Booking Oman

Vervoer in Oman

Oman is een uitgestrekt woestijnachtig land met weinig openbaar vervoer. In het land rijden geen treinen, trams of metro’s, maar er zijn wel busdiensten en veerdiensten. In de steden kun je gebruikmaken van taxi’s en minibusjes. Voor lange afstanden kun je het vliegtuig nemen. Oman heeft tussen de grotere steden goed onderhouden autowegen. Hieronder vind je alle informatie over vervoer in Oman.

Reizen in Oman per vliegtuig

Reizen in Oman per vliegtuigOman heeft één luchtvaartmaatschappij die binnenlandse vluchten verzorgt: Oman Air (www.omanair.com). Vanuit de hoofdstad Muscat gaat er vijf tot zeven keer per dag een vlucht naar de zuidelijk gelegen stad Salalah.

Ook gaat er vanuit Muscat dagelijks een vlucht naar Khasab, de hoofdstad van de noordelijk gelegen (geïsoleerde) provincie Musandam. Als je met het vliegtuig naar Khasab reist, hoef je bij aankomst niet opnieuw een visum te regelen.

Reizen in Oman per bus

Voor langere afstanden reizen met de bus in Oman kun je terecht bij de Oman National Transport Company, die lokaal bekendstaat als Mwasalat (www.mwasalat.om). De busmaatschappij rijdt tussen de grootste steden, waaronder Muscat, Salalah, Nizwa, Sohar, Sur en Buraimi. Ook is er een busverbinding met Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. De intercity bussen zijn modern en beschikken meestal over airconditioning. Het belangrijkste busstation van de ONTC bevindt zich in de zakenwijk Ruwi in de hoofdstad Muscat.

Vervoer met de bus in OmanVoor kleinere afstanden en naar kleinere plaatsen kun je beter een minibus of groepstaxi nemen. Minibussen vertrekken tegenover het ONTC-busstation. Het is een beetje verwarrend waar ze heen rijden en wanneer ze vertrekken, dus het kan geen kwaad wat rond te vragen. De minibussen stoppen ook op de zogeheten roundabouts (een stopplek bij een uitvalsweg naar een bestemming) en je kunt ze langs de weg aanhouden.

Voor vrouwen is het geen probleem om een bus te nemen in Oman. Meestal krijg je dan een plek aangewezen naast een andere vrouw.

Reizen in Oman per veerboot

Om grote afstanden in Oman af te leggen, kun je ook de veerboot nemen. De National Ferries Companies (www.nfc.om) verzorgt een paar keer per week een veerdienst naar Khasab, de hoofdstad van de noordelijke provincie Musandam. Je vaart met een hogesnelheidscatamaran. De vaartocht duurt ongeveer 5 uur.

Ook zijn er enkele andere veerdiensten, die een paar keer per week vertrekken. Voor de dienstregeling kun je kijken op de website van de National Ferries Companies.

  • Shinas – Khasab
  • Lima – Khasab
  • Shannah – Masirah
  • Shinas – Dibba – Khasab

Reizen in Oman per taxi

Reizen in Oman per taxiIn Muscat en omgeving kun je reizen met een witte minibus (ook wel microbus of maxi taxi of baisa bus geheten) of met een gewone taxi. De minibusjes deel je met andere passagiers. De gewone wit-oranje taxi kun je zowel delen met andere mensen of helemaal voor jezelf nemen. Een privétaxi (engaged geheten) kost uiteraard veel meer dan als je een taxi deelt.

Veel taxi’s in Oman hebben geen meter en veel chauffeurs hanteren geen vaste tarieven, dus je zult aan het begin van de rit moeten onderhandelen over de prijs. Hier hebben we enkele tips op een rij gezet over het reizen per taxi. Taxichauffeurs zullen aan westerse toerist vaak een veel hoger bedrag vragen dan gebruikelijk is. Ze willen de klant dan ook liever engaged in de taxi hebben, zodat ze een hogere prijs kunnen bedingen dan als je de taxi met minder betalende locals deelt. Informeer bijvoorbeeld bij het toeristenkantoor of in je hotel wat normale taxitarieven zijn. Het geven van een fooi is niet gebruikelijk.

De autoriteiten in Muscat zijn in 2014 na vele klachten over te hoge taxiprijzen begonnen met het installeren van meters. Dat gebeurt in eerste instantie in taxi’s die van en naar de luchthaven rijden. Ook werkt het stadsbestuur aan vaste taxitarieven voor bepaalde trajecten, al is het onduidelijk of de taxichauffeurs zich daaraan zullen houden. Het officiële starttarief (anno 2014) is 6 Omaanse Rial. Voor elke kilometer komt daar 200 baisa bij.

Liften in Oman

In Oman is liften vrij gebruikelijk om afgelegen plaatsen te bereiken die moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. De lokale bevolking maakt er ook gebruik van. Hou er wel rekening mee dat chauffeurs verwachten dat je als buitenlandse toerist iets betaalt voor de rit.

Op minder drukke (zand)wegen met weinig verkeer stoppen automobilisten of vrachtwagenchauffeurs vrijwel altijd om lifters mee te nemen. Om een stad te verlaten, kun je het beste liften vlak voor het begin van de siësta aan het begin van de middag. Dan verlaten veel automobilisten de stad. Om naar een stad toe te gaan, kun je het beste tussen 07.00 uur en 08.00 uur langs de weg staan. Overdag is de zon heel heet. Mocht je willen liften, zoek een plek in de schaduw en zorg voor een pet en voldoende water.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vervoer in Oman, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Oman Air – ONTC – Wikimedia Commons.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam