Tips voor een vakantie in Honduras

Honduras: een introductie

Een vakantie in Honduras beleef je in een voormalige bananenrepubliek, een arm land dat deze dubieuze eretitel als eerste kreeg door de export van verlepte bananen, een onstabiele economie en een corrupte regering. Die jaren zijn inmiddels voorbij, al is het nog niet pais en vree in dit op twee na grootste land van Midden-Amerika. Honduras heeft het hoogste misdaadcijfer ter wereld en getatoeëerde bendeleden zorgen voor veel geweld, maar er gloort hoop aan de horizon.

Steeds meer backpackers maken een uitstapje naar Honduras tijdens hun rondreis in Centraal-Amerika, op zoek naar onbetreden paden en een goedkope vakantie. Aan trekpleisters is dan ook geen gebrek, met zijn uitgestrekte nationale parken, Maya-ruïnes en gemoedelijke stranden. Copán was van 426 tot 820 een van de grootste Mayasteden ter wereld, waarvan je in de westelijke jungle nu de overblijfselen kunt bewonderen. De Bay Islands zijn een paradijs voor duikers, met het één na langste koraalrif ter wereld. Tijdens een trektocht in de dichte bossen van het reservaat Río Plátano kun je misschien wel een tapir of jaguar spotten.

Wil je een groepsreis of rondreis maken in Honduras?
Bekijk hier de reisorganisaties die reizen aanbieden naar Honduras

Honduras raakt zijn negatieve gewelddadige reputatie langzaam kwijt en krijgt steeds meer naam als bijdetijdse hotspot, al kun je in de hoofdstad Tegucigalpa ‘s avonds beter niet alleen de straat op gaan. Tijdens een vakantie in Honduras kom je terecht in een gepassioneerd land waar Latino-beats je heupen doen swingen en waar het nationale voetbalteam zelfs vurige vijanden kan verenigen.

HondurasHonduras in een notendop

– Oppervlakte: 112.090 vierkante kilometer (2,5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 9.038.741 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 81 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Tegucigalpa;
– Talen: Spaans (officieel), lokale dialecten;
– Munteenheid: Lempira (HNL);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 5600 (2017).

Informatie over visum Honduras

Reizen en vakantie in HondurasStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Honduras. Je moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming.

Zonder visum mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Voor een visum voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Honduras in Brussel.

Wat te doen in Honduras

Het is jammer dat Honduras zo’n slechte reputatie heeft, want deze ‘ruwe diamant’ in Midden-Amerika heeft genoeg schitterende dingen om te zien en te doen. Het land heeft prachtige natuur, idyllische stranden en charmante koloniale steden. Lees hier onze tips wat te doen in Honduras

Reizen naar Honduras

Je kunt op verschillende manieren naar Honduras reizen. Er gaan vluchten naar het land vanuit Madrid en steden in de Verenigde Staten en Centraal-Amerika. Vanuit de buurlanden Guatemala, El Salvador en Nicaragua kun je de bus nemen naar Honduras. Lees hier meer over reizen naar Honduras

Overnachten in Honduras

Honduras heeft inmiddels een vaste plek op de ‘backpackerstrail’ in Centraal-Amerika, dus er zijn steeds meer mogelijkheden om er te overnachten. Hostels beginnen overal in het land op te komen, terwijl je op de eilanden terecht kunt in luxe hotels en resorts. Lees hier alle tips voor overnachten in Honduras

Communicatie in Honduras

Internationaal toegangsnummer: +504.
Alarmnummer ambulance: 195.
Alarmnummer politie: 199.
Alarmnummer brandweer: 198.

Tijdsverschil met Honduras

Tijdens onze wintertijd is het in Honduras 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Honduras 8 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Honduras

De elektriciteit in Honduras is 110 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het land gebruikt Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Honduras, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Soft_light69.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam