Tips voor een vakantie in Rio de Janeiro, Brazilië

Door Carmen van Verseveld

Sexy danseressen die met hun heupen schudden tijdens carnaval, bodies showen en een potje volleybal spelen op de Copacabana en Christus de Verlosser die vanaf de Corcovadoberg waakt over de stad. Need I say more? Rio de Janeiro!

Deze bruisende wereldstad in Brazilië heeft na de Olympische Spelen een flinke boost gekregen. De stad en favela’s zijn opgeknapt en meer en meer toeristen bezoeken Rio en zijn onder de indruk van haar charmes.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom Rio de Janeiro

Bezoek de Suikerbroodberg (Pão de Açúcar)

Deze berg van 396 meter hoog is te bereiken met een kabelbaan. Hoewel het een erg toeristische attractie is, is het zeker de moeite waard om de kilometerlange kabelbaan te trotseren en boven van een fantastisch uitzicht te genieten. Vroeg in de ochtend heb je de minste kans op een lange rij. Mocht je de behoefte hebben om op een andere manier boven te komen, dan is rotsklimmen misschien iets voor jou.

Escadaria selarón

De wijken Lapa en Santa Theresa zijn met elkaar verbonden door de beroemde ‘gekleurde trappen’. De Chileense kunstenaar Jorge Selarón woonde in Lapa en vond de trappen maar saai. Hij kwam op het idee om ze te bedekken met gekleurde tegels vanuit de hele wereld.

Sint Sebastiaan kathedraal

In het centrum van Rio de Janeiro staat de Sint Sebastiaan kathedraal. Van buiten mooi, van binnen nog mooier. De prachtige verhalen verteld in glas-in-lood lopen als ‘stroken’ door de kathedraal. Een bezoekje waard.

Copacabana vs. Ipanema

De wijken Copacabana en Ipanema liggen aan elkaar vast. De meningen verschillen over wat de beste plek is om te verblijven en over welk strand het mooiste is. Over het algemeen is Copacabana wat bekender, en dus wat toeristischer. In Ipanema heb je iets meer de lokale ‘vibe’. Hoe dan ook zijn het beiden levendige wijken op loopafstand van elkaar met een hoop bedrijvigheid op en langs het strand.

Museu Histórico de Exército

De militaire basis Forte de Copacabana ligt aan het zuidelijke uiteinde van Copacabana strand. Hier is het museum van de geschiedenis van de krijgsmacht gevestigd. Ook staat hier een oud fort dat je kunt bezoeken.

Christus de Verlosser

Een grappige gewaarwording wel, mensen van over de hele wereld in de meest vreemde posities om de perfecte foto te krijgen met het beeld van Christus de Verlosser op de achtergrond. Het wordt een uitdaging om een foto te nemen zonder andere mensen erop of om überhaupt de selfiesticks te ontwijken die van alle kanten uit de lucht steken.

Toch is het de moeite waard om dit 38 meter hoge wereldwonder te bezoeken. En een tip, vergeet niet om je heen te kijken want dit uitkijkpunt over de stad zul je nooit meer vergeten. Je kunt met een treintje, (mini)bus, taxi of lopend naar de voet van het beeld. Hierna volgen nog wat traptreden. Kijk of je van tevoren een ticket kunt bestellen, dat scheelt weer wachten in een lange rij. Prijs: omgerekend ongeveer € 13.

Parque Lage

Als je lopend de top van de Corcovadoberg wilt bereiken, dan kun je dat doen door vanaf Parque Lage een twee uur lange wandeling te maken door mooi natuurgebied. En ook al ga je niet naar boven, dan is dit een heerlijke plek om langs te tuinen te struinen, te kijken naar de vele soorten planten en bomen en te relaxen of een kopje koffie te drinken in het Café D.R.I.

Favela tour

Wil je zien hoe het leven in een favela eruit ziet, boek dan een tour. De gids leidt je door de favela en vertelt van alles. Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid gaan, maar lang niet alle favela’s zijn even veilig en dit wordt dan ook afgeraden. Het is niet voor niets dat locals met geblindeerde ramen en deuren op slot langs rijden…

Praktische informatie over een vakantie in Rio de Janeiro

Overnachten in Rio de Janeiro

In een wereldstad als Rio zijn voor je vakantie volop hotels, appartementen en hostels te vinden, in allerlei prijsklassen. Ga je naar de Copacabana, dan liggen de prijzen vaak wat hoger dan verder van het strand af. Aan het strand zelf vind je luxere hotels. Ipanema is een optie als je iets minder toeristisch wilt zitten, maar nog wel de levendigheid om je heen wilt hebben.

Er zijn ook hostels in de favela’s te vinden. Goedkoop misschien, maar het is en blijft een favela, dus weeg dat af als je gaat boeken of laat je van tevoren informeren. Tip: Che Lagarto Suites in Copacabana. Een basic hostel met vriendelijk personeel op loopafstand van het strand. Je kunt hier ook tours boeken.

Eten en drinken in Rio de Janeiro

Een bekend Braziliaans drankje is de Caiprinha, een cocktail van limoen, cachaça, ijs en suiker. Cachaça is sterke drank gemaakt van rietsuiker. Je vindt het op bijna elke menukaart. Churrasco komt oorspronkelijk uit Brazilië en het is eigenlijk een barbecue waarbij het vlees aan grote spiesen erboven wordt gegrild. Verder vind je in veel gerechten bonen terug.

Vergeet ook vooral niet açai- ijs te proberen. Dit wordt gemaakt van de gezonde açaibessen die in Brazilie groeien. Erg lekker!

Vervoer naar Rio de Janeiro

De vlucht vanaf Amsterdam naar Rio de Janeiro is om en nabij de 12 uur en een kwartier. Vlieg je vanaf Sao Paulo naar Rio, dan ben je er binnen een uur en een kwartier. In Rio zelf kun je ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Dit is erg goedkoop. Ook fietsen is er prima te doen.

Zoals eerder genoemd hebben de meeste auto’s geblindeerde ramen en de bestuurders doen de deuren op slot als ze langs of in de favela’s rijden. Zo zien de mensen niet wie er in de auto zit.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Rio de Janeiro, Brazilië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/Jack Zalium.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam