Reizen naar Honduras

Je kunt op verschillende manieren reizen naar Honduras, in het midden van Midden-Amerika. Vanuit Centraal-Amerika, Noord-Amerika en het Caribisch gebied kun je vliegen naar Honduras.

Je kunt ook over land naar Honduras reizen, vanuit de buurlanden El Salvador, Guatemala of Nicaragua. Verder is er een bootverbinding vanuit Belize en kun je Honduras aandoen met een cruiseschip. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij om te reizen naar Honduras.

Vliegen naar Honduras

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Honduras vliegen. Je zal altijd ergens moeten overstappen. De snelste en meest aantrekkelijke route gaat via de Spaanse hoofdstad Madrid. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Madrid naar San Pedro Sula in het noorden van Honduras. Dit is een vlucht van 12 uur en 20 minuten.

Met Air Europa kun je ook van Amsterdam Schiphol naar Madrid vliegen, zodat je je bagage maar één keer hoeft in te checken. San Pedro Sula heeft een eigen internationale luchthaven en is een goede uitvalsbasis voor de bezienswaardigheden, nationale parken en Caribische eilanden in het noorden van het land.

Als je wil vliegen naar Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, kun je een tussenstop maken in de Verenigde Staten. Er gaan dagelijks directe vluchten naar de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa vanuit de Amerikaanse steden Atlanta, Houston en Miami. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je rechtstreeks naar deze Amerikaanse steden vliegen. Hou er wel rekening mee dat de vliegtijden niet altijd gunstig zijn en dat je soms een erg lange overstaptijd hebt.

Je kunt ook met KLM vliegen naar San José, de hoofdstad van Costa Rica, of naar Panama-Stad. Vanaf San José gaat dagelijks een vlucht naar Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras (een vlucht van 1 uur en 20 minuten). Ook vanuit Panama-Stad gaat elke dag een vlucht naar Tegucigalpa (2 uur). Een vliegticket naar Honduras is bij KLM te koop vanaf € 600. ► Boek hier een vliegticket bij KLM naar Honduras

Honduras heeft maar liefst vier internationale vliegvelden: in Tegucigalpa, San Pedro Sula, La Ceiba en op de Roatán-eilanden. De meeste intercontinentale vluchten gaan naar de hoofdstad Tegucigalpa en San Pedro Sula. Daarnaast telt Honduras nog een paar regionale vliegvelden voor binnenlandse vluchten.

Luchthaven van Tegucigalpa

Een groot deel van de internationale vluchten komt aan op de luchthaven nabij Tegucigalpa. Het heet officieel Toncontín International Airport (TGU) en ligt een paar kilometer ten zuiden van het centrum van de hoofdstad.

Het vliegveld is omringd door bergen en woonwijken en staat bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld. Piloten moeten een scherpe bocht maken van 45 graden voordat ze steil naar beneden moeten landen op een korte landingsbaan in een vallei. Er zijn de afgelopen jaren meerdere ongelukken geweest op Toncontín Airport, maar het laatste grote dodelijke ongeval met een passagiersvliegtuig dateert al weer uit 1989. Hondurezen bidden en kruisen hun vingers als het vliegtuig de landing inzet.

De kleine en gemoderniseerde terminal heeft een bank, een geldwisselkantoor, een postkantoor, een taxfreeshop en restaurants. Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar Tegucigalpa. De taxi’s hebben geen meter, dus onderhandel over de prijs. Je kunt ook een goedkopere colectivo nemen, een minibus die je deelt met andere passagiers. Website: www.interairports.hn

Luchthaven van San Pedro Sula

Het is wellicht een betere optie om naar San Pedro Sula te vliegen, in het noorden van Honduras. Dit is een goede uitvalsbasis voor de nationale parken, de Maya-stad Copán en de Caribische eilanden in het noorden van het land. De luchthaven heet hier Ramón Villeda Morales International Airport (SAP) en ligt 20 kilometer ten zuiden van de stad. Het is vernoemd naar Ramón Villeda Morales, die president van Honduras was tussen 1957 en 1963.

Dit is het grootste en drukste vliegveld van Honduras dat door de meeste toeristen wordt gebruikt. Er gaan vluchten naartoe vanuit Madrid, maar ook vanuit bestemmingen in de VS, het Caribisch gebied en Centraal-Amerika. Het vliegveld staat ook bekend als La Mesa International Airport.

De luchthaven van San Pedro Sula beschikt over geldwisselkantoren, geldautomaten, cafés, restaurants en fastfoodtenten. Voor shoppen kun je terecht bij een taxfreeshop en een paar winkels waar je souvenirs kunt kopen. Wifi is gratis beschikbaar voor passagiers. Er zijn een paar autoverhuurbedrijven en voor de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen. Website: www.interairports.hn

Reizen met de bus naar Honduras

Je kunt over land naar Honduras reizen vanuit de buurlanden Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Er zijn frequente busverbindingen vanuit deze landen naar Honduras.

Van Guatemala naar Honduras

Vanuit Guatemala zijn de meest gebruikte grensovergangen Corinto (in het noorden van Honduras) en El Florido (vlakbij de ruïnestad Copán in Honduras). De formaliteiten duren meestal niet zo lang. Busmaatschappij Hedman Alas (www.hedmanalas.com) heeft bussen rijden van Guatemala-Stad naar Copán (6 uur), San Pedro Sula en Tegucigalpa.

Van El Salvador naar Honduras

Busmaatschappij Turansa (www.turansa.com) heeft een dagelijkse verbinding van San Salvador naar de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa (6 tot 7 uur).

Van Nicaragua naar Honduras

Vanuit Nicaragua is de meest gebruikte grensovergang tussen de dorpen Somotillo en Guasaule (in Honduras). Meerdere busmaatschappijen rijden op de route tussen Managua en Tegucigalpa (6 tot 7½ uur). Je kunt op verschillende tijdstippen vertrekken. Busdiensten worden verzorgd door Transnica (www.transnica.com), Tica Bus en Marvelus Travel (www.marvelusbookings.com).

Reizen met de boot naar Honduras

De meeste vakantiegangers die met de boot naar Honduras reizen, zitten op een cruiseschip. De laatste jaren hebben steeds meer cruisemaatschappijen het eiland Roatán opgenomen in hun vaarschema, als onderdeel van een cruise in het Caribisch gebied. Veel cruiseschepen vertrekken vanuit Miami of een andere plaats in Florida.

Daarnaast schijnt er een veerdienst te zijn van het nabijgelegen Belize naar Honduras. De boten varen één keer per week vanaf Belize City of Placencia naar de havenstad Puerto Cortés in het noorden van Honduras. Het is een overtocht van circa 4 tot 6 uur.

De veerdienst zou worden verzorgd door Starla Ferry (starlaferry@gmail.com), maar recente informatie over deze verbinding is niet te vinden. Je kunt beter ter plekke in Belize informeren of de veerdienst nog bestaat.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Honduras, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/urf; Inter Airports.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam