Tips voor het lopen van de W-trek in Torres del Paine, Patagonië, Chili

Door Eva de Reus

Het nationale park Torres del Paine is hét pareltje van Chileens Patagonië. Iconische bergen, indrukwekkende gletsjers en prachtige meren maken het park in het zuiden van Chili een toeristische trekpleister. En dat is meer dan terecht. Door Torres del Paine kun je prachtige wandelingen maken: van dagtrips tot meerdaagse trektochten.

De populairste wandelroute van het park loopt in de vorm van een W en wordt door velen daarom ook wel de W-trek genoemd. De tocht, van zo’n 80 kilometer, vraagt om de nodige voorbereidingen. In dit artikel help ik je een handje op weg!

De hoogtepunten langs de W-trek

Grey Glacier

Wie de W-trek in het westen begint, zal in de eerste uren al een glimp opvangen van de gigantische ijsmassa van de Grey Glacier. Tijdens de wandeling komen de afgebrokkelde ijsschotsen en de ijsmassa steeds een beetje dichterbij.

Het is zeer indrukwekkend om te zien, maar het aanzicht heeft helaas ook iets triest. Door de opwarming van de aarde wordt de gletsjer steeds kleiner. Begin 2019 braken er nog twee gigantische ijsschotsen af, waarvan één ten grootte van zes voetbalvelden.

Frances vallei

De Frances vallei bevindt zich halverwege de W-trek en wordt door sommigen omschreven als het mooiste stukje Torres del Paine. Langs de vallei loopt een steil pad omhoog dat leidt naar meerdere uitzichtpunten. Voor deze uitzichtpunten moet je wel klimmen en klauteren. De grote rotsen maken het een wandeling voor de echte doorzetters. Zware backpacks kunnen voor deze trail gelukkig achtergelaten worden bij Camping Italiano (over deze camping lees je meer verderop in dit artikel).

De iconische torens

Ze staan op alle ansichtkaarten van Torres del Paine: de drie iconische ‘torens’ van Torres del Paine. Om zo dicht mogelijk bij de torens te komen, zal je een flinke wandeling omhoog moeten afleggen. Deze tocht is naast onderdeel van de W-trek overigens ook een populaire dagtrip. De meeste wandelaars kiezen ervoor om bij een camping in de buurt van de torens te slapen om nog voor zonsopgang de pittige klim naar het uitzichtpunt te maken.

Bij het eerste ochtendgloren kleuren de torens namelijk prachtig rood. Tenminste, als je geluk hebt en er geen bewolking is. Overigens is de klim niet per se nodig om de torens in volle glorie te kunnen zien. Vanaf de entree van het park heb je, mits het weer het toelaat, namelijk ook een prachtig zicht op de iconische bergen.

Voorbereidingen voor het lopen van de W-trek

Het juiste seizoen voor de W-trek

In Patagonië is niets belangrijker dan te arriveren in het juiste seizoen. Het zal je, gezien de ligging, niet verbazen dat winter hier ook écht winter is. Van begin mei tot begin september is het dan ook af te raden om het nationale park Torres del Paine te bezoeken. Sterker nog, het is in die periode ook niet mogelijk om de W-trek (en andere meerdaagse wandelingen) zonder gids af te leggen.

Ook de omgeving rondom Torres del Paine kun je in die periode beter mijden. Accommodaties en toerisme gerelateerde bedrijven sluiten in de winter hun deuren en bussen rijden niet meer naar de toeristische hoogtepunten (zoals de entree van Torres del Paine). De maanden december, januari en februari worden gerekend tot het hoogseizoen. In die maanden is het erg druk in het park en dien je alles ruim van tevoren te reserveren.

Boek je refugio of camping

De W-trek leg je zeker niet in één dag af en dus zal je in Torres del Paine moeten overnachten. Je mag ook niet beginnen aan de wandeling zonder eerst je reserveringen te laten zien (bevestiging op telefoon voldoet) aan de parkwachter. Er zijn verschillende opties wat betreft accommodaties. Je hebt de zogenoemde refugio’s, dat zijn in principe een soort hostels waar je een bed op een kamer hebt met anderen. Dit is de meest ‘luxe’ en dure optie.

De tweede mogelijkheid is om een tent te boeken op een camping. Deze tent staat al kant en klaar op je te wachten na een lange dag wandelen. Overigens is een slaapzak niet inbegrepen, tenzij je daar extra voor betaalt. Het voordeel van deze optie is dat je geen tent hoeft mee te zeulen tijdens je tocht. Dat scheelt toch al snel een paar extra kilo. De meest budget-variant is om alleen een kampeerplek te boeken, oftewel een stukje grond. Je zal dus een tent, matje en slaapzak zelf mee moeten nemen. Het vraagt wel om de nodige doorzettingsvermogen, want het is een behoorlijk gewicht dat je met je meedraagt.

Maar hoe boek je die refugio’s of campings dan? Dat is een vraagstuk waar veel toeristen op vast lopen. Het is namelijk een vrij ingewikkeld proces. Natuurlijk moet je eerst voor jezelf bepalen in welke richting je de W-trek loopt. Dat maakt in principe niet heel veel uit, behalve dat de wandeling naar ‘de torens’ absoluut de meest intensieve is.

Degenen die de tocht van west naar oost lopen, bewaren de ‘zwaarste’ trek voor het laatst en wie ‘m van oost naar west doet, begint er mee. Vervolgens moet je bepalen hoe lang je over de wandeling gaat doen. De meeste wandelaars doen er vier tot vijf dagen over. Wie écht rustig aan wilt doen, kan gerust zes dagen de tijd nemen. Bedenk dat de tocht zo’n 80 kilometer lang is en je vaak heuveltje af en vooral op moet.

Dan is het tijd om de refugio’s en campings te boeken. Ook de paar gratis campings die er zijn, dienen van tevoren gereserveerd te worden. Er zijn verschillende plekken waar je kunt overnachten in het park (wildkamperen is niet toegestaan). Deze plekken worden beheerd door drie verschillende organisaties: Fantastico Sure, Vertice Patagonia en CONAF. Je zult dus bij verschillende organisaties moeten boeken, dit kan gewoon online.

Er zijn verschillende combinaties mogelijk en er is dus geen perfect voorbeeld van waar je wanneer precies moet slapen. Om je een klein beetje op weg te helpen, is dit een reële optie als je vijf dagen over de wandeling (van west naar oost) wilt doen:

Nacht 1: Refugio/Camping Grey
Nacht 2: Refugio/Camping Pain Grande
Nacht 3: Refugio/Camping Francés
Nacht 4: Refugio/Camping El Chileno

Let op: niet alle kampeerplekken zijn het gehele jaar door open.

Neem de juiste spullen mee

Campings geboekt? Dan is het handig om na te denken over welke spullen je mee wilt gaan nemen tijdens de wandeling. Tenzij je genetisch veel weg hebt van de Hulk, zal je niet graag met een te zware rugzak 80 kilometer willen afleggen. Neem daarom vooral niet te veel mee! Twee outfits is genoeg. De eerste outfit draag je tijdens het wandelen en mag vies en nat worden. De tweede outfit is de kleding die je draagt als de wandeldag erop zit. Zo kun je lekker warm en schoon van de avond genieten.

Alhoewel het mogelijk is om een ontbijt, diner én zelfs een lunchpakket te boeken bij de bovengenoemde organisaties, kiezen de meeste wandelaars ervoor om zelf te kokkerellen. De meeste campings hebben hier een speciale binnenruimte voor. Ben je dit van plan, neem dan onder andere een (kleine) gasfles mee en een simpele (lichtgewicht) pannenset. Een aansteker komt ook van pas. Over welke boodschappen je in moet slaan, lees je hieronder meer.

Dan hebben we nog de overige handige producten, zoals een hoofdlamp, een petje en zonnebrandcrème. Het is ook aan te raden om spullen in vuilniszakken te doen die niet nat mogen worden. Niets is vervelender om bij aankomst op de kampeerplek erachter te komen dat je ‘droge outfit’ helemaal doorweekt is door de regen. Verder is een stel trekkingstokken geen overbodige luxe. Je ziet er misschien net even minder stoer uit, maar ze geven je veel meer grip tijdens het wandelen.

Al deze spullen niet bij je tijdens je reis? Geen zorgen! In Puerto Natales of Calafate (Argentinië) kun je bijna alles huren of kopen.

Doe voldoende boodschappen

De winkels in deze dorpen zijn goed ingespeeld op de vele wandelaars. Er zijn dus genoeg energierepen, noten en kampeermaaltijden te vinden. De grote liefhebber wat betreft avondmaal is voor velen pasta: snel klaar én je hebt er maar één pan voor nodig. Goede snacks voor tijdens het wandelen zijn peulvruchten, gedroogd fruit, gekookt ei en beef jerky. Voor de eerste twee dagen kun je wat vers fruit meenemen, zoals appels of sinaasappels. Fruit is wel ‘zwaar’, dus wees niet te enthousiast en laat de twee kilo zakken achterwege.

Hoeveel moet je meenemen? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Reken uit wat je ongeveer per dag eet en neem precies voldoende mee. Bij de meeste refugio’s en kampeerplekken kun je overigens snacks, zoals chips, sandwiches en eieren kopen. Verwacht geen supermarktprijzen, maar het is gezien de afgelegen locatie nog best betaalbaar. Over drinkwater hoef je je geen zorgen te maken: je fles of drinkzak kun je gratis bijvullen en ook het water dat door de beekjes en rivieren stroomt is veilig om te drinken.

Verdere praktische informatie voor het lopen van de W-trek

Hoe kom je in Torres del Paine?

Geen zorgen, er gaan iedere dag vele toeristen naar Torres del Paine en dus is het relatief eenvoudig om er te komen. Als je in het westen begint, neem je eerst vanuit Puerto Natales een bus (€ 19 voor een retourtje) naar de entree van het park. Er zijn verschillende busmaatschappijen. Het maakt verder niet uit welke je kiest.

De meeste bedrijven bieden twee busritten per dag aan: één in de ochtend en één in de middag. Gezien het nationale park nog best een stuk rijden is (een uur of twee) doe je er goed aan om de ochtendbus te nemen. Aangekomen bij de entree, dien je een ticket te kopen voor het nationale park (zo’n € 27, te betalen in cash). Na deze aanschaf stap je weer dezelfde bus in, die jou vervolgens verder rijdt naar het punt waar een boot vertrekt.

Deze boot (€ 26, wederom in cash) brengt je naar het startpunt van de W-trek, waar overigens ook refugio/camping Pain Grande zit. Op de laatste dag van je wandeling moet je zorgen dat je voor twee uur aankomt bij het eindpunt (Hotel Las Torres), want daar zal om dat tijdstip een minibus vertrekken. Die minibus brengt je vervolgens weer naar de entree van het park waar alle bussen staan te wachten om je mee terug te nemen naar Puerto Natales.

Begin je aan de oostkant van de W-trek? Dan dien je uit te stappen bij de entree van het park. Na het kopen van je ticket stap je in een andere bus (€ 4) die je naar het startpunt brengt. Na het voltooien van de W-trek ga je met de boot en vervolgens de bus terug naar Puerto Natales. Alle bussen en de boot sluiten perfect op elkaar aan. Er is dus geen reden om je hier zorgen over te maken.

Voorzieningen in Torres del Paine

Elke refugio en camping heeft toiletten én warme douches. Er is vaak ook een restaurant met lounge ruimte. Dit behoort tot de refugio’s, maar daar mag je ook als campinggast gebruik van maken. Hier kun je ook (gratis) heet water halen.

De kwaliteit van de faciliteiten verschilt erg per refugio/camping. Zo heeft bijvoorbeeld camping Pain Grande een heus café waar je bier kunt scoren én een minimarkt met verse producten zoals brood. De faciliteiten van bijvoorbeeld Camping Francés zijn meer basic. Hier is geen binnenruimte en dien je te koken op het platform waar je tent op staat.

Sommige refugio’s/campings beschikken over wifi. Om toegang te krijgen tot dit netwerk zal je echter wel een hoop geld moeten betalen. Bereid je dus voor een paar internetloze dagen.

Het weer in Torres del Paine

Het nationale park Torres del Paine staat bekend om de extreme weersomstandigheden. Van heftige windstoten en stortbuien tot een prachtige blauwe lucht met een fel zonnetje: het kan allemaal. Er wordt wel eens gezegd dat het park vier seizoenen in één dag kent. Bereid je hier dus goed op voor. Zoals eerder gezegd zijn zonnebrand, een petje en een stel vuilniszakken geen overbodige luxe.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het lopen van de W-trek in Torres del Paine in Chili, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam