Booking Oman

De 10 beste bezienswaardigheden in Oman

Oman is een exotisch woestijnland in het Midden-Oosten met fantastische bezienswaardigheden. Het is een van de meest afwisselende bestemmingen op het Arabische schiereiland met adembenemende architectuur en een zinnenstrelende natuurlijke charme.

In Oman kun je historische forten en eeuwenoude lemen huizen bewonderen, maar ook grandioze moskeeën en flamboyante paleizen. Je kunt er trektochten maken door de bergen en relaxen in warme wadi’s – smaragdgroene of blauwe meertjes en poelen die zich meestal in schilderachtige valleien bevinden.

Een bezoek aan de immense woestijn is eigenlijk een must in Oman, het liefst mét overnachting om de kristalheldere sterrennacht te aanschouwen. Wil je een rondreis maken door dit vriendelijke en gastvrije land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Oman!

Sultan Qaboos-moskee, Muscat

Een van de beste bezienswaardigheden in de hoofdstad Muscat is de Sultan Qaboos-moskee, de grootste moskee van Oman. ‘Royaal’ is het sleutelwoord van deze indrukwekkende moskee, die geopend is in 2001. Het is een architectonisch wonder met zijn minaretten, grote gouden koepel, gegraveerde muren en rijkelijk versierde interieur met kleurrijke mozaïeken. Voor de bouw is gebruikgemaakt van 300.000 ton Indische zandsteen en het Perzische tapijt is het één na grootste ter wereld. Midden in de gebedsruimte hangt een gigantische 14 meter hoge kroonluchter, met 600.000 glanzende heldere Swarovski-kristallen.

De Sultan Qaboos-moskee was een cadeautje van de sultan van Oman aan zijn volk ter gelegenheid van zijn 30-jarige regeringsbewind. Het is een van de weinige moskeeën in het land die je als niet-moslim mag bezoeken. Uiteraard geldt er wel een strikte dresscode. Zowel mannen als vrouwen moeten hun armen en benen volledig bedekt hebben. Vrouwen moeten ook hun haar volledig bedekken. Desondanks is een bezoek aan de moskee een must als je in Muscat bent, vanwege de verbluffende architectuur en de belangrijke religieuze betekenis van het gebedshuis. Website: www.sultanqaboosgrandmosque.com

Wadi Shab

Staan wandelen en zwemmen op je verlanglijst tijdens je rondreis in Oman? Op een dikke 2 uur rijden van Muscat ligt Wadi Shab, onbetwist de mooiste (en populairste) wadi van Oman. Hier vind je alles bij elkaar voor een onvergetelijk outdoor tripje: een rotsachtige kloof, poelen met helderblauw water en een verborgen grot met waterval. Wadi Shab is goed te bereiken vanaf een parkeerplaats langs de kustweg. Je maakt eerst een kort boottochtje van een paar minuten over een brede rivier, voordat je kunt beginnen aan de wandeling van een uur door een kloof.

Wadi Shab in Oman

Je loopt langs palmbomen en steile rotswanden en je zwemt door een aantal poelen voordat je aan het einde bij de hoofdattractie komt. Zwem door een smalle spleet en je komt bij de verborgen grot met de waterval, het mooiste stukje van Wadi Shab waar je een verfrissende duik kunt nemen. Voor de hele trip ben je zo’n 3 tot 4 uur kwijt. ► Lees hier meer over het bezoeken van Wadi Shab

Ontdek het indrukwekkende landschap van Wadi Shab
Boek hier een tour naar Wadi Shab vanuit Muscat

Wahiba Sands

Een van de beste plekken om de immense woestijn van Oman te ontdekken is Wahiba Sands. Hier vind je glooiende zandduinen die zich kilometers ver uitstrekken. Je ziet ze in vele kleurschakeringen, afhankelijk van de stand van de zon: ‘s middags goudkleurig en koperachtig oranje als de zon ondergaat. In de woestijn leven nog enkele bedoeïenenstammen die zich vasthouden aan de nomadische en traditionele manier van leven en op een verbazingwekkende manier weten te overleven in het meedogenloze gebied.

De duinen zijn continu in beweging, waardoor je het gebied alleen kunt bereiken met een four wheel drive. Je kunt bij talloze tour operators in Oman een tripje boeken, waarbij je kunt kamperen in de woestijn. Ook kun je een ritje maken op de rug van een kameel. Vergeet niet naar de sterren te kijken ‘s nachts! Wahibi Sands ligt op 3 uur rijden van Muscat. De winter tussen oktober en maart is de beste tijd om de woestijn te bezoeken. In de zomer kan het ondraaglijk heet worden met temperaturen boven de 50 graden Celsius.

Nizwa Fort

Oman heeft vele forten en kastelen, maar Nizwa Fort is wel een van de mooiste. Het huidige fort is gebouwd in de 17e eeuw door Imam Sultan Bin Saif Al Y`aribi, die erin slaagde om de Portugezen uit Oman te verjagen. Sommige onderdelen van het bouwwerk dateren al uit de 12e eeuw. Het is een geweldige plek om een uur of twee rond te dwalen, de traditionele Omaanse architectuur te bewonderen en verhalen te horen over de geschiedenis van het fort. Het hoogtepunt is de enorme ronde verdedigingstoren. Op korte loopafstand ligt de Nizwa Souk, waar je aardewerk en souvenirs kunt scoren. Het Nizwa Fort is een van de best bezochte bezienswaardigheden van Oman. Website: www.nizwafort.om

Ras Al Jinz

Op het meest oostelijke puntje van Oman ligt Ras Al Jinz, dé plek om zeeschildpadden te spotten tijdens een rondreis in het land. Het Ras Al Jinz Turtle Reserve is een reservaat om de bedreigde groene schildpad te beschermen. Tussen mei en oktober komen ongeveer 20.000 vrouwtjes het strand op gekropen om nesten te graven en eieren te leggen.

Oman Ras Al Jinz Turtle Reserve

Tijdens een tour kun je de schildpadden in actie zien en vertederend toekijken hoe schattige babyschildpadden uit eieren kruipen en hun weg naar de oceaan vinden. Het is mogelijk om ter plaatse te overnachten. ► Lees hier meer over het bezoeken van het Ras Al Jinz Turtle Reserve

Jebel Akhdar

De woestijnen van Oman nodigen niet direct uit tot het maken van lange trektochten, maar Jebel Akhdar vormt daarop een uitzondering. Dit bergmassief ten noorden van de stad Nizwa maakt deel uit van het Hadjargebergte en wordt beschouwd als een van de mooiste natuurgebieden van Oman. Jebel Akhdar (ook wel geschreven als Djabal Achdar) betekent letterlijk ‘groene berg’, maar laat je niet misleiden door deze naam.

Het is een ruig bergachtig gebied met de hoogste bergtoppen van Oman, oude, onbewoonde dorpen, grotten en kloven en terrasboomgaarden waar abrikozen en granaatappelen groeien. Dit is een heerlijke plek voor het maken van wandelingen en klimexpedities – en als je even de hitte van de woestijn wilt ontvluchten.

Salalah

Salalah ligt in het uiterste zuiden van Oman en is de tweede stad van het land, met genoeg bezienswaardigheden om er één of twee dagen door te brengen. Zo is de stad de thuisbasis van sultan Qaboos, die Oman 50 jaar heeft geregeerd. Je vindt hier dus ook een Sultan Qaboos-moskee, met twee witte koepels en minaretten. De gebedsruimte is prachtig versierd met kroonluchters, groene tapijten en muurpatronen.

Oman Salalah

Salalah staat ook bekend om de wierookhandel, dus zorg dat je op de souks wat wierooksouvenirs inslaat. In het Museum of the Frankincense Land ontdek je meer over de geschiedenis van de wierook en de streek. Een bijzondere tijd om Salalah te bezoeken is tijdens het Khareef Festival, dat elk jaar van juli tot september duurt. Moessonwolken uit India zorgen voor constante regen in dit gebied, waardoor de stad verandert in een groene oase met fleurige planten en palmbomen en seizoensgebonden watervallen en beekjes.

Bahla Fort

Iets verder dan Nizwa vind je het spectaculaire Bahla Fort, het enige fort van Oman dat een plekje heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het bevindt zich in de stad Bahla, een soort oase in de woestijn waar eeuwenlang reizigers halt hielden. De oudste delen van het fort zijn al in 500 voor Christus gebouwd. Verschillende stammen hebben het bouwwerk later gerestaureerd, onder meer in de 13e eeuw, 17e eeuw en 19e eeuw. De laatste grote restauratie onder leiding van de Omaanse regering duurde van 1988 tot 2012. Het is een enorm groot fort met lemen torens, muren, moskeeën en putten. Je moet 2 tot 3 uur uittrekken als je elke kamer van de vesting wilt bekijken.

Misfat Al Abriyeen

Voor een ‘authentieke ervaring’ kun je een bezoek brengen aan Misfat Al Abriyeen, een beroemd Omaans modderdorp op 1000 meter hoogte dat op een berghelling is gebouwd. Het dorp bestaat uit traditionele lemen huizen met daken van palmbladeren en is al enkele eeuwen oud. De huizen hebben dakterrassen waar je uitzicht hebt op prachtige groene tuinen waar bananen, mango’s, dadels en granaatappels worden geteeld. Boven het dorp is een uitkijktoren die je kunt beklimmen voor een uitzicht op Misfat Al Abriyeen en de omliggende rotsen en velden. Er zijn enkele homestays, die bekendstaan als Misfah’s, waar je kunt verblijven.

Al Alam Paleis, Muscat

In het hart van Oman ligt het schitterende Al Alam Paleis, een van de zes koninklijke paleizen van sultan Qaboos bin Said Al Said (1940-2020). Het paleis is gebouwd in 1972 en is een van de meest extravagante uitingen van hedendaags islamitisch design ter wereld. Het is een kleurrijk kubusachtig gebouw met plat dak en uitdagende blauwe en gouden pilaren. Je bereikt het paleis via een lange autovrije boulevard, met zuilengalerijen aan beide kanten. De sultan gebruikte dit paleis alleen voor ceremoniële aangelegenheden, staatsbezoeken en de ontvangst van hoogwaardigheidsbekleders. Je mag het paleis niet bezoeken, maar je mag wel de voorkant bewonderen en wandelen in de tuinen.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Oman, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/boggy22; Shutterstock.com; Wereldreizigersclub; Pixabay; Flickr.com/Francisco Anzola.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam