Tips voor een vakantie in Recife, Brazilië

Door Olivier Van Herck

Aan de noordoostkust van Brazilië vind je tropische temperaturen, azuurblauwe zeeën en witte stranden. In het voorjaar bruist het carnaval, maar door het mooie weer is het heel het jaar een prachtige vakantiebestemming. De steden Fortaleza, Natal en Recife zijn de grote metropolen langs deze tropische kustlijn.

Recife is met 4 miljoen inwoners de vierde grootste stad van Brazilië en de hoofdstad van de Braziliaanse staat Pernambuco. In de 17e eeuw was Recife de hoofdstad van de Nederlandse kolonie Nieuw Holland, al is er weinig over van deze periode overgebleven. Recife is gebouwd op eilanden en is beschermd door een groot zwart rif, recife in het Portugees, waar het zijn naam aan heeft te danken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Recife

Venetië van Brazilië

De vele rivieren en bruggen in de stad transformeren Recife tot het ‘Venetië van Brazilië’. Toch is dit de enige vergelijking met deze Italiaanse parel. Het leven in Recife bruist op zijn Braziliaans. Luide muziek, straatverkopers, eettentjes, kraampjes met vers fruit en oneindig veel kokosnoten sieren de straten. Van het historische Recife is slechts een klein deel bewaard gebleven. In de oude stad staan enkele mooie, statige gebouwen.

In deze wijk ligt het Marco Zero, het 0 kilometer punt waar in 1537 Recife gesticht werd door de Portugezen. Veel toeristen missen dit punt en hebben meer oog voor de grote Recife letters die veel mooier op de foto staan. Naast het plein loopt de mooie waterboulevard Praca Rio Branco met enkele hippe restaurants.

Boa Viagem

Wie vakantie viert aan de noordoostkust van Brazilië, wil natuurlijk naar het strand. Het meest bekende strand is Boa Viagem, waar alleen de rijke Brazilianen een appartement kunnen veroorloven. De levendige strandboulevard is gemaakt voor fietsers en wandelaars. Overal staan kleine kraampjes met verse kokosnoten en ander fruit. Er heerst een tropische sfeer en tot laat in de avond zijn de temperaturen heerlijk. Je kan alleen niet zwemmen in de zee. De stranden van Recife zijn de derde gevaarlijkste ter wereld, alleszins wat betreft de haaienaanvallen.

Olinda

Zes kilometer ten noorden van Recife ligt het pittoreske Olinda. In 1535 was dit de allereerste hoofdstad van de provincie Pernambuco. Recife was in die tijd de haven van Olinda en de regio floreerde met de suikerrietproductie, mogelijk gemaakt door de vele slaven uit Afrika. Recife is daarna uitgegroeid tot een grote metropool, terwijl Olinda zijn authentieke charme heeft behouden.

Het historische deel is sinds 1982 Unesco werelderfgoed. De steile klinkerstraten zijn bijzonder sfeervol door de kleurrijke huizen, oude kerken en groene heuvels. Het is het bruisende hart van het carnaval in Pernambuco en het zit vol met kleine galerijen en artisanale ateliers. Naast het drukke Recife biedt Olinda een aangename rust.

Voetbal in Recife

Sport Recife is de grootste voetbalploeg uit Pernambuco die in de hoogste divisie van Brazilië speelt. Speciaal voor het WK in 2014 werd er een nieuw stadion gebouwd. Een voetbalwedstrijd in Zuid Amerika is beslist een andere ervaring dan in Europa.

Fernando de Noronha

Zo’n 300 kilometer voor de kust van Recife ligt een klein paradijs, het eiland Fernando de Noronha. De stranden staan jaarlijks in de top 10 van mooiste stranden ter wereld. Bijna heel het eiland is nationaal park en de onderwaterwereld is adembenemend. Er geldt een limiet van 500 toeristen per dag waardoor het voelt alsof je het paradijs voor jezelf hebt. Snorkelen, duiken, wandelen en schildpadden ontdekken, zijn de leukste activiteiten op het eiland. Deze schoonheid heeft uiteraard zijn prijs, maar is het dubbel en dwars waard.

Praktische informatie over een vakantie in Recife

Eten en drinken in Recife

Brazilianen zijn tovenaars in de keuken. Het lijkt alsof ze op de lagere school al leren hoe ze moeten koken. En Brazilië wordt niet voor niets de leverancier van de wereld genoemd. Zowat de helft van wat je in je eigen keukenkast vindt, heeft waarschijnlijk een herkomst in Brazilië. Het tropische klimaat zorgt voor een overvloed aan vers fruit. In Recife is de eetcultuur bovendien een gemixt met de Afrikaanse cultuur waardoor bepaalde gerechten en ingrediënten ook in Afrika voorkomen.

Een leuke plaats om alle lokale lekkernijen te proeven is Praca de Boa Viagem, een gezellig plein naast de lange strandboulevard. Hier staan iedere avond verschillende eettentjes die kleine gerechten aanbieden. Typische gerechten uit de noordoostkust zijn:

Tapioca: een pannenkoek van maniokmeel gevuld met kaas, tomaat, vlees of kokos
Caldo de cana: versgeperst suikerriet. Heel erg zoet, maar lekker fris bij de tropische temperaturen
Cuzcuz: een couscous van maismeel gemengd met allerlei ingrediënten
Pamonha: zoet maïs deeg verpakt in een maïsblad

Tapioca: een typisch gerecht uit het noordoosten van Brazilië.

Slapen in Recife

Veel toeristen kiezen ervoor om in het rustige Olinda te overnachten. Hier liggen een aantal sfeervolle hostels en hotels. ’s Avonds is het veel aangenamer om hier rond te wandelen dan in Recife.

Vervoer naar Recife

Vanuit Amsterdam kun je dagelijks naar Recife vliegen, al zijn er geen rechtstreekse vluchten. Je kunt bijvoorbeeld met KLM vliegen naar Fortaleza en daar overstappen op een vlucht naar Recife. In de stad zelf is de taxi de veiligste manier, maar er zijn ook metrolijnen en een busnetwerk.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Recife, Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier Van Herck; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam