Tips voor een vakantie in Santiago de Chile, Chili

Door Olivier Van Herck

Uitgestrekt tussen de besneeuwde pieken van de Andes ligt Santiago, de hoofdstad van Chili. Het is de vierde grootste stad van Zuid-Amerika, en samen met Buenos Aires de meest westerse van ze allemaal. Brede straten, veel groen en een mix van moderne architectuur met oude gebouwen maken van Santiago een aangename stad om te vertoeven.

Na een verblijf van een paar dagen is de hoofdstad de ideale vertrekbasis om de rest van het prachtige Chili te ontdekken. Zowel het noorden als het zuiden van Chili hebben veel te bieden, maar je begint je vakantie natuurlijk met een bezoek aan Santiago.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Santiago de Chile

Cerro San Cristobal

Santiago is het mooist van boven en dat unieke uitzicht heb je van Cerro San Cristobal. De wandeling gaat door een mooi stadspark en komt aan bij een groot Mariabeeld op de top. Op een heldere dag zie je hoe uitgestrekt Santiago is en heb je een prachtig zicht op de besneeuwde toppen van de Andes. Je kan overigens ook met een treintje of de auto naar de top. Een andere berg met mooi uitzicht over Santiago is de Cerro Santa Lucia.

De oude binnenstad

In de binnenstad van Santiago staan een aantal prachtige gebouwen. Ze zijn goed onderhouden en stralen de grootsheid van een hoofdstad uit. Het belangrijkste gebouw is La Moneda, het presidentiële paleis. Hier kun je dagelijks om 11.00 uur de wisseling van de wacht meemaken. Daarnaast is er altijd leven op de Plaza de Armas, het centrale plein in het centrum.

Dierentuin van Santiago

Op weg naar Cerro San Cristobal kom je langs de dierentuin van Santiago, Zoologico Nacional. In het wild is de kans klein op een poema te zien, maar hier kun je het grootste roofdier van Zuid-Amerika in het echt bewonderen. En over de prijs moet je zeker niet twijfelen. In vergelijking met de dierentuinen in Europa is deze spotgoedkoop, al is de levenskwaliteit van de dieren helaas ook niet te vergelijken.

Parque Bernardo O’Higgens

Er zijn een aantal mooie parken in Santiago, maar het grootste en bekendste is het Parque O’Higgens. Vernoemd naar de bevrijder van Chili, Bernardo O’Higgens. Op doordeweekse dagen is er niet zoveel te doen, maar in mooie weekenden barst het van de Chilenen die er komen picknicken en barbecueën. Er zijn regelmatig grote festivals, met als meest bijzondere de viering van de nationale feestdag op 18 september. Het traditionele feest, een fonda, lokt bijna heel de stad naar het park voor een ongekend volksfeest. De nationale drank, teremoto, vloeit dan rijkelijk.

Outdoor in de Andes

Op anderhalf uur van Santiago liggen twee bekende skigebieden, Valle Nevado en El Colorado. Beide hebben zo’n 50 kilometer aan pistes. In de zomer daarentegen is de omgeving ideaal om te wandelen. Een van de mooiste parken is Cajon de Maipo, op een uurtje van de hoofdstad. Omgeven door vulkanen en wilde bergrivieren vergeet je zo de drukte van de stad.

Praktische informatie over een vakantie in Santiago de Chile

Eten en drinken in Santiago de Chile

De mercado municipal is een prachtige overdekte vismarkt met verschillende gezellige restaurantjes waar je lokale specialiteiten kunt proberen, al zijn ze wel aan de prijs. Aan de andere kant van het water ligt de fruitmarkt, La Vega, die veel minder toeristisch is. Hier proef je de sfeer van het dagelijkse leven tussen de lokale bevolking.

De maaltijden worden niet op een mooi bord geserveerd, maar zijn wel uiterst traditioneel en spotgoedkoop. Een andere optie is de hippe wijk Bellavista met verschillende gezellige restaurants. De restaurants zijn daar altijd goed gevuld en levendig.

Slapen in Santiago de Chile

In het centrum van Santiago zijn verschillende hotels en hostels te vinden voor je vakantie. Iets ten oosten van het centrum in de wijk Los Estanques zijn ook veel hostels en hotels, wat zeker een aanrader is als je wat langer in Santiago blijft. Aan de andere kant van het water ligt de uitgaansbuurt, Bellavista, met een grote straat vol bars en restaurants.

Vervoer naar Santiago de Chile

Vanuit Amsterdam vlieg je al voor zo’n € 700 retour naar Santiago. In Santiago zelf is er een uitgebreid metronetwerk. Vanuit de luchthaven zijn er slechts twee opties. Een taxi of de luchthavenbus, die bijna ieder kwartier rijdt. Om je in de stad met de bus te verplaatsen, heb je een speciale buskaart nodig. Dat is vooral interessant als je meerdere dagen in Santiago verblijft.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Santiago de Chile, Chili, Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Ian Carvell.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam