Tips voor een vakantie op Paaseiland, Chili

Door Eva de Reus

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen in glossy reismagazines: de mysterieuze Moai. Je vindt deze bijzondere beelden op Paaseiland: één van de meest afgelegen eilanden ter wereld, zo’n 3700 kilometer voor de kust van Chili. De laatste jaren weten steeds meer toeristen hun weg naar Paaseiland te vinden. Dat is natuurlijk niet voor niets: het geïsoleerde eiland in de Stille Oceaan biedt een hoop cultuur en prachtige natuur. Een perfecte bestemming voor een unieke vakantie!

Bezienswaardigheden en activiteiten op Paaseiland

Maak een tour langs de verschillende Moai

Waarom zijn ze gemaakt? Hoe zijn die grote stenen beelden over het eiland verspreid? Er gaan veel theorieën de ronde over de Moai. Niemand weet de antwoorden op de bovenstaande vragen precies en dat is misschien wel waarom een vakantie op Paaseiland zo bijzonder is. Je vindt de honderden Moai over het hele eiland: pronkend op hun zogenoemde ‘ahu’ of treurig met hun neus tussen het gras. Vele Moai zijn namelijk neergehaald of omgevallen.

Vanuit de hoofdstad Hanga Roa kun je al een hoop beelden te voet ontdekken, maar wie alles uit zijn bezoek aan Paaseiland wilt halen, doet er goed aan om het eiland rond te gaan. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een tour met gids doen of een fiets, scooter of auto huren. Sommige reizigers gaan zelfs liftend het eiland rond.

Maak hoe dan ook een stop bij de vulkaan Rano Raraku. Uit dit vulkanisch gesteente zijn de Moai namelijk gemaakt. Je vindt er daar ook nog een hoop, waaronder de allergrootste.

Ga naar het museum van Paaseiland

De geschiedenis rondom het ontstaan van Paaseiland, of Rapa Nui (de oorspronkelijke naam van het eiland), gaat ver terug de tijd in. Hierover leer je meer in het gratis museum in Hanga Roa. Het museum is niet erg groot, maar bevat genoeg informatie om je iets wijzer te maken over de mysterieuze Moai en de oorspronkelijke bewoners die deze beelden hebben gemaakt.

Tip: in de buurt van het museum vind je Ahu Tahai. Dit is een plek met meerdere Moai waar je een prachtige zonsondergang kunt bekijken. Neem een kleedje mee, scoor een snack en drankje in de supermarkt en neem plaats in het gras. Genieten maar!

Bezoek de Rona Kau vulkaan

Even klaar met de Moai? Bezoek dan de Rona Kau vulkaan. De 200 meter diepe krater is erg indrukwekkend. Vanaf hier heb je ook mooi uitzicht op het vliegveld, die trouwens precies zo lang is als het eiland breed. Wie weet zie jij de enige vlucht van de dag wel landen!

Je kunt de vulkaan bezoeken met een tour of met eigen vervoer, maar wandelen is ook een prima optie. Vergeet na de krater niet een stukje verder te lopen naar het dorp Orongo. Hier leer je meer over de bijzondere tradities die hier jarenlang werden nageleefd.

Dans mee in een traditionele dansshow

Bereid je maar vast voor op deuntjes die de rest van je vakantie (en ver daarna) in je hoofd blijven zitten. De traditionele Polynesische dansshows zitten vol vrolijke muziek, interessante outfits en bijzondere moves. Je doet er goed aan om alvast even de heupen los te gooien voorafgaand aan de show, want grote kans dat je op het podium getrokken wordt om jouw danskwaliteiten te tonen.

Chill een dag op het strand

Genieten op een wit strand, inclusief palmbomen én Moai? Dat kan! In het noordoosten van het eiland vind je het strand Anakena. De plek voldoet aan alle eisen voor de ultieme stranddag. Lokale bewoners verkopen er verkoelende drankjes en ijsjes om weer even terug op temperatuur te komen na het zonnebaden. Is Anakena je te ver weg? Ook aan de kust rondom Hanga Roa vind je een paar kleine stranden. Hier kun je een surfboard huren of op surfles.

Praktische informatie over een vakantie op Paaseiland

Reizen naar Paaseiland

Om vanuit Nederland naar Paaseiland te komen, ben je wel even onderweg. Je zult namelijk eerst naar de hoofdstad Santiago moeten vliegen. Vanuit Santiago vertrekt er bijna dagelijks (en soms twee keer per dag) een vlucht naar Paaseiland.

De prijzen voor dit vliegticket verschillen enorm. Je legt snel al een paar honderd euro neer voor een retourtje Paaseiland. Last minute je vliegticket scoren kan zo z’n voordelen hebben, want soms verschijnen er opeens retourtjes voor zo’n € 150 tot € 200.

Op Paaseiland zelf kun je veel te voet doen, zoals bijvoorbeeld het museum bezoeken. Sommige hoogtepunten liggen iets verder weg van Hanga Roa. Hiervoor is het aan te raden een scooter of auto te huren. Paaseiland is ongeveer net zo groot als Texel en een rondje om het eiland heb je dus ook snel gereden.

Overnachten op Paaseiland

We zullen er maar heel eerlijk over zijn: Paaseiland is geen goedkope bestemming voor een vakantie. Tijdens je zoektocht naar een verblijf zullen de torenhoge prijzen je al snel opvallen. Maar wees niet getreurd. Zelfs op Paaseiland zijn er opties voor de budgetreiziger.

Zo zijn er verschillende campings waar je voor zo’n € 13 per persoon een tent kunt huren. Op Paaseiland is het kampeerweer in het hele jaar ideaal, dus je hoeft niet bang te zijn voor koude nachten. Voor een overnachting in een hostel of hotel betaal je een stuk meer, maar ook hier valt op te besparen.

Probeer de accommodaties bijvoorbeeld rechtstreeks te benaderen in plaats van via derden te boeken. Dit kan je zo enkele euro’s per nacht schelen! De meeste accommodaties bevinden zich in of rond Hanga Roa, de enige stad op Paaseiland. Hier vind je ook alle faciliteiten, zoals supermarkten en autoverhuurbedrijven.

Eten en drinken op Paaseiland

Het zal je niet verbazen dat ook eten en drinken op Paaseiland aan de prijzige kant is. Je vindt, vooral in en rondom Hanga Roa, veel restaurantjes waar je terecht kunt voor verse vis, empanada’s of gewoon een lekkere pizza. Om de kosten te drukken tijdens je vakantie, kun je er natuurlijk ook voor kiezen zelf te koken.

De supermarkten zijn niet extreem groot, maar verkopen genoeg om je elke avond van een prima maaltijd te voorzien. De echte budgetreiziger doet er goed aan om bijvoorbeeld pasta, rijst en snacks mee te nemen vanaf het vaste land. Voor een zak pasta betaal je namelijk op Paaseiland minstens het dubbele.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Chili:

Tips voor een vakantie in Santiago de Chile

Uitgestrekt tussen de besneeuwde pieken van de Andes ligt Santiago, de hoofdstad van Chili. Het is de vierde grootste stad van Zuid-Amerika. Brede straten, veel groen en een mix van moderne architectuur met oude gebouwen maken van Santiago een aangename stad om te vertoeven. Lees hier meer over een vakantie in Santiago de Chile

Tips voor een vakantie in San Pedro de Atacama

Vakantie in San Pedro de AtacamaSan Pedro de Atacama (ook wel ‘San Pedro’ genoemd) ligt op zo’n 2500 meter hoogte in de Atacama woestijn in Chili. Een prachtige omgeving, en één van de droogste plekken ter wereld. Het is een leuk, klein stadje in the middle of nowhere met een gezellige sfeer. Lees hier meer over een vakantie in San Pedro de Atacama

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Paaseiland, Chili, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam