Booking Argentinië

Vakantie in Salta, Argentinië

Door Olivier Van Herck

Salta vakantieSalta is een prachtige koloniale stad in het noordwesten van Argentinië. ‘Salta la Linda‘ – Salta de schone – is de bijnaam van deze stad, die vele Spaanse invloeden heeft en daarom erg Europees voelt. De stad ligt op 1100 meter hoogte in een gematigd klimaat en is heel het jaar goed te bezoeken. In de wintermaanden is het droger en af en toe wat frisser, terwijl het in de zomer warm is met een spatje regen.

Naast de koloniale gebouwen is vooral de prachtige omgeving van Salta het echte hoogtepunt. Een huurauto is de beste manier om de omgeving te ontdekken. Je hebt minimaal een week nodig om de hoogtepunten te zien zonder je te moeten haasten door de mooie landschappen. Hier vind je 7 tips voor een vakantie in Salta!

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Salta?
Reserveer hier online een hotel of hostel in Salta

Bezienswaardigheden en wat te doen in Salta

Koloniale centrum van Salta

Salta is misschien wel de meest Spaanse stad van Argentinië. In het historische centrum staan mooie koloniale gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Vele daarvan zijn te vinden rondom Plaza 9 de Julio, het belangrijkste plein van de stad. Het is een statig plein met bankjes en palmbomen, omringd door historische gebouwen en geplaveide straatjes met winkels en cafés.

Salta stadsplein

In het midden van het plein staat een groot standbeeld van generaal Juan Antonio Álvarez de Arenales, dat is ingehuldigd in 1911. Hij was een strijder voor de onafhankelijkheid van Peru en werd in 1824 benoemd tot gouverneur van Salta. Buiten het historische centrum is het iets minder fraai qua architectuur, maar daar vind je het lokale Argentijnse leven op straat.

Wil je meer weten over bezienswaardigheden in Salta?
Boek hier een stadstour door Salta met een lokale gids

Kathedraal van Salta

Aan de noordkant van het plein staat de Kathedraal van Salta (Catedral Basílica de Salta), een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. De kerk ziet er sprookjesachtig uit met de lichtroze gevel, de twee torentjes, de kroonlijsten en de Korinthische zuilen. De kathedraal is voltooid in 1882, nadat een aardbeving een eerdere kerk had verwoest. Drie Italiaanse architecten ontwierpen de kerk, dus dat verklaart de Italiaanse barokke stijl.

Salta kathedraal

Je bent welkom om binnen te kijken en het prachtige interieur te bewonderen in de tinten goud, groen en blauw. De kathedraal herbergt ook de overblijfselen van generaal Martin Miguel de Güemes, een revolutionaire oorlogsheld die het noordwesten van Salta veroverde op de Spanjaarden begin 19e eeuw. Ben je hier in de tweede week van september? Dan kun je het Fiesta del Milagro (Festival van het Wonder) meemaken, een enorme processie van de kathedraal naar het Parque 20 de Febrero. Adres: España 558, A4400 Salta, Argentinië.

Archeologisch Museum van Salta

Neem zeker de tijd voor een bezoek aan het Museo de Arqueología de Alta Montaña (MAAM), een van de meest fascinerende musea van Argentinië. Dit museum is in 2004 geopend voor het tentoonstellen van de mummies van twee kinderen en een jonge vrouw uit de periode van de Inca’s. De drie lichamen werden in 1999 ontdekt op de hellingen van de 6793 meter hoge Llullaillaco-vulkaan.

Salta archeologisch museum

Die lichamen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven door de ijzige omstandigheden en de lage luchtvochtigheid. Daarmee behoren ze tot de best geconserveerde mummies ter wereld. Tevens zijn ze aangetroffen op de hoogste archeologische vindplaats ter wereld. Historici denken dat de kinderen zijn geofferd tijdens een vruchtbaarheidsceremonie.

In het archeologisch museum is telkens één mummie te zien in een luchtdichte glazen kast. Elke zes maanden wordt die verwisseld. Daarnaast zie je beeldjes en andere rituele grafvoorwerpen waarmee de kinderen werden begraven. Adres: Bartolomé Mitre 77, A4400 Salta, Argentinië. Website: www.maam.gob.ar

Cerro San Bernardo

Salta ligt in een mooie groene vallei. Vanaf de 1470 meter hoge berg Cerro San Bernardo heb je een mooi zicht op de stad die in de 20ste eeuw is uitgegroeid tot de zesde grootse stad van Argentinië. Je kunt naar boven met de teleférico, een moderne kabelbaan.

Cerro San Bernardo in Salta

Die kabelbaan vertrekt net buiten het historische centrum dichtbij de grote busterminal en kost 150 pesos ( ruim € 6) per persoon. Het ritje is één kilometer lang en duurt ongeveer 8 minuten. Eenmaal boven heb je uitzicht over de stad en de groene heuvels die als de randen van een kom rond Salta liggen. Ook is er een restaurant en wijnbar op de top. Website: www.telefericosanbernardo.com

Cafayate

Zo’n 200 kilometer ten zuiden van Salta ligt Cafayate, een van de mooiste wijnregio’s van Argentinië. Er wordt slechts een fractie van de wijn verbouwd in vergelijking met Mendoza, maar dat is net de charme van de kleine wijnboerderijen, bodegas, in deze streek.

Voor een paar euro krijg je een rondleiding met een wijnproeverij en vaak krijg je de entree terug als je een flesje koopt. De route naar Cafayate is adembenemend en heel de dag rij je door de prachtige landschap van La Quebrada de las Conchas.

Verken het adembenemende landschap en proef de wijnen
Boek hier een tour naar Cafayate vanuit Salta

Quebrada de Humahuaca

De Quebrada de Humahuaca is slechts een van de vele mooie routes in de Calchaquíes Vallei. De bijzondere kleurformaties van de rotsen in de kloof zijn adembenemend. Deze route begint in Purmamarca waar de Cerro de Siete Colores ligt en loopt ver door tot in het noorden. De dorpjes zijn authentiek en ademen de typische Andes cultuur uit met kleurrijke markten en onverharde straten. Een ander hoogtepunt is de Cerro de 14 Colores, maar hiervoor moet je stijgen tot boven 4000 meter over een smalle zandweg. Beneden aan de berg staan jeeps die je veel comfortabeler naar boven brengen.

Parque Nacional Los Cardones

Ten zuidwesten van Salta ligt het Parque Nacional los Cardones, vernoemd naar de ontelbare Cardones cactussen in het park. Ooit waren ze met uitsterven bedreigd omwille van de nuttige eigenschappen als constructiemateriaal. De route door het park stijgt tot boven 3000 meter met prachtige uitzichten op de valleien met cactussen. Het mooiste deel van het park gaat door de Valle Encantado waarbij de route klimt over een prachtige weg met haardspelbochten, de Cuesta del Obispo. Helemaal boven sta je op 3348 meter en heb je een waanzinnig uitzicht op de hele vallei.

Praktische tips voor een vakantie in Salta

Overnachten in Salta

Hotels en hostels zijn er in overvloed in Salta. De meeste zijn geconcentreerd in het oude koloniale centrum en rond het busstation. Het noordwesten is de armste regio van Argentinië en de prijzen zijn een stuk lager dan in de rest van het land.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Salta?
Reserveer hier een hotel of hostel in Salta, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Salta

Om in Salta te komen, moet je eerst via Buenos Aires reizen. Er zijn dagelijks vluchten vanuit Amsterdam naar de Argentijnse hoofdstad. Vanuit Buenos Aires is het twee uur vliegen naar Salta. Om de omgeving te verkennen tijdens je vakantie, is een huurauto de beste optie. In het historische centrum liggen alle verhuurbedrijven dicht bij elkaar. Zeker in de zomer is een auto met airco aan te raden.

Eten en drinken in Salta

Het noordwesten van Argentinië staat bekend om de beste empanadas, een gevuld deegbroodje, van het land. Jaarlijks zijn er wedstrijden voor de beste empanadas salteñas. Voor € 4 kun je een heel dozijn kopen bij kleine kraampjes langs de weg. De vulling is met kaas en ham, met kip of handgesneden rundsvlees.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Salta, Argentinië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier Van Herck; Flickr.com/N i c o_; Flickr.com/Rodrigo Soldon; Shutterstock.com; Flickr.com/Angel David Ramayo –  CC 2.0.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam