld of een creditcard. Als hij het pinautomaat niet bij zich heeft en als je niet genoeg geld bij je hebt, kan de politie tijdelijk je rijbewijs afnemen.

Autorijden en alcohol in Slowakije

In Slowakije geldt een zero tolerance-beleid als het gaat om dronkenschap achter het stuur. Als je met de auto in het land gaat reizen, kun je beter alle drank laten staan. Er geldt een toegestaan alcoholpromillage van 0,0 procent, dus je mag niets gedronken hebben als je gaat autorijden.

Je riskeert een flinke boete als je wordt betrapt met alcohol achter het stuur. Er geldt een minimumboete van € 230 als je maar een klein beetje gedronken hebt. Bij een hoger promillage riskeer je een rijverbod, inname van je rijbewijs of een gevangenisstraf. Bij een botsing of een verkeersongeval neemt de politie standaard een blaastest af bij alle automobilisten, ongeacht degene die schuldig is.

Autorijden in de winter in Slowakije

Tijdens de wintermaanden van november tot en maart dien je rekening te houden met besneeuwde wegen. Het gebruik van winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter is verplicht wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als er voldoende sneeuw ligt om het wegdek te beschermen. Automobilisten moeten hun voertuigen sneeuw- en ijsvrij maken als ze de weg op gaan.

Op enkele wegen van het zuiden naar het noorden heb je te maken met bergpassen die door de sneeuw moeilijk begaanbaar kunnen zijn. Problematische bergpassen zijn Donovaly (Ružomberok – Banská Bystrica), Veľký Šturec (Martin – Banská Bystrica) en Čertovica (Liptovský Mikuláš – Brezno). Probeer deze bergpassen te vermijden in de winter.

Tanken in Slowakije

In Slowakije vind je tankstations langs de snelwegen en hoofdwegen, in steden, aan de rand van de steden en in sommige dorpen. Langs de snelwegen en in de grotere steden zijn benzinestations 24 uur per dag open. Je kunt veelal betalen met een creditcard.

In Slowakije vind je tankstations van grote internationale oliebedrijven als Shell en OMV. Slovnaft is een Slowaakse exploitant van tankstations, met meer dan 200 vestigingen in het land. Je kunt hier ook koffie en broodjes krijgen. Website: www.slovnaft.sk

Loodvrije Euro 95 (Natural 95/Eurosuper 95) en loodvrije Superplus 98 (Natural 98/Eurosuperplus 98) kun je overal krijgen. De benzine is een stuk goedkoper dan in Nederland en België. Diesel is ook op veel plekken verkrijgbaar. Voor een overzicht van tankstations met LPG kun je kijken op de website: www.mylpg.eu

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Slowakije:

Tips voor een vakantie in Bratislava

Bratislava is de enige hoofdstad ter wereld die aan twee landen grenst. Zowel Oostenrijk als Hongarije zijn de directe buren van de hoofdstad van Slowakije, waar een sprookjesachtig wit kasteel al eeuwenlang de skyline domineert. Lees hier meer over een vakantie in Bratislava

Tips voor een vakantie in Poprad

Poprad is de belangrijkste bestemming voor een skivakantie in Slowakije. De stad ligt aan de voet van het Tatragebergte, op de grens van Slowakije en Polen. In de bergen achter Poprad vind je moderne skiliften met verwarmde stoelen. Lees hier meer over een vakantie in Poprad

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Slowakije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Martin Hapl.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam