Tips voor een vakantie in Salta, Argentinië

Door Olivier Van Herck

Salta is een prachtige koloniale stad in het noordwesten van Argentinië. ‘Salta la Linda‘ – Salta de schone – is de bijnaam van deze stad, die vele Spaanse invloeden heeft en daarom erg Europees voelt. De stad ligt op 1100 meter hoogte in een gematigd klimaat en is heel het jaar goed te bezoeken. In de wintermaanden is het droger en af en toe wat frisser, terwijl het in de zomer warm is met een spatje regen.

Naast de koloniale gebouwen is vooral de prachtige omgeving van Salta het echte hoogtepunt. Een huurauto is de beste manier om de omgeving te ontdekken. Je hebt minimaal een week nodig om de hoogtepunten te zien zonder je te moeten haasten door de mooie landschappen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Salta

Koloniale centrum van Salta

Salta is misschien wel de meest Spaanse stad van Argentinië. In het historische centrum staan mooie koloniale gebouwen die stammen uit de 18e en 19e eeuw. De bekendste zijn de Iglesia San Fransico en de Cabildo, een achttiende eeuwse kathedraal, die aan de Plaza 9 de Julio ligt. Buiten het historische centrum is het iets minder fraai qua architectuur, maar daar vind je het lokale Argentijnse leven op straat.

Cerro San Bernardo

Salta ligt in een mooie groene vallei. Vanuit de Cerro San Bernardo heb je een mooi zicht op de stad die in de 20ste eeuw uitgegroeid is tot de zesde grootse stad van Argentinië. Je kunt naar boven met de teleférico, een moderne kabelbaan. Die vertrekt net buiten het historische centrum dichtbij de grote busterminal en kost 150 pesos ( ruim € 6) per persoon. Van daaruit heb je uitzicht over de stad en de groene heuvels die als de randen van een kom rond Salta liggen.

Cafayate

Zo’n 200 kilometer te zuiden van Salta ligt een van de mooiste wijnregio’s van Argentinië. Er wordt slechts een fractie van de wijn verbouwd in vergelijking met Mendoza, maar dat is net de charme van de kleine wijnboerderijen, bodegas, in deze streek. Voor een paar euro krijg je een rondleiding met een wijnproeverij en vaak krijg je de entree terug als je een flesje koopt. De route naar Cafayate is adembenemend en heel de dag rij je door de prachtige Quebrada de las Conchas.

Quebrada de Humahuaca

De Quebrada de Humahuaca is slechts een van de vele mooie routes in de Calchaquíes Vallei. De bijzondere kleurformaties van de rotsen in de kloof zijn adembenemend. De route begint in Purmamarca waar de Cerro de Siete Colores ligt en loopt ver door tot in het noorden. De dorpjes zijn authentiek en ademen de typische Andes cultuur uit met kleurrijke markten en onverharde straten. Een ander hoogtepunt is de Cerro de 14 Colores, maar hiervoor moet je stijgen tot boven 4000 meter over een smalle zandweg. Beneden aan de berg staan jeeps die je veel comfortabeler naar boven brengen.

Parque Nacional Los Cardones

Ten zuidwesten van Salta ligt het Parque Nacional los Cardones, vernoemd naar de ontelbare Cardones cactussen in het park. Ooit waren ze met uitsterven bedreigd omwille van de nuttige eigenschappen als constructiemateriaal. De route door het park stijgt tot boven 3000 meter met prachtige uitzichten op de valleien met cactussen. Het mooiste deel van het park gaat door de Valle Encantado waarbij de route klimt over een prachtige weg met haardspelbochten, de Cuesta del Obispo. Helemaal boven sta je op 3348 meter en heb je een waanzinnig uitzicht op de hele vallei.

Praktische informatie over een vakantie in Salta

Eten en drinken in Salta

Het noordwesten van Argentinië staat bekend om de beste empanadas, een gevuld deegbroodje, van het land. Jaarlijks zijn er wedstrijden voor de beste empanadas salteñas. Voor € 4 kun je een heel dozijn kopen bij kleine kraampjes langs de weg. De vulling is met kaas en ham, met kip of handgesneden rundsvlees.

Slapen in Salta

Hotels en hostels zijn er in overvloed in Salta. De meeste zijn geconcentreerd in het oude centrum en rond het busstation. Het noordwesten is de armste regio van Argentinië en de prijzen zijn een stuk lager dan in de rest van het land.

Vervoer naar Salta

Om in Salta te komen, moet je eerst via Buenos Aires reizen. Er zijn dagelijks vluchten vanuit Amsterdam naar de Argentijnse hoofdstad. Vanuit Buenos Aires is het twee uur vliegen naar Salta. Om de omgeving te verkennen tijdens je vakantie, is een huurauto de beste optie. In het historische centrum liggen alle verhuurbedrijven dicht bij elkaar. Zeker in de zomer is een auto met airco aan te raden.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Salta, Argentinië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier Van Herck; Flickr.com/N i c o_; Flickr.com/Rodrigo Soldon.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam