Vakantie in Libanon

Libanon: een introductie

Een vakantie in Libanon beleef je in een van de oudste landen ter wereld, een plek met een 4000 jaar oude geschiedenis waar mensen met zo’n achttien verschillende religies op een klein bergachtig stukje land proberen samen te leven. Een dichtbevolkt land dat door burgeroorlogen en uitbarstingen van geweld vaak de wonden heeft moeten likken – alleen de hoofdstad Beiroet is al zeven keer vernietigd en opnieuw opgebouwd.

Desondanks lukte het Libanon telkens weer uit de as te herrijzen en is het een van de meest florerende landen van het Midden-Oosten. Met meer dan honderd banken stroomt het geld er rijkelijk en Beiroet wordt ook wel gezien als het Monaco van het Midden-Oosten, met een uitbundig nachtleven, uitstekende restaurants en hippe designer shops. Je kunt vakantie vieren op een van de gouden stranden of je laven aan een van de vijf indrukwekkende archeologische schatten die op de Werelderfgoedlijst staan van Unesco. De Tempel van Bacchus behoort tot de best bewaarde oude tempels ter wereld.

Ontdek eeuwenoude cultuur, historische steden en het bruisende Beiroet
Boek een 8-daagse rondreis langs de hoogtepunten van Libanon

De littekens van de laatste burgeroorlog (1975-1990) vervagen, maar het conflict in het naburige Syrië en de militante Hezbollah-beweging lijken het leven regelmatig te ontregelen. De vrede is fragiel, maar het oversteken van een drukke weg tast de vergankelijkheid misschien nog wel meer aan. Libanon is een intrigerende bestemming voor een vakantie, waar je door de mix van moslims en christenen zowel vrouwen met skinny jeans als met boerka’s in de straten ziet lopen. En waar anders kun je ‘s ochtends op het strand liggen en ‘s middags in de bergen verderop de ski’s onderbinden?

Libanon in een notendop

– Oppervlakte: 10.400 vierkante kilometer (een vierde van Nederland)
– Inwoneraantal: 5.261.372 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 506 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Beiroet;
– Talen: Arabisch (officieel), Frans, Engels;
– Munteenheid: Libanese Pond (LBP);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 11.600 (2020).

Informatie over visum Libanon

Reizen en vakantie in LibanonStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Libanon. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort bij de visumaanvraag nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en een verblijfadres (bijvoorbeeld de reservering van een hotel).

Een andere vereiste is dat je kunt aantonen over minstens 2000 Amerikaanse dollars te beschikken (bijvoorbeeld via een credit card). Een toeristenvisum kun je aanvragen bij de Ambassade van Libanon in Den Haag. Voor de visumaanvraag moet je twee recente pasfoto’s inleveren en een kopie van de pagina in je paspoort met je persoonlijke gegevens. De behandeling van een visumaanvraag duurt ongeveer 5 werkdagen.

Let op: reizigers met een stempel van Israël in hun paspoort worden waarschijnlijk niet toegelaten tot Libanon, ook al heb je een visum.

Bezienswaardigheden in Libanon top-10

Libanon bezienswaardigheden
Libanon heeft een overvloed aan bezienswaardigheden, van Romeinse tempels en christelijke kloosters tot prachtige moskeeën en Arabische souks. Tot de natuurlijke wonderen behoren cederbossen, grotten en watervallen. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Libanon

Tips voor een vakantie in Beiroet

Beiroet stond lange tijd bekend als het ‘Parijs van het Midden-Oosten’. In de jaren ’60 en ’70 kwam de jetset naar de Libanese hoofdstad voor het mondaine nachtleven en het tastbare joie de vivre. Tijdens de burgeroorlog van 1975 tot 1990 is Beiroet bijna compleet verwoest, maar inmiddels is de stad weer uit zijn as herrezen. Lees hier meer over een vakantie in Beiroet

Reizen naar Libanon

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks met het vliegtuig naar Libanon reizen. Je kunt de Libanese hoofdstad Beiroet wel makkelijk bereiken met een overstap. Met de auto kun je met een veerboot vanaf Turkije in Libanon komen. Lees hier meer over reizen naar Libanon

Overnachten in Libanon

Tijdens de burgeroorlog in Libanon van 1975 tot 1990 is de hotelindustrie grotendeels van de kaart geveegd, maar de decennia daarna zijn de meeste hotels weer herbouwd. Ook heeft het land er vele nieuwe hotels bijgekregen. Lees hier meer over overnachten in Libanon

Communicatie in Libanon

Internationaal toegangsnummer: +961.
Algemeen alarmnummer: 112.
Alarmnummer ambulance: 140.
Alarmnummer brandweer: 175.

Tijdsverschil met Libanon

In Libanon is het 1 uur later dan in Nederland. Libanon kent net als Nederland een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.

Elektriciteit in Libanon

De elektriciteit in Libanon is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt vooral Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen, maar je kunt ook Britse en andersoortige stopcontacten tegengekomen die geschikt zijn voor andere stekkers. Het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Openingstijden in Libanon

Hieronder staan de algemeen geldende openingstijden in Libanon. Afwijkingen zijn mogelijk.

Overheidsinstellingen: 08.00-14.00 uur (maandag tot en met donderdag), 08.00-11.00 uur (vrijdag), 08.00-13.00 uur (zaterdag).
Banken: 08.00-14.00 uur (maandag tot en met zaterdag).
Winkels en winkelcentra: 09.00-22.00 uur.
Bedrijven: 08.00-17.00 uur.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Libanon, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/shanin.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam