Booking Oman

De hoogtepunten van reizen door Oman

Hoogtepunten vakantie in OmanOman is een waanzinnig mooi land met indrukwekkende bergen, prachtige oases met wadi’s en sfeervolle dorpjes die regelrecht uit een sprookje van Aladin en de wonderlamp lijken te komen. Oman kent een beschaving van ruim 12.000 jaar oud, wat ervoor zorgt dat je langs vele prachtige zandkastelen, forten en wachttorens komt.

Oman is door de goede infrastructuur hét land om een rondreis te maken. Na aankomst in Muscat stap je in een 4×4 en rijd je via de kust het binnenland in voor een onvergetelijke reis. Na mijn eerste bezoek aan Oman was ik verkocht, na mijn negende bezoek denk ik dat Middenoostenreizen.com zichzelf wel de Oman specialist kan noemen. Door deze negen ontzettend leuke en bijzondere reizen door Oman denk ik dat ik de hoogtepunten van Oman wel op een rijtje kan zetten, al blijft het moeilijk in dit prachtige land.

Sultan Qaboos Moskee

Sultan Qaboos Moskee in MuscatDeze moskee staat in Muscat, de hoofdstad van Oman. De moskee geeft naar mijn mening de sfeer van het land goed weer. Goed doordacht en met stijl gebouwd. In Oman vindt je geen Dubai- of Emiraten-taferelen met wolkenkrabbers en overal neonverlichting. Echter is deze moskee wel het pronkstuk van de stad. Dit grote en imposante gebouw is namelijk gebouwd op 416.000 vierkante meter.

Wadi Shab

Wanneer je Muscat verlaat reis je vaak via een binnenlandse route naar de kustroute vanaf Qalhat. Nadat je een stop hebt gemaakt bij Qalhat vervolgt de route zich naar Wadi Shab, de mooiste Wadi aan de noordoost kant van Oman.

Als je bij Wadi Shab aankomt stap je op een bootje en heb je weer even dat Efteling gevoel. Je steekt het water over en begint een flinke hike naar het einde. Onderweg wil je wellicht stoppen, maar geloof me: loop door tot aan het einde, het is zeker de moeite waard. Hier kun je een verfrissende duik nemen en moet je uiteindelijk overgaan tot zwemmen om aan het einde in de grot te komen. Tip: ga extra vroeg, dan heb je mooiste licht in de grot. Je bent ongeveer 3 à 4 uur kwijt met deze trip.

Alila Hotel Jabal AkhdarAlila Hotel Jabal Akhdar

Jabal Akhdar betekend Groene berg. Alila is onderdeel van de Alila hotelketen. Normaal maken we in dit soort lijstjes geen reclame voor hotels, maar dit is met recht een van de mooiste hotels die ik ooit gezien heb. Je moet er wat voor over hebben want je komt niet zomaar bij het Alila Hotel.

Onderaan Jabal Akhdar is een politiepost welke controleert of je de berg op mag. Alleen 4×4 voertuigen mogen de berg op in verband met de steile weg naar boven. De bergpas is maar 18 kilometer, maar je doet hier zeker twee uur over. Via een prachtige weg kom je dan uiteindelijk aan bij het Alila Hotel, een bijzonder hotel dat volledig is opgebouwd uit materialen uit de omgeving. Rust, ruimte, luxe en natuur. Alles klopt hier van het eten tot het uitzicht. Het kost wel wat, maar het is het zeker waard.

Geitenmarkt in Nizwa

Wat een happening: de geitenmarkt in Nizwa. Wanneer je naar Oman reist moet je zorgen dat je op donderdag of vrijdag in Nizwa bent. Op deze dagen vindt de geiten/veemarkt plaats. Je moet wel vroeg op staan om de markt echt als een local te beleven. De markt begint namelijk om 6.00 uur en dit alles duurt tot ongeveer 09.30 uur.

In dit filmpje v.a. 4:23 kun je een impressie van de markt zien. Het is alsof je 200 jaar terug in de tijd bent. Als je de geitenmarkt en de handel van de Omani mannen gezien hebt kun je de rest van de markt bezoeken. Zo staan de jonge kinderen een stukje verder op te oefenen met de vogeltjes en kippen en er is een grote fruit en levensmiddelen markt. Rond 09.30 uur is de markt afgelopen en begint men met het weekend.

Salalah – Zuid Oman

Kamelen SalalahVanaf Muscat vliegen we nu naar het uiterste zuiden van Oman. Salalah, een groene oase en tevens het toevluchtsoord van de Omani zelf in de warme wintermaanden in het noorden van Oman. Salalah is de kuststad in het uiterste zuiden van het gouvernement Dhofar, van het sultanaat Oman.

Dhofar is de verassing van Oman. Deze streek is groen en staat bekend om haar seizoensweer. Deze regio is de perfecte aanvulling op een reis door Oman, je vindt hier het zomerpaleis van de Sultan, uitgestrekte bananen en kokosnoot plantages en het graf van Mohammed Bin Ali. Deze regio is prachtig qua natuur, een echte aanrader voor de avontuurlijke reiziger. De beste reisperiode qua natuur is juni tot september.

Een klein afsluitend stukje over deze top 5: het was moeilijk om vijf hoogtepunten te kiezen, maar ik hoop hiermee een leuke mix aan te geven van de mooiste dingen in Oman. Natuurlijk moeten we de Wahiba Sands en Turtle Beach niet vergeten, echter vind ik het bovenstaande een top 5 die meer bij het echte Oman horen. Deze top 5 zijn dingen die je nergens anders ter wereld tegen gaat komen. Oman rondreizen zijn werkelijk een ervaring om nooit te vergeten! Nog een laatste tip: Ga kameel eten in Muscat! Het is super lekker en het schijnt dat het goed is tegen rimpels en ouderdomskwaaltjes…. Wil je weten waar? Vraag me het adres!

Geschreven door: Rob van Helvoort | Oman specialist bij Middenoostenreizen.com

Middenoostenreizen.com is de specialist op het gebied van reizen naar het Midden-Oosten. Oman is een van de topbestemmingen in het Midden-Oosten. Hopelijk denk je daar net zo over na het lezen van deze hoogtepunten die je niet mag missen als je gaat reizen in Oman. Foto’s © Pixabay; Alila Hotels.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam