Reizen oman

Tips voor een vakantie in Oman

Oman: een introductie

Een vakantie in Oman beleef je in de oudste onafhankelijke staat van de Arabische wereld, een land waar tot 1970 nog geen enkel hotel te vinden was en waar de Al Said-familie al sinds 1744 de dienst uitmaakt. De afgelopen vier decennia is het olierijke Oman in rap tempo gemoderniseerd en tegenwoordig telt het land vele honderden hotels met toeristen die zijn afgekomen op de verleidelijke stranden, de moderne steden en de verbazingwekkende schoonheid van het natuurlijke landschap.

In het binnenland strekken woestijnen zich tot in de verte uit, onderbroken door rotsachtige bergen, smalle kloven, rollende duinen, zoutvlaktes en rivierbeddingen met een laagje water, de wadi’s. Langs de meer dan 3000 kilometer lange kust zorgen knikkende palmbomen voor de nodige schaduw en varen traditionele dhows van haven naar haven. Oman heeft vier bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst van Unesco en genoeg oude forten, wachttorens en paleizen om je vakantie op het strand te onderbreken. Vergeet ook niet een nachtje te kamperen in de woestijn, om per kameel of four wheel drive terug te keren naar de verfrissende zee.

Oman ziet er op het eerste gezicht misschien conservatief uit, maar heeft een verrassend open islamitische samenleving waar je zelfs alcohol kunt kopen. Het woestijnrijk aan de Arabische Zee is een van de meest gastvrije bestemmingen in het Midden-Oosten, met inwoners die vakantie vierende buitenlanders in een soek uitnodigen voor een kop thee. Vervelen zal je niet snel in Oman, waar je kunt dwalen in het ruige Hadjargebergte in het noorden of verse zeevruchten kunt versmaden in het zuidelijke Salalah. Als je er vakantie viert, kom je terecht in een van de schoonste en veiligste landen ter wereld dat vasthoudt aan zijn culturele tradities.

Oman in een notendop

– Oppervlakte: 309.500 vierkante kilometer (ruim zeven keer Nederland)
– Inwoneraantal: 3.424.386 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 11 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Monarchie;
– Hoofdstad: Muscat;
– Talen: Arabisch, Engels;
– Munteenheid: Omaanse rial;
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 43.700 (2016).

De hoogtepunten van reizen door Oman

Hoogtepunten vakantie in OmanOman is een waanzinnig mooi land met indrukwekkende bergen, prachtige oases met wadi’s en sfeervolle dorpjes die regelrecht uit een sprookje van Aladin en de wonderlamp lijken te komen. Oman kent een beschaving van ruim 12.000 jaar oud, wat ervoor zorgt dat je langs vele prachtige zandkastelen, forten en wachttorens komt. Lees hier meer over de hoogtepunten van reizen door Oman

Informatie over visum Oman

Reizen en vakantie in OmanPersonen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is. Bij aankomst kun je eenvoudig een visum kopen op de internationale luchthaven van Muscat of bij een grensovergang. Dat kost ongeveer € 9 voor een visum voor 10 dagen of ongeveer € 36 voor een visum voor een maand. Het visum hoeft dus niet van te voren aangevraagd te worden bij de ambassade.

Passagiers van cruiseschepen krijgen een gratis visum voor een verblijf van maximaal 48 uur. Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden. Als je over land wilt reizen naar de Omaanse provincie Musandam in het uiterste noorden van het land en dus via de Verenigde Arabische Emiraten moet reizen, moet je bij de grens opnieuw een visum aanvragen. Als je vanuit Oman met het vliegtuig naar Musandam reist, is het eerste visum voldoende.

Voor een voor visum voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Oman in Den Haag.

Communicatie in Oman

Internationaal toegangsnummer: +968.
Alarmnummer ambulance, politie en brandweer: 999.
Internationale operator: 1305.

Tijdsverschil met Oman

Tijdens onze wintertijd is het in Oman 3 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Oman 2 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Oman

De elektriciteit in Oman is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land maakt vooral gebruik van Britse stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Oman, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Byelikova.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam