Booking Oman

Reizen naar Oman

Reizen met het vliegtuig naar Oman

Oman heeft twee internationale luchthavens: bij de hoofdstad Muscat en in Salalah in het zuiden van het land. Daarnaast zijn er drie regionale luchthavens. Er zijn vanuit andere landen in het Midden-Oosten, Europa en Azië goede vliegverbindingen met Muscat en Salalah. De vliegvelden in Oman zijn in beheer bij de Oman Airports Management Company: www.omanairports.co.om

Vliegen naar Muscat

Vliegen naar MuscatVanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Muscat (Masqat) vliegen. Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt dagelijks van Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad van Oman, met een tussenstop in Abu Dhabi. De reistijd is ongeveer 9 uur.

Je kunt ook naar Muscat vliegen met een overstap in de Duitse stad Frankfurt. Oman Air vliegt dagelijks rechtstreeks van Frankfurt naar Muscat. Deze vlucht duurt 7 uur. Een goedkoop vliegticket kun je krijgen als je vliegt met Qatar Airways en overstapt in Doha, de hoofdstad van Qatar. Dan ben je ook ongeveer 9 uur onderweg. De meeste vluchten naar Oman zijn nachtvluchten.

Luchthaven van Muscat

Alle internationale vluchten komen aan op Muscat International Airport (MCT), de grootste en belangrijkste luchthaven van Oman. Het vliegveld staat ook bekend als Seeb International Airport en ligt ongeveer 26 kilometer ten westen van het centrum van de hoofdstad.

De luchthaven bestaat uit één terminal, maar er wordt gebouwd aan een tweede terminal die waarschijnlijk begin 2017 in gebruik wordt genomen. Hierdoor kan Muscat International Airport jaarlijks 12 miljoen extra passagiers verwerken. De tweede terminal beschikt ook over een hotel met 90 kamers.

Het huidige luchthavengebouw beschikt over geldautomaten en geldwisselkantoren die 24 uur per dag open zijn. Er zijn cafés, restaurants en fastfoodtenten. In de internationale vertrekhal is een duty free winkel voor souvenirs, tabakswaren, drank en parfum. Het vliegveld van Muscat heeft een postkantoor, een gebedsruimte voor moslims, een 24-uurs medische kliniek en douches.

Er zijn twee vip-lounges: de Oman Air Premium Class Lounge is alleen voor business class passagiers van Oman Air en de Plaza Premium Lounge is tegen betaling voor iedereen toegankelijk. Hier vind je drankjes, snacks, kranten en tijdschriften en een douche. Wifi is gratis. Voor assistentie voor je bagage kun je een kruier huren. In de aankomsthal zijn kantoren van autoverhuurbedrijven.

Vervoer van de luchthaven naar Muscat

Shuttlebus

Veel grote hotels en tour operators bieden een shuttlebus aan voor de gasten die arriveren op de luchthaven van Muscat. Sommige hotels en tour operators hebben een balie of meeting point in de aankomsthal. Het is verstandig de shuttleservice vooraf te regelen via je hotel.

Bus

Je kunt ook een gewone bus nemen van het vliegveld naar Muscat. Je moet daarvoor wel een kort stukje lopen naar de bushalte op Sultan Qaboos Highway, buiten het luchthavencomplex. De bussen zijn van de Oman National Transport Company. De rit naar het centrum van Muscat duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.

Taxi

In de aankomsthal is een balie waar je een officiële taxi voor Muscat en andere plaatsen kunt reserveren. Taxichauffeurs zijn verplicht de meter aan te zetten. Op de website van de luchthaven staat een indicatie van de prijzen. Een taxirit naar het centrum van Muscat duurt ongeveer 25 minuten.

Reizen met de auto naar Oman

Reizen met de auto naar OmanJe kunt met de auto naar Oman reizen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. Met de Verenigde Arabische Emiraten heeft Oman vier grensovergangen: Al Wajajah in Dubai, Wadi Al Jizi en Hafit in Abu Dhabi en Khatmat Milaha in Sharjah. De autorit van de stad Dubai naar de Omaanse hoofdstad Muscat duurt ongeveer 5½ uur.

Als buitenlander kun je niet van alle grensposten gebruik maken – alleen bij sommige zijn buitenlandse toeristen en expats toegestaan. Check dit bij de immigratieautoriteit van Oman of je kunt kijken op de website van de Royal Oman Police: www.rop.gov.om. Let er ook op dat je niet zomaar met je huurauto vanuit Dubai of Abu Dhabi de grens kunt naar Oman kunt oversteken. Vraag dit vooraf bij het autoverhuurbedrijf. Soms moet je extra betalen voor verzekering.

In het zuiden kun je vanuit Jemen via de grensovergang Al Mazyunah naar Oman rijden. Vanwege de burgeroorlog in Jemen zullen hier waarschijnlijk weinig toeristen gebruik van maken.

Reizen met de bus naar Oman

Busmaatschappij Mwasalat heeft drie keer per dag een bus rijden vanuit Dubai naar Muscat. De eindhalte ligt in de zakenwijk Ruwi in de hoofdstad van Oman. De bus stopt onderweg in Sohar. De busrit duurt ruim 6 uur.

Ook rijdt er dagelijks een bus van Dubai naar Salalah in het zuiden van Oman. Voor informatie over de dienstregeling en reserveringen: www.mwasalat.om

Reizen met de trein naar Oman

De regering van Oman is bezig met de aanleg van een netwerk van spoorwegen in het land. Er zou ook een trein gaan rijden van de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de oorspronkelijke planning zouden de treinen in 2018 gaan rijden, maar het project staat op de helling door de daling van de olieprijzen. Het is niet duidelijk of je binnen enkele jaren met de trein naar Oman kunt reizen. Voor de laatste informatie kun je kijken op de website van Oman Rail: www.omanrail.om

Voor het laatst bijgewerkt op 2 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Oman, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/Prasad Pillai.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam